"Сьогодні в світі Топ- 20 новин огляду - 27.05.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Топ- 20 новин огляду - 27.05.2019" - Влад Пономар

Доброго дня! Топ-20 новин огляду:

-Коломойский потребовал от Зеленского объявить дефолт в Украине и отказаться от программы помощи МВФ.

-Олигарх Дмитрий Фирташ с симпатией относится к Зеленскому. Об этом рассказал депутат от «Оппоблока» Сергей Левочкин. «Это будет классное президентство», – заявил он.
Напомним, сейчас Фирташ находится в Австрии, где продолжаются судебные процессы по поводу его экстрадиции в США.

-Зеленский вернулся в «Лигу смеха».
Зеленский принял участие в съемках юмористической программы «Лига смеха». В частности, он станцевал перед зрителями и поцеловал в лысину нового ведущего.

-Зеленский обвинил депутатов в уничтожении Рады.

-Зеленский в поздравлении ко Дню города, заявил, что именно «запах цветущих лип и шаурмы делает Киев Киевом».

-"Відверта брехня!" Затримана за протест в Рівному дівчина жорстко звернулася до Зеленського.
Зеленський «відреагував» на затримання демонстрантів у Рівному.
"З’ясував ситуацію щодо нібито затримання хлопця та дівчини, які влаштували проти мене протест у Рівному. Ніякого затримання не було", - заявив Зеленський.
Нагадаємо, 25 травня у центрі Рівного правоохоронці затримали двох молодих людей, які вимагали відставки Зеленського.
Відгукнулася і Дарина Коц, яку затримали поліцейські. Вона заявила, що з нею жорстко поводилися.
"Я — та затримана дівчина. І це — відверта брехня! Затримання було, було жорстоке поводження зі мною, і це все є на аудіозаписі!!! Пост президента — брехня! Я дуже розчарована і пригнічена такою реакцією", — написала вона.

-Экс-глава администрации Януковича Андрей Портнов обратился в госбюро расследований с третьим заявлением, связанным с легализацией незаконных доходов, отмыванием средств и неуплатой налогов экс-президентом страны Петром Порошенко. По его словам, он обратится с ходатайством об аресте всех активов Порошенко — это банковские счета, акции, активы, облигации государственного займа.
Нагадаємо, статки Порошенка під час його президентства зменшились на 40%, заявив Bloomberg. Людина, яка прийшла на посаду президента мільярдером, пішла з посади президента мільйонером.

Зі знаком "Плюс":

+Міжнародний трибунал ООН з морського права (ITLOS) зобов'язав РФ негайно звільнити два українських корабля і допоміжне судно, а також 24 моряків, які були затримані поблизу Керченської протоки в 2018р.
Зеркаль заявила, що наказ Міжнародного трибуналу є чітким сигналом для РФ, що вона не може безкарно порушувати міжнародне право. "Затримання військових кораблів і 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі відповідно до Конвенції ООН з морського права і за загальним міжнародним правом", - повідомила Зеркаль.

+Порошенко привітав рішення Міжнародного трибуналу.
"Як того вимагала українська сторона, Міжнародний трибунал зобов’язав Росію якнайшвидше звільнити українських моряків та повернути військові кораблі, які були незаконно захоплені Москвою внаслідок акту збройної агресії 25 листопада 2018р у Чорному морі. Вдячний професійній команді українських дипломатів, які в цей складний період залишаються на захисті справжніх національних інтересів. Це рішення - чергова червона лінія для Кремля, як і підтвердження правильності обраної нами стратегії", - написав він.
Порошенко також додав, що утримувані у РФ українські моряки є героями і залишаються вірними військовій присязі.
"Пишаюся нашими моряками, які залишаються вірними своїй військовій присязі. Ви - герої, чия відданість захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України є прикладом для всіх нас, як і пересторогою для тих, хто хотів би умиротворити агресора!", - зазначив Порошенко.
Порошенко також додав, що "новим обличчям на Банковій слід було б не чекати на імпульс від суспільства, а самим формувати порядок денний звільнення Кремлем українських заручників та окупованих територій".
"Вже не до жартів - час діяти! Кожен український політик має пам’ятати істину - не варто ні загравати з Росією, ні вірити її добросовісності. За кожною її обіцянкою ховається єдина мета - зруйнувати успіх європейської України. Сценарій війни пишеться в Кремлі, де для України заготовлена розв’язка - "мир через капітуляцію". Самогубством було б ставати співавторами цього сценарію. Лише справжнім і відповідальним лідерством України його можна переписати, а завершити - міжнародним трибуналом над агресором. Гарантія нашої перемоги - це збереження міжнародного фронту підтримки України в єдності та солідарності!", - написав він.

-МИД РФ считает, что у трибунала отсутствует юрисдикция рассматривать ситуацию в Керченском проливе.

+Глава МИД Украины Павел Климкин назвал вялым и беззубым заявление МИД РФ по решению Международного трибунала ООН по украинским морякам.

+«Новые Гамбургские санкции против РФ».
Посол Украины в Германии Андрей Мельник заявил, что Украина будет добиваться введения антироссийских санкций в случае, если РФ откажется выполнять решение Международного трибунала по морскому праву ООН (ITLOS).
Представитель Украины отметил, что постановление организации – «дипломатическая победа и мощный дополнительный международно-правовой козырь».
Кроме того, он призвал правительство ФРГ и лично главу МИД Германии Хайко Мааса потребовать от РФ немедленного исполнения решения трибунала.
+НАТО также присоединилась к призывам незамедлительного освобождения украинских моряков. «НАТО неоднократно давала понять, что не было никаких оснований для применения Россией военной силы против украинских кораблей и военнослужащих»,— сообщили в Североатлантическом альянсе.

