Сі готує дипломатичну акцію для збереження "нейтральної" позиції щодо Росії

Сі готує дипломатичну акцію для збереження "нейтральної" позиції щодо Росії

Сі Цзіньпін збирає своїх дипломатів у Європі з метою поновлення дипломатичних дискусій щодо війни в Україні після з'їзду КПК, наміченого на 16 жовтня.

Intelligence Online розуміє, що Міністерство закордонних справ Китаю знову мобілізує китайські посольства у Європі з російського питання. Це відбувається напередодні європейських зустрічей, які сподівається забезпечити голова КНР Сі Цзіньпін.

Він уже сподівається зустрітися у листопаді з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Інструкції Пекіна зрозумілі: спробувати переконати європейські країни не посилювати нинішню систему санкцій проти Росії та запросити їх до Пекіна для обговорення цих питань із Сі Цзіньпіном.

Згідно з нашими джерелами, міністру закордонних справ Китаю Ван І, у свою чергу, доручено з'ясувати інтереси низки міжнародних співрозмовників та закликати їх розглянути можливість поїздки до Китаю у листопаді та грудні для зустрічі з президентом.

Як мінімум, китайський президент сподівається зустрітися з прем'єр-міністром Великобританії Ліз Трасс і президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом.

В Азії до нього зверталися прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, президент Індії Нарендра Моді та президент Південної Кореї Юн Сок Йоль.

Це буде спроба Сі Цзіньпіна повернутися до дипломатичної гри, але при цьому твердо дотримуватись своєї лінії офіційного нейтралітету у війні Росії проти України.

Сі має бути переобрано на третій термін на з'їзді Комуністичної партії Китаю (КПК), який відбудеться 16 жовтня.

Пекін продовжує напівсерйозно підтримувати Туреччину як посередника у спробі привести Росію та Україну до припинення вогню.

Intelligence Online