"Сьогодні в світі Вечірній блок - 27.05.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Вечірній блок - 27.05.2019" - Влад Пономар

Вечірній блок:

1. У Верховному суді оскаржили призначення Богдана на посаду глави АП.
В Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду надійшли дві позовні заяви про визнання протиправним та скасування указу Зеленського від 21 травня року "Про призначення Андрія Богдана главою АП України". Заяву подано до канцелярії суду 24 травня 2019р громадською організацією "Громадський люстраційний комітет" та фізособою. Справи зареєстровані за номерами 9901/283/19 і 9901/284/19.
Зазначимо, що Богдан не може займати державні посади за законом про люстрацію, так як раніше обіймав різні посади в уряді Миколи Азарова.

2. ВР розгляне закон про імпічмент президента цього тижня.

3. Голова ВРУ Андрій Парубій звернувся до представника Зеленського Руслана Стефанчука з вимогою оприлюднити стенограму зустрічі голів фракцій з Зеленським в Адміністрації президента. Про це він сказав у ході засідання погоджувальної ради.

4.1 Партія Зеленського набере кандидатів у депутати по інтернету.
4.2. Велосипед та булава: представлено логотип партії «Слуга народу».

5. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у відповідь на пропозиція олігарха Ігоря Коломойського оголосити дефолт заявив, що Україна має зберігати репутацію відповідальної країни.
За його словами, Україна поважає і виконує свої фінансові зобов'язання, а населенню не потрібні чергові кризи.

6. Колишній перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки України Сергій Семочко через суд хоче поновитися на посаді і просить скасувати указ п'ятого президента України Петра Порошенка про його звільнення. Відповідний позов він подав 23 травня в Касаційний адміністративний суд.

7. Труханову змінили обвинувачення у справі одеського заводу "Краян".
Керівник САП погодив змінене обвинувачення по справі Одеського міського голови Геннадія Труханова та інших осіб, які звинувачуються у заволодінні 185 млн гривень коштів місцевого бюджету при купівлі будівлі колишнього заводу "Краян". Зменшену суму до 92 млн 659 тис. 282 грн.

8. Против Порошенко завели четвертое уголовное дело.
В отношении экс-президента Украины Петра Порошенко завели четвертое уголовное дело. Об этом сообщает Андрей Портнов, который являлся замглавой беглого преступника Виктора Януковича.

9. В Одесу прибув американський сенатор-республіканець Джеймс Лэнкфорд, який планує зустрітися з українськими чиновниками. Лэнкфорд приїхав в Одесу вислухати всіх, хто може допомогти із звільненням військовополонених українських моряків. Лэнкфор планує провести зустрічі з командувачем ВМС України, генерал-лейтенантом Прикордонної служби Сергієм Косиком.

10. В Одