"Сьогодні в США проміжні вибори до Конгресу" - Остап Яриш

"Сьогодні в США проміжні вибори до Конгресу" - Остап Яриш

В Україні було купа аналітики на цю тему - якісної і не дуже, і ще більше різних домислів про те, що буде далі. Я утримаюсь від спекуляцій і спробую коротко та зважено пояснити, чого можна очікувати Україні.

Багато прогнозів вказують на те, що цьогоріч більшість у Палаті представників, а можливо навіть і в Сенаті можуть отримати республіканці. Від деяких членів цієї партії ми чули заяви про те, що в такому разі подальше фінансування для України може зіштовхнутись з перепонами.

Лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті казав, що його партія не голосуватиме за “необмежені чеки” для Києва. А дехто, як-от конгресвумен Марджорі Тейлор Грін, взагалі говорив, що Україні не виділять ні цента.

Радикальніші заяви лунали здебільшого від кандидатів, так чи інакше прихильних до Трампа. Натомість більш помірковані представники Республіканської партії запевняють, що підтримка України триватиме. Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл взагалі закликав Байдена її збільшити.

Питання, яке турбує багатьох в Україні: то що буде з військовою підтримкою США, якщо республіканці таки переможуть? Чи вона припиниться? В Білому домі запевняють, що ні. Там обіцяють, що незалежно від результатів виборів, допомогу надаватимуть і надалі.

На цьому наголосив радник з нацбезпеки Джейк Салліван, про це також заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. За їхніми словами, підтримка України залишиться непохитною за будь-яких сценаріїв, і в адміністрації вірять, що зможуть забезпечити для цього необхідні ресурси.

Для цього в Білого дому є щонайменше дві опції. Перша - ухвалити ще один великий пакет фінансування для України в перехідний період після виборів (листопад-січень), поки новий склад Конгресу не почне роботу. Розмови про це вже ведуться, наразі називають суму 50-60 млрд доларів.

Друга опція - якщо так трапиться, що Конгрес не дасть для України додаткових грошей, Білий дім може почати процедуру ленд-лізу. Нагадаю, за нею поставки зброї в позику чи оренду можуть іти за спрощеним процесом, без потреби ухвалення нового фінансування.

Ну і є ще третій варіант - в Білому домі зможуть домовитись з більшістю в новому складі Конгресу, яким би він не був. Але це вже стосується довшої перспективи, тому говорити про це поки зарано - і я обіцяв без спекуляцій

Сьогодні ж уважно стежимо за виборами. А завтра будемо дивитись, хто куди пройшов і розбирати перші результати