"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 04.07.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 04.07.2019" - Влад Пономар

Доброго дня! Топ-20 новин огляду:

Зі знаком "Мінус":

-4 липня Конституційний Суд розгляне закон "Про очищення влади". Результатом може стати скасування люстрації в Україні. Це означає, що всі чиновники часів Януковича зможуть повернутися на високі державні посади.

-Екс-заступник генпрокурора часів Януковича Ренат Кузьмін балотується у Раду від партії Медведчука.

-У ГПУ заявили про перебування ексзаступника Пшонки Рената Кузьміна за межами України за останні 5 років.

-Підозрюваного у держзраді екс-перекладача Гройсмана випустили з-під варти.

-Суд по Вишинському перенесли на два тижні.

-У Кіровоградській області по 101 округу від "Слуги народу" у нардепи балотується адвокат Юрій Кузбит, якого підозрюють у причетності до рейдерства в агросекторі. Про повідомляє Всеукраїнська аграрна рада (ВАР).

-Зеленський зірвав дедлайн підписання законів про імпічмент та ТСК.
Спікер Верховної ради Андрій Парубій звернувся до Зеленського з вимогою прийняти рішення по закону про Тимчасові слідчі комісії з розділом про імпічмент президента. Парубій пояснив, що Зеленський 27 червня мав дати відповідь з приводу даного закону.
"Документ досі не прийшов у Раду. Тому я публічно звертаюсь до Офісу президента: негайно передати документ у парламент. Щоб, якщо дійсно накладене вето, ми змогли після прийняття виборчого кодексу змобілізуватись і подолати це вето або проголосувати за пропозиції", - сказав Парубій.

-«На парламентских выборах спецдільниць в зоне ООС не будет. По закону каждый военный должен собственноручно написать заявление, где должен указать свое место жительства и где он будет голосовать. Т.е., в местные дильныци, где половина сепаров, отдать свои личные данные. Бойцы этого делать не будут. На выборы не пойдут. Хомчак знает об этом, но решать вопрос не торопится. Им выгодно если никто не явится. Нарисуют себе сколько захотят. Есть ещё вариант, когда бригада подаёт списки военнослужащих полностью. Но это делается решением главы ВЦА области. Напомните, кого там Зеленский назначил на Луганскую область? Выборы по Донецкой и Луганской областям чуваки тупо отжимают в свою пользу. Если не мобилизуемся на "большой земле", офигеем от результатов. Стесняться в приписках они не будут (Roman Donik).

-"Обстрілюють цивільні об'єкти": ГПУ звернулася до Офісу президента через заяву Мендель про українських військових. Ці слова РФ може використати проти ЗСУ в Міжнародному кримінальному суді.
ГПУ вимагає від Офісу президента роз'яснити ситуацію з заявами Мендель.
Генпрокуратура направила запит до Офісу президента щодо заяв речниці глави держави Юлії Мендель. ГПУ просить надати інформацію щодо спростовування чи підтвердження публічних висловлювань Мендель про те, що військовослужбовці ЗСУ допускають випадки обстрілів цивільних об’єктів на сході України. Йдеться про ситуацію, коли 6 червня Мендель повідомила, що існують випадки, коли українські військові, відповідаючи на провокації бойовиків, здійснюють обстріли цивільних об’єктів, у результаті чого гинуть мирні жителі.
"Цей виступ відразу був розповсюджений у ЗМІ та проросійських Інтернет виданнях із твердженням про те, що ЗСУ обстрілюють мирних жителів Донбасу і такі факти, як убачають автори відповідних повідомлень, визнали в Адміністрації президента України", - зазначає прес-служба Генпрокуратури.

-Глава МИД Украины Павел Климкин заявил, что у Украины нет внешней политики. Он отметил, что на нынешний период в стране в принципе нет никакого порядка, как и внешней политики. «Возможно, она появится. Возможно, кто-то мешает. Я мешаю? Ну, с 3 июля я буду в отпуске», — уточнил Климкин.

*Климкин заявил, что существует «красная нить» по ситуации вокруг Донбасса.
По словам Климкина, процесс урегулирования ситуации на Донбассе не должен «запустить федерализацию украинской стороны по российскому сценарию».

-У Зеленского рассказали, что на День независимости Украины военного парада не будет.

