Сьогодні оголошено, що рф з 21 червня зупиняє обидві нитки "Турецького потоку"

Сьогодні оголошено, що рф з 21 червня зупиняє обидві нитки "Турецького потоку"

Офіційно - тимчасово, на тиждень, для "планового ремонту". Але це може бути й "газовий шантаж", і "два в одному".

Звісно, точної інформації щодо цього не маю, але є інформація про одночасні технічні проблеми на компресорній станції "Портова" ("Північний потік-1"), де зупинився ще один газотурбінний двигун Siemens у зв'язку із закінченням терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту.

Постачання газу в газопровід "Північний потік-1" знижувалося вже двічі за останній тиждень. Спочатку зі 167 млн до 100 млн. куб. м на добу, а потім до 67 млн кубів.

Разом з низкою аварій (зокрема пожежа на найбільшому рф родовищі Уренгой через розрив труби діаметром 1400 міліметрів) це дуже негарні для москви тенденції. Це все через санкції, які лишили кремль технологій та обладнання.

Євросоюз вже щосили шукає інші джерела постачання газу. В тому числі до вишення проблеми підключився Ізраіль, який постачатиме свій газ через (увага!) Єгипет, де його перероблятимуть на зріднений.

Ще півроку не пройшло, а рф, здається, практично викинуто з європейського ринку газу. Сподіваємося, що це лише початок. І сподіваємося, що це не тиск з боку кремля на країни ЄС. А якщо тиск то вони йому не піддадуться.