+Защищающий украинских моряков адвокат заявил, что отказ РФ от исполнения решения Трибунала ООН по морскому праву повлечет введение новых санкций.

+Суд дозволив затримати 15 військових РФ у межах кримінальної справи щодо захоплення Росією 24 українських моряків біля Керченської протоки. Про це повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

+Посольство США в Україні прокоментувало рішення Міжнародного трибуналу: "Сьогодні Міжнародний трибунал з морського права постановив, що Росія має негайно звільнити 24 українських моряків та 3 судна, захоплені нею 25 листопада минулого року і дозволити їм повернутися до України. Ми закликаємо Росію терміново звільнити українських моряків і судна", - йдеться в повідомленні.

+Спецпредставник держадепу США по Україні Курт Волкер вітає рішення Міжнародного трибуналу."Давно пора Росії звільнити українських членів екіпажу та кораблі, які вона незаконно захопила", - написав він.

+Україна формує міжнародний трибунал для розгляду справи моряків по суті.
Міжнародний трибунал з морського права буде розглядати справу українських військовополонених моряків по суті, оскільки вважає це своєю юрисдикцією. У суперечці України і РФ щодо агресії в Керченській протоці тепер будуть розглядатися дві справи. Зокрема, одна в Москві про нібито незаконний перетин кордону українськими військовими, друга - в арбітражному трибуналі про порушення РФ імунітету українських кораблів у відкритих водах.
"Тепер ми формуємо арбітражний суд згідно з конвенцією ООН з морського права, що складається з 5 арбітрів, формуємо його разом з РФ і потім він перейде до розгляду справи по суті, тобто вже буде розглядатися окремо кожне порушення і кожна дія РФ", - сказала Оксана Золотарьова, директор департаменту міжнародного права МЗС України.
Також вона додала, що Міжнародний трибунал чітко визначив, що військових дій з боку українців не було, тому юрисдикція трибуналу у великій суперечці з цього епізоду є.

+Справа про імунітети українських кораблів та їх екіпажів, захоплених РФ в листопаді 2018р, по суті буде розглядати окремий арбітраж. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.
"По суті справа буде розглядатися не в цьому суді. Буде створено окремий арбітраж на підставі додатка 7 до Конвенції. Але основне, що ми отримали сьогодні - це питання звільнення наших моряків, це питання звільнення наших кораблів, і те, що трибунал визнав, що у них є юрисдикція, те, що трибунал визнав, що застереження РФ щодо військової активності не застосовується і що є нагальність для забезпечення прийняття цього рішення", - сказала вона.

+Українська армія отримала від США два контрбатарейні радари.

+Законопроект США обяжет собрать данные обо всех участниках Nord Stream 2.
Законопроект сенаторов запретит иностранным судам прокладывать трубы для «Северного потока-2» на глубинах от 30 м ниже уровня моря. Это покроет почти весь маршрут газопровода.

+«Импичмент неизбежен»: Пелоси обвиняет Трампа в «участии в сокрытии».
Все более вероятно, что демократы начнут инициацию импичмента Трампу, поскольку все большее число членов партии, включая прогрессивных и умеренных, заявляют о своей поддержке этого шага.
Спикер палаты представителей Нэнси Пелоси 22 мая обвинила президента в сокрытии информации о расследовании спецпрокурора Роберта Мюллера.
«На первый взгляд, создается впечатление, что президент препятствует правосудию, и он участвует в сокрытии, и это может быть правонарушением» — заявила Пелоси .Позже она добавила, что готова к импичменту.
Трамп и его администрация настойчиво препятствуют проведению по меньшей мере 20 расследований в Конгрессе по широкому кругу вопросов. В связи с этим коллеги усиливают давление на Пелоси по поводу импичмента. Сторонники импичмента давят на то, что начало расследования для импичмента является единственным способом для Палаты эффективно выполнять свои надзорные функции, учитывая позицию Трампа. И они утверждают, что неспособность привлечь исполнительную власть к ответственности подорвала бы институты, которые они поклялись защищать.
В рамках процедуры импичмента Конгресс будет иметь больше рычагов в суде и больше полномочий запрашивать информацию и настаивать на явке свидетелей.

-Washington Post сообщила, что адвокат президента США Дональда Трампа Руди Джулиани провел длительную встречу с бывшим украинским дипломатом, пытаясь добыть компромат на демократов перед президенскими выборами 2020г.

+Суд запретил Трампу строить стену с Мексикой за счет бюджета США

-Трамп може продати зброю Саудівській Аравії без згоди Конгресу.

Україна:
Зі знаком "Плюс":

*Петиція про Голодомор на сайті Бундестагу набрала необхідні підписи.
На сайті парламенту Німеччини петиція про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу набрала більше 50 000 підписів.

*Другий національний оборонний хакатон відбудеться 27-31 травня, в інноваційному київському парку UnitCity, за стандартами і у форматі змагань НАТО TIDE Hackathon. У Міноборони зазначили, що серед учасників - 14 команд і 15 експертів НАТО та країн-членів НАТО.

*Відбувся інавгураційний рейс Харків-Барселона.
Міжнародний аеропорт "Харків" продовжує розвиток мережі перельотів на європейському континенті.
27 травня, в рамках анонсованого раніше розширення співпраці з міжнародним лоукост авіаперевізником SkyUp Airlines, відбувся рейс Харків-Барселона.

Дякую! Гарного дня!

Влад Пономар