-Исчезнувший 27 мая директор компании «Софт Оил» Кирилл Суворов смог сбежать из заточения на одной из турбаз Днепра, где его насильно удерживали представители налоговых органов.

Зі знаком "Плюс"➕:

-ЦВК скасувала реєстрацію Клюєва і Шарія.

*Порошенко вітає відміну реєстрацію Клюєва.

*Андрій Парубій: Вітаю! Перемога! Після мого ранкового публічного звернення до правоохоронних органів, вони таки надали документи які дозволили ЦВК скасувати реєстрацію Клюєва і Шарія.
Дякую українцям, що вчора вийшли на протест на Майдан. Як і попередній раз із «професором» Портновим, проти призначення якого виступили студенти Київського університету, наші спільні дії і тверда позиція принесли перемогу. Разом – сила!

-У США пропонують нові санкції проти Росії через ситуацію з ПАРЄ.
Група підтримки України в Конгресі США представила проект двопартійної резолюції Палати представників з засудженням рішення ПАРЄ про відновлення права голосу Росії в організації. Також в Конгресі пропонують накласти додаткові санкції на РФ, якщо до листопада 2019р захоплені в Керченській протоці українські кораблі і моряки будуть утримуватися в Росії.

-Порошенко написав листи лідерам країн ЄС. Порошенко закликав до посилення санкцій проти РФ.
Порошенко закликав лідерів європейських країн подвоїти зусилля і тиск на Росію. Про це він написав у листах до 18 керівників ЄС, а також очільників держав і урядів, які є членами Європейської Народної Партії, зокрема, голові Європейської ради Дональду Туску, голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру, канцлеру Німеччини Ангелі Меркель.
"Я не можу мовчати, моя команда не може мовчати – ми закликали повернутися до питань запровадження санкцій. Ми закликали політичні сили в Україні підписати Євроатлантичну хартію, щоб зафіксувати наш рух в ЄС", – наголосив Порошенко.
Порошенко наголосив, що повернення делегації РФ відбувається у той самий час, коли РФ продовжує військову агресію на Донбасі, розгортає нові репресії в окупованому Криму, відмовляється виконати обов’язковий наказ Міжнародного трибуналу з морського права з вимогою звільнити 24 українських моряків, як і заперечує нові докази причетності РФ до катастрофи МН17.
Також лідер "Європейської солідарності" нагадав, що РФ не виконала жодної з попередніх вимог, ухвалених ПАРЄ.
"Сьогодні член нашої команди, голова Верховної ради Андрій Парубій скасував запрошення спостерігачів ПАРЄ сюди в Україну для спостереженням на виборах. Чому? Бо не може країна-агресор спостерігати, як ми проводимо парламентські вибори. Це вони будуть нас вчити демократії? Ми маємо діяти рішуче – тільки від наших опонентів ми не чуємо жодного коментаря, вони не збираються боронити державу, їм нема що сказати", – наголосив Порошенко. "Ганебним є те, що замість того, щоб закликати Росію дотримуватися фундаментальних принципів і норм Ради Європи, єдиним закликом до Москви є вимога відновити виплату фінансових внесків до бюджету Організації. Це очевидний вибір між цінностями та ціною", – написав Порошенко.
Порошенко впевнений, що Кремль прагне підірвати потугу демократичної спільноти у захисті верховенства права, нав’язати гібридний нарратив з трибуни ПАРЄ, а також отримати індульгенцію для своїх наступних міжнародних злочинів.

-Суд виніс рішення про відшкодування киянам шкоди, заподіяної агресією РФ. РФ зобов'язали заплатити українцям за агресію.
Громадянський рух "Сила права" відсудило у РФ компенсації за моральну шкоду, заподіяну позивачам російською збройною агресією в Криму та Донбасі. Відповідне рішення прийняв Голосіївський суд Києва.
"Сьогодні виграно вже тисячі справ проти РФ, де постраждалі отримують значно більші суми. Приміром, минулого тижня "Сила права" відсудила для кримської журналістки Анни Андрієвської більше мільйона гривень. Для забезпечення позовів "Сила права" вже заарештувала $3.5 мільярда, що належать РФ, які перебувають в Україні, і працює над арештами російських стратегічних активів, які перебувають у США і ЄС, приміром, російської частки в Північних потоках. Росія повинна заплатити українцям за агресію кілька трильйонів доларів. Арешт стратегічних активів РФ навіть на десятки мільярдів - дієвий інструмент примусу Росії до миру і відновлення територіальної цілісності України. Саме на цьому базується стратегія перемоги, яку ми почали будувати в далекому 2014р", - написав Данилюк. Він зазначив, що коли сьогодні "деякі політикани" розповідають нам про мир будь-якою ціною, ми повинні розуміти цю ціну.
"Якщо уряд піде на поступки і визнає, що Росія не винна в агресії, трильйони доларів на відновлення зруйнованого Донбасу і на компенсації постраждалим доведеться платити з українського, а не російського бюджету", - пояснює Данилюк.

