"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 31.05.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Топ-20 новин огляду - 31.05.2019" - Влад Пономар

Доброго дня! Топ-20 новин огляду:

11 днів каденції:
— Украинская гривня - лидер падения среди всех валют бывшего СССР за неделю с 23 по 30 мая.

— Аукцион Минфина: спрос на гривневые ОВГЗ рекордно снизился.
Продажи гривневых облигаций внутреннего госзайма на аукционах 28 мая упали до рекордно низкого для последних месяцев уровня. «Ожидаемого ранее притока нерезидентов в связи с запуском „линка“ с депозитарием Clearstream 28 мая не произошло, так как эта новость померкла на фоне комментариев Коломойского FT о целесообразности дефолта», — отмечает агентство.

— Инвесторы ждут официального заявления президента о намерениях по госдолгу — аналитики .
Заявление Зеленского о четких намерениях в дальнейшем обслуживать госдолг и продолжать сотрудничество с МВФ могло бы повысить доверие к экономической политике новой власти. Так считают аналитики Bank Of America Merrill Lynch (BoAML).

— АП опублікувала стенограму зустрічі Зеленського з лідерами фракцій.

— Парубій прокоментував стенограму зустрічі Зеленського з лідерами фракцій: домовленостей про відкриті списки не було.
Нагадаємо, Зеленський подав до ВР законопроект, у якому пропонував провести вибори до ВРУ за закритими списками. Зазначимо, що під час інавгураці він вимагав відкриті списки.

— "Давайте начнем с чистого листа". Спикер Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко о будущем отношений Москвы и Киева.

— Тимошенко призвала начать отношения с Россией с чистого листа.
̶Д̶е̶п̶у̶т̶а̶т̶ ̶Г̶о̶с̶д̶у̶м̶ы̶ ̶Р̶Ф̶ Депутат Верховной рады Украины Юлия Тимошенко призывает власти Украины начать переговоры с Россией «с чистого листа».

— Зеленський підписав указ про звільнення Григорія Остафійчука з посади начальника Головного слідчого управління СБУ.

— Маски скинуті. Гордон очолив штаб партії Смешка.

— У НБУ прокоментували ще один позов Коломойського у справі ПриватБанку.
Господарський суд Києва 31 травня 2019р розглядатиме справу за позовом колишнього співвласника "ПриватБанку" Коломойського до НБУ та АТ КБ "ПриватБанк".
Коломойський домагається визнання недійсними п’яти кредитних договорів рефінансування та п'яти договорів особистої поруки за цими кредитними договорами. НБУ звертає увагу: такий позов та зазначені позовні вимоги це спроба Коломойського зупинити, а в подальшому й унеможливити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії.
НБУ повідомив, що у грудні 2018р НБУ звернувся до Першої інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви за місцем проживання Коломойського з метою стягнення заборгованості як з фінансового поручителя перед НБУ. Коломойський залишається боржником перед НБУ на суму 9,2 млрд грн.
"Нацбанк звертає увагу, що у разі визнання кредитних договорів та договорів поруки недійсними в порушення принципу естопель (широко застосовується у практиці Верховного суду) Господарський суд м. Києва фактично встановить можливість Коломойському уникнути відповідальності за виконання взятих зобов’язань за договорами особистої поруки", - йдеться в повідомленні НБУ.
Як зазначили в НБУ, схожі позовні вимоги Коломойського були задоволені Печерським районним судом міста Києва 20 квітня 2019р. за наявної протилежної та однозначної судової практики Верховного суду у подібних правовідносинах.
18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку". Рішення ухвалено за позовом колишнього співвласника банку Коломойського. Крім того, Печерський районний суд Києва 20 квітня прийняв рішення про розірвання договору особистої поруки Коломойського за кредитами рефінансування "ПриватБанку".

— МАУ заборгувала Україні 476 млн гривень. Коломойський відмовився від сплати МАУ держзборів.

