"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 20.05.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 20.05.2019" - Влад Пономар

Топ-20 новин огляду:

Зі знаком "Плюс":
1. За 5 років ВРУ підтримала понад 200 законодавчих ініціатив президента Петра Порошенка, які дозволили ратифікувати угоду між Україною та ЄС; закріпити відмову України від політики позаблоковості; розпочати судову реформу, посилити інституційну незалежність НБУ.

2. Бюджетні проекти США на наступний рік, які зараз розглядає Конгрес, передбачають збільшення підтримки України в оборонній сфері порівняно з поточним роком. Про це розповів посол України в США Валерій Чалий.
Наступного року має збільшитися допомога як по лінії Пентагону, так і Держдепартаменту.

3.1. ЄС підтримуватиме Україну в боротьбі з військовою агресією РФ до її завершення. Про це сказав глава представництва ЄС в Україні посол Хьюг Мінгареллі.

3.2. Ми не бачимо ЄС без України, - Мінгареллі.

4. Посол США в Україні Марі Йованович, яка завершує роботу на своїй посаді розповіла про прогрес, який вдалось досягти Україні за останні роки. Йованович заявила, що з часів Революції Гідності Україні вдалось досягти величезного прогресу.

5. Порошенко звернувся до українців із прощальним словом.
"Перш за все хотів би подякувати великому українському народу за велику честь працювати протягом 5 років на чолі великої країни. Країни, яка вразила увесь світ силою національного духу, вразила гідністю, вразила стійкістю та свободолюбством...Сьогодні Україна у кращому стані, ніж 5 років тому, і про це свідчать основні статистичні показники. Україну ми зберегли, "Новоросію" – поховали", - зазначив Порошенко.

6. Прем'єр-міністр України заявив, що нинішні ВРУ та Кабмін будуть працювати до наступних парламентських виборів, які відбудуться восени 2019р.

7. Порошенко: Україна повинна посилити міжнародну підтримку в боротьбі за Крим.

8. Комісія ЄС вивчить можливість заборони на в'їзд до ЄС жителям окупованих територій Донбасу, у яких є російські паспорти.

9.1. Сенцову і Балуху призначили держстипендію імені Лук'яненко.

9.2. Порошенко надав українське громадянство сестрі Сенцова.

9.3. Порошенко присвоїв дипломатичний ранг надзвичайного і повноважного посла заступнику голови постійної делегації ВРУ у ПАРЄ Георгію Логвинському.

9.4. Президент присвоїв ранг надзвичайного і повноважного посла Ар'єву і Герасимову.

10. Глава МЗС Литви виступив проти повернення Росії в ПАРЄ.

11.1. «Северный поток — 2» откладывается. Причина этого — требование Дании сменить маршрут.

11.2. Крупнейший независимый нефтепереработчик в РФ прекратил работу. У Антипинского НПЗ не хватило средств на закупку сырья.

12.1. За підсумками I кварталу 2019р реальний ВВП України по відношенню до аналогічного періоду минулого року зріс на 2,2%.
12.2. За підсумками I кварталу 2019р реальний ВВП Росії по відношенню до аналогічного періоду минулого року зріс всього на 0,5%.

12.3. Темпи приросту реальної зарплати в Україні у березні 2019р становили 12,5% р/р.

12.4. Виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-квітні 2019р порівняно з аналогічним періодом минулого року зросло на 2,3%. Сільськогосподарські підприємства збільшили обсяги виробництва на 6,3%. Нагадаємо, виробництво сільськогосподарської продукції в Україні у січні-грудні 2018 р порівняно з аналогічним періодом минулого року зросло на 7,8%. Таким чином, зростання за 2018р став максимальним за останні 5 років.

12.5. З початку цього року ПФУ провів уже 3 перерахунки пенсій:"для пенсіонерів старших 65 років, у яких страхових стаж становить для чоловіків понад 35 років, для жінок - понад 30 років, індексація пенсій з 1 березня та автоматичний перерахунок пенсій з 1 квітня працюючим пенсіонерам", - вказано у повідомленні.

13.1.Total приостановил работу НПЗ в Германии из-за грязной нефти из РФ.
13.2. Беларусь будет настаивать на компенсации потерь из-за некачественной нефти из РФ, сообщил зам премьер-министра Беларуси. По его словам, только стоимость вышедшего из строя из-за загрязненной нефти оборудования на Мозырском НПЗ составляет около $30 млн.

14. Військового збройних сил Чехії 17 травня засудили за звинуваченням у тероризмі за участь у бойових діях на боці "ДНР" на тимчасово окупованій території України.

15. Екс-глава МЗС Британії Борис Джонсон може змінити Терезу Мей на посаді прем'єр-міністра країни після її відставки-Reuters.

16.1.Держдеп США ухвалив рішення про продаж зброї Південній Кореї, Японії та Канаді на понад $1 млрд.

16.2. США начнут платить странам за отказ от российского оружия.
Власти США намерены расширить список стран, которым будет выплачиваться компенсация на покупку американской военной техники в случае отказа от российского оружия. Речь идет о внесении изменений в стартовавшую в 2018г Европейскую программу стимулирования рекапитализации (ERIP). В рамках этой программы Хорватия уже получила $25 млн на покупку американских БМП, а Словакия — $50 млн на новые вертолеты. Сейчас в программе могут участвовать только 6 стран, и в ближайшем будущем планируется снять ограничение для других государств.
«Наша цель состоит в том, чтобы помочь нашим партнерам избавиться от зависимости от российских поставок», — отметили во внешнеполитическом ведомстве.

17. Київ рухається до впровадження французької моделі безпеки у школах, - КМДА.

18. Порошенко підписав указ про День батька.

19. Порошенко схвалив підготовку до запуску мереж 5G.

20. Зі знаком "Мнус":

*За останні 5 років ніхто з регіоналів-втікачів наміть подумати не міг про повернення в Україну:
Портнов повернувся в Україну.
Колишній глава Головного управління з питань судоустрою АП та заступник глави АП при Януковичу Андрій Портнов повернувся в Україну. Портнов прилетів у Київ після 5 років життя закордоном.
Нагадаємо, як заявив адвокат Януковича, Янукович хоче повернутися до України після відходу з президентського поста Петра Порошенка.
Нагадаємо, олігарх Ігор Коломойський повернувся до України і заявив, що найближчі 5 років житиме в Україні.

*Білий дім оприлюднив список делегації на інавгурацію Зеленського. На чолі делегації буде міністр енергетики. США.
*ЄС на інавгурації Зеленського представить Шевчович.

*Адвокат президента США порадив висунути звинувачення Коломойському, котрий погрожував двом клієнтам Джуліані і нагадав, що Коломойський під слідством ФБР та додав, що американські аналітики описують Коломойського, як "супер небезпечного".

*Комітет міністрів Ради Європи підтримав повернення РФ в ПАРЄ.

*British Airways припинить польоти з Лондона до Києва.

*Чинний президент України Петро Порошенко звільнив Олександра Турчинова з посади секретаря РНБО України.

*Порошенко звільнив Євгена Марчука з посади представника України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

*Геращенко більше не уповноважений президента з мирного врегулювання.

*Клімкін оголосив про відставку.

*Бойовики розширили повітряну розвідку в українському тилу, - ГУР.

**************************************

*Грицак: СБУ документує всі факти репресій окупантів проти кримських татар.
*Меджліс закликав ООН визнати геноцидом депортацію кримських татар.
*МЗС України закликає визнати геноцидом депортацію кримських татар.

*Глава Міністерства оборони Естонії попередив, що РФ, можливо, готується до збройного конфлікту на західному напрямку.

*Німеччина підозрює розвідку Австрії в передачі інформації РФ.

*Віце-канцлер Австрії подав у відставку.
Раніше повідомлялося, що в Австрії вимагали відставки віце-канцлера через змову з росіянами. На основі відео, в 2017 році віце-канцлер Австрії і голова фракції АПС заявили про готовність передати низку державних будівельних замовлень фірмам племінниці російського олігарха, якщо та надасть фінансову допомогу АПС перед парламентськими виборами.

*Telegram-канал СерпомПо: Танцы в Австрии.
Организованная госпреступность РФ снова отличилась. Опять вляпалась (как раньше в США, Британии, Черногории). В который раз попалась с поличным. Теперь в Австрии. Записанная на видео попытка подкупа в июле 2017г руководства Австрийской свободной партии, близкой Кремлю, обнародована немецкими Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung. В итоге Австрию охватил правительственный кризис. Вице-канцлер ушел в отставку. Именно через Штрахе российская агентура предлагала Австрийской свободной партии деньги за политическое и коммерческое содействие суверенной госпреступности РФ, а Штрахе обещал ответные услуги.

*«Отток превращается в катастрофу»: Банки и корпорации удвоили вывоз валюты из РФ.
Отток капитала из РФ продолжает ускоряться по мере того, как иностранный бизнес сворачивает операции, а отечественный - массово вывозит валютную выручку за рубеж.
По итогам четырех месяцев 2019г чистый вывоз капитала частным сектором подскочил на 87% год к году и достиг $34,7 млрд, сообщил в оперативной оценке ЦБ РФ. В результате годовой прогноз ЦБ по вывозу капитала - $35 млрд - был выполнен всего за 4 месяца.
«Отток капитала превращается в настоящую катастрофу для российской экономики, наглядно демонстрируя нашу инвестиционную привлекательность в глазах бизнеса и частных инвесторов», - говорит директор аналитического департамента «Локо-Инвест» Кирилл Тремасов.
Нефтедоллары и газовые доходы вместо инвестиций, оплаты зарубежных товаров или услуг покинули РФ в направлении иностранных счетов. Месячный отток составил $9,5 млрд, превысив показатель марта в 1.5 раза.
Причина, по-видимому, в продолжающемся падении импорта, что в свою очередь иллюстрирует слабость внутреннего спроса - как потребительского, так и инвестиционного. В мае и июне ситуация с притоком валюты начнет сезонно ухудшаться; кроме того, около $2 млрд РФ может недополучить из-за аварии на нефтепроводе «Дружба».

Гарного дня!

Влад Пономарь