-В Італії уперше засудили найманців-бойовиків з Донбасу.

-Победитель на выборах председателя Европарламента Давид-Мария Сассоли рассказал о дальнейшей санкционной политики ЕC в отношении РФ. По словам Сассоли, в настоящее время он не видит никаких поводов для отмены санкций против России.

-«Путин не ценит слабость»: о чем думает будущая глава
Европы. Кандидатом в главы Еврокомиссии стала соратница Меркель.
Министр обороны Германии Урсула фон дер Ляйен может вскоре занять пост главы Еврокомиссии. Ее кандидатура получила одобрение европейских лидеров и будет вынесена на утверждение парламента ЕС. Соратник Ангелы Меркель занимала различные посты в правительстве ФРГ, а как глава минобороны даже смогла добиться увеличения военных расходов. В последнее время ее позиции стали жестче. В недавнем интервью она заявила о необходимости более жесткого курса в отношениях с Россией. «Путин не ценит слабость», — подчеркивала она.

-Россия приостановила свое участие в Договоре о ликвидации ракет средней и меньшей дальности.

-У Кремлі засекретили деталі загибелі підводників.

-Погибшие 1 июля на атомной подводной лодке погибли на войне, которую Путин уже объявил миру.

-Der Spiegel: Субмарина «Лошарик» могла залишити Європу без інтернету. Експерти кажуть, що субмарина має особливе військове призначення.
14 моряків загинули під час пожежі на підводному човні в РФ. Судно було створене для проведення спецоперацій. Наприклад, воно могло працювати з прокладеними на морському дні кабелями. Про це пише німецьке видання Der Spiegel, нагадуючи, що інтернет-зв’язок між США і Європою забезпечують приблизно 20 оптоволоконних кабелів, які перетинають океан. Впродовж певного часу в НАТО із занепокоєнням говорять про те, що російські підводні човни регулярно наближаються до цих критично важливих каналів передачі даних. Загроза очевидна. Той, хто зможе дістатися до цифрових артерій, зможе шпигувати чи й навіть дуже швидко завдати шкоди на багато мільярдів доларів. Цей підводний човен і був призначений для таких місій.
«Це дуже непроста субмарина», - сказав експерт Центру військово-морських досліджень Майкл Кофман.
За його словами, у Головного управління глибинних досліджень РФ у розпорядженні фактично «другий військовий флот». Його підводні човни використовуються для виконання «особливих місій», таких як збір інформації з морського дна. Вони будують там інфраструктуру, зокрема, встановлюють датчики для прослуховування і стеження. Кофман зауважує, що «Лошарик» може занурюватися на глибину понад тисячу метрів. За деякими оцінками, його можливості значно більші. І субмарина здатна опуститися на 6 тисяч метрів. Такі субмарини ретельно захищені від шпигунських очей.

-ФНБ РФ в июне сократился на 58,8 млрд руб.

-Лунін відправиться з "Реалом" в передсезонний тур.

-Світоліна пройшла до третього кола Вімблдону. У другому колі перемогла росіянку.

-Ястремська пробилася до третього кола Вімблдону.

-Огляд преси:

*Le Monde Добро пожаловать в Магадан.
Вы больше не можете посещать теплую Грузию, открывая для себя ее пляжи и сладкое вино? Без проблем, компания "Уральские авиалинии" доставит вас на Дальний Восток, на холодные берега Охотского моря, заполненные медведями и комарами.

*Le Monde Иванка Трамп, вездесущая "Первая дочь".

Дякую! Гарного дня!

Влад Пономар