"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 06.06.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 06.06.2019" - Влад Пономар

Доброго дня! Топ-20 новин огляду:

Зі знаком "Мінус":
-План Путіна щодо капітуляції України:
*Кучма хоче закликати українську армію "Не стріляти у відповідь".
Голова української делегації в ТКГ Л.Кучма заявив про необхідність прописати в нових домовленостях про "режим тиші" в районі бойових дій норму "не стріляти у відповідь".

* "Вперше засідання робочих груп пройшли конструктивно. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі. Ми приїхали з дорожньою картою від президента України. На засіданні я висловив ті побажання, які почув від президента", - сказав Кучма.

*У Мінську анонсували зняття блокади з "ЛДНР".
"Пропозиція (про зняття економічної блокади) була зроблена від Кучми, і це було підтримано учасниками з ОРЛО й ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу", - сказав Сайдік.

[Екс-президент Укрїни Петро Порошенко занепокоєний пропозицією української сторони у ТКГ щодо зняття блокади з ОРДЛО.
"Занепокоєний несподіваною новиною за підсумками засідання ТКГ про нібито готовність України в односторонньому порядку скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО", - написав він.
Порошенко нагадав, що 15 березня 2017р рішенням РНБО було призупинено економічні зв'язки з окупованими територіями як реакція на свавільне захоплення (експропріація або запровадження зовнішнього управління Москвою) українських державних та приватних підприємств, запровадження рубльової зони та російської податкової системи.
"Що ж змінилося з того часу? З боку окупанта - нічогісінько. Виходить українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський?", -додав він.
Порошенко зазначив, що Україна ніколи не заперечували проти відновлення економічних зв'язків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім, встановлення сталого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їх українським власникам.
"Вимагаю від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. Реалізація російського сценарію на Донбасі - це зрада національних інтересів нашої держави і пам`яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет та територіальну цілісність України! Що далі? Репарації з бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс до ЄС та НАТО? Не дозволимо реалізувати російський сценарій врегулювання ситуації на Донбасі!", - написав він.

*Бойовики посилили обстріли українських позицій.
За добу 4 червня збройні формування РФ 20 разів порушили режим припинення вогню, внаслідок обстрілів загинули троє українських військовослужбовців, ще трьох поранено.

*На Донбасі протягом минулої доби, 5 червня, внаслідок обстрілів з боку бойовиків загинув один військовослужбовець зі складу ООС, ще один дістав поранення.

-Зеленский соберет олигархов, чтобы поговорить о Донбассе.
21.03.19 Олигархи не должны влиять на политические процессы - Зеленский.

-"Банальний плагіат": Зеленський поцупив цілий абзац з виступу Порошенка.

-Зеленський: Питання вступу України до НАТО буде винесено на референдум.
[05 червня: Більшість українців підтримують вступ до ЄС і НАТО. Про це свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг"].

-Если Украина вступит в ЕС и НАТО, то она потеряет Донбасс, заявила депутат ВРУ Надежда Савченко, которая готовила теракт в стенах Верховной рады. Она назвала неграмотным закрепление курса на вступление в эти организации на конституционном уровне.

-Риторика действующего. Зеленский нашел «теплого мужика» в Брюсселе.
Зеленский встретился с главой ЕК Жан-Клодом Юнкером, с которым, по словам Зеленского, они много шутили о «мужском».
«Теплый, нормальный дядька. Классный такой мужик», — отметил Зеленский.

-Опубликованы документы, подтверждающие факт российского гражданства бывший замглавы администрации Януковича Андрея Портнова.

-Аваков не піде у відставку через вбивство дитини поліцейськими.

-Підозрюваних у вбивстві дитини поліцейських звільнили.

-Підозрюваного снайпера у вбивстві євромайданівця відпустили під домашній арешт.

Зі знаком "Плюс".

-В НФ просять КСУ визнати указ президента про розпуск Ради неконституційним.
"Народний фронт" надав КСУ докази існування коаліції
Коаліція "Європейська Україна" юридично і фактично існувала у Верховній раді VIII-го скликання, тому президент не мав права достроково припиняти повноваження парламенту. Про це заявили народні депутати фракції "НФ" Андрій Тетерук та Ігор Алексєєв на брифінгу біля Конституційного суду України.

-Британія закликає РФ негайно звільнити українських політв'язнів.

-Дві третини українців виступають за єдину державну мову.

-Катастрофа МН17: з'явилися нові дані про причетність російського "Бука".
В розслідуванні катастрофи пасажирського літака Малайзійських авіаліній MH17 з'явилися нові дані про причетність російського зенітно-ракетного комплексу "Бук". Про це пише "НГ", посилаючись на відповідні документи, наявні в розпорядженні редакції.
Видання відзначає, що біля кордону РФ з Україною в Ростовській обл. в день авіакатстрофи перебували 170 російських військовослужбовців підрозділів протиповітряної оборони (ППО). Серед іншого видання ознайомилося з телефонограмою чергового по 11-й регіональній Військово-автомобільній інспекції (ВАІ) капітана Є. Бєляєва від 22 червня 2014р. У наказі капітана говориться, що 23 червня "необхідно організувати супровід військової техніки" дорогами загального користування. Наказ був адресований керівництву 56 курської та 47 воронезької Військово-автомобільної інспекції, які знаходилися по маршруту "Бука". Документ підписаний підполковником 69-ї бригади Аладьїним. У ньому є список з кількох вантажівок, які прибудуть в Курськ з Бєлгорода. Зокрема, це КамАЗ з номером 4267 АН, який пізніше був помічений при перевезенні "Бука" у Міллерово Ростовської області.
З наказу командира військової частини 32406 також випливає, що військові прибули в Міллерово 15 липня 2014р. У документі йдеться про необхідність забезпечити 150 військових сухпайками на 5 діб.
Як зазначили в газеті, судячи з цієї інформації, бійці ППО "не збиралися довго затримуватися" у Міллерово і планували вирушити далі. Пізніше одна з машин курської бригади ППО була помічена після перетину російсько-українського кордону.
Як раніше вже повідомляла міжнародна слідча група (JIT), лайнер збили з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належав 53 зенітній бригаді ЗС РФ. Установку привезли 25 червня 2014р з Курська на Донбас, а після катастрофи повернули назад.

-Апеляційний суд Запоріжжя визнав загибель командира літака Ил-76 О.Білого результатом агресії РФ.

-Спикер конгресса США Нэнси Пелоси заявила, что она хотела бы видеть американского президента Дональда Трампа «в тюрьме».
Отмечается, что об этом она сказала при встрече с председателем судебной палаты Джерри Надлером 4 июня. Встреча была посвящена вопросу о том, следует ли начинать процедуру импичмента Трампа. По данным издания, Надлер настаивал на том, чтобы Пелоси позволила его комитету начать процедуру импичмента.

[➖«Не злобная, а злая»: Трамп опять рассказал про Меган Маркл.
Дональд Трамп уточнил свою характеристику герцогине Сассекской Меган Маркл].

*Младшее поколение королевских особ омрачило визит Трампа и его семьи в Букингемский дворец. Принц Гарри, принц Уильям и их супруги отказались фотографироваться с американским лидером, а герцоги Сассекские и вовсе пропустили официальный ужин в Букингемском дворце.

[➖Трамп в твиттере назвал знаменитую американскую актрису, обладательницу премий «Грэмми» и «Эмми», «конченой психичкой»].

-Российской нефти грозит тотальное загрязнение хлором.
Пока «Транснефть» спешно эвакуирует из Беларуси 1,3 млн тонн загрязненной хлором нефти Urals, европейские покупатели бьют тревогу.
Откачанную нефть, от которой отказались покупатели в Европе, Россия разместит на нефтеперекачивающи станциях (НПС) «Самара-1» и «Самара-2», где зараженное сырье начнут постепенно подмешивать к чистому, сообщает Reuters со ссылкой на источники, знакомые с планом «Транснефти».
Процесс смешивания грязной нефти с чистой растянется на много месяцев, считают источники Reuters. Имиджевый ущерб продлится еще дольше. А прямые денежные потери от простоя трубопровода «Дружба», через который прокачивается каждый пятый баррель на экспорт, могут составить $5 млрд.
Макростатистика также может получить очередной удар: в июне из-за нехватки мощностей по прокачке РФ снизила нефтедобычу до минимума с лета 2016г - 10,87 млн баррелей в день.
Если в июне добыча сохранится на этом уровне, то во втором квартале сокращение среднесуточной добычи составит 2,3% по отношению к первому кварталу, а экономика может оказаться в технической рецессии (падение два квартала подряд). В первом квартале ВВП сократился на 1,6% к четвертому, а проблемы с трубопроводом увеличивают вероятность того, что экономика продолжит движение вниз, поскольку никаких поддерживающих факторов со стороны внутреннего или внешнего спроса не видно.

-МВД РФ предложило внести поправки в закон «О порядке въезда и выезда из РФ», согласно которым сотрудники министерства получат право проверять указанные в заграничных паспортах сведения и признавать загранпаспорта граждан недействительными.

-Ціна на нафту Brent впала нижче $60 вперше з січня.

-Добыча нефти в США вышла на очередной исторический рекорд.
Добыча нефти в США на 31.05.2019 составила 12 400 млн баррелей в сутки.
(1) Domestic Production5 .... 12,400 12,300 +100

-Огляд преси:

*The Washington Post Путин - самый крупный олигарх России
Несколько членов Конгресса попросили разведсообщество США выяснить степень личного благосостояния Путина. На этот вопрос нелегко ответить - в конце концов, российский президент сам бывший сотрудник разведки.

*Bild "Путин - это мафиози"
Когда-то Михаил Ходорковский был самым богатым человеком России. Но так как он не хотел принимать единовластия президента Путина, Кремль отправил его в тюрьму на 10 лет и разгромил его нефтяной концерн "Юкос". Bild побеседовал с Ходорковским.

Дякую! Гарного дня!

Влад Пономар