Зі знаком "Плюс":

— Конституційний суд України назвав дату розгляду справи щодо законності указу Зеленського про розпуск Ради.
4 червня 2019р відбудеться засідання Великої палати КСУ, яка розгляне "питання щодо визначення форми конституційного провадження у справі за поданням 62 народних депутатів щодо конституційності указу Зеленського".

— У Раді заявили, що не допустять скасування "мовного закону".
Голова ВРУ Андрій Парубій заявив, що скасування "мовного закону" не відбудеться. Він назвав ситуацію у країні кризою через дії Зеленського. Також Парубій запевнив, що ВР не допустить скасування законів про квоти та декомунізацію.

— Цены на нефть рухнули до минимума за 11 недель на рекордной добыче в США, потеряв 8%.
Рынок нефти вернулся в режим скоростного спуска. 
Цены основных эталонных сортов «черного золота» cпикировали более чем на 7% после того, как американское Минэнерго опубликовало еженедельную статистику по запасам и добыче в стране. 
Фьючерсы на Brent с поставкой в августе коснулись нового минимума с марта – $63,85 за баррель. Добыча в США стабильно держится на рекордном уровне. На минувшей неделе американские нефтяники качали 12,3 млн баррелей в сутки - на 1,5 млн больше, чем год назад.
Экспорт американской нефти вырос на 395 тысяч баррелей в сутки (к предыдущей неделе) и достиг 3,317 млн баррелей ежедневно.

УкраЇна:

Рубрика «Бариги за 5 років нічого не зробили»:

— Фінансування ОПК з 30 млн грн у 2016р збільшилось до 3,2 млр грн у 2018р.

— За офіційними даними середня зарплата в Україні за останні 3 роки зросла в доларовому еквіваленті з $210 у грудні 2015р до $383 в квітні 2019. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Кубів зазначив, що дані сайтів пошуку роботи вказують на те, що середня зарплата складає вже $438 в еквіваленті.
Кубів також навів статистичні дані щодо ВВП України. Так, економіка з 2016р сукупно виросла на 8,4%.

— В Україні зафіксували найнижчий рівень тіньової економіки за 11 років.

— В останні тижні роботи перед достроковими виборами Рада має ухвалити три закони, які стимулюватимуть розвиток економіки країни. Про це повідомив Степан Кубів. Це законопроект "Про концесії" на друге читання №8125, який повністю реформує сферу концесійного законодавства", - заявив Кубів. Ухвалення законопроекту дозволить Україні ефективно залучити інвесторів. "Це законопроект щодо стимулювання інвестиційної діяльності №8124, що покращить позиції у рейтингу легкості ведення бізнесу. Це законопроект про канонічну декомунізацію №4650, який передбачає полегшення тиску контролюючих органів на бізнес", - додав він.

— Порошенко передав 1,75 млн грн на допомогу армії.

— В Україні створили перший державний центр обслуговування для моряків.

— В Естонії розпочинає роботу українсько-естонська торгова палата.

— Україна почала переговори про безвіз з Коста-Рікою.

— Огляд преси:

*Le Temps Россия вынуждена обходиться без иностранных инвестиций.
Геополитическая напряженность и замедление роста российской экономики понизили прямые иностранные инвестиции в страну до незначительного уровня. Они почти в 10 раз ниже, чем пять лет назад.

*Libération Рашагейт американских президентских выборов: Роберт Мюллер сказал свое слово, прежде чем уйти .

*Bild Польша вооружается против Путина.
Наилучшим образом защитить воздушное пространство Польши можно с помощью американских бомбардировщиков: правительство Варшавы направило США запрос на покупку 32 истребителей F-35A.

*Bild "Меркель должна говорить с Путиным прямым текстом"
За что выступает новый президент Украины? Избегающий СМИ Зеленский пока не дал ни одного интервью иностранной прессе, но направил в Берлин своего советника на первые политические переговоры.

Дякую! Гарного дня!

Влад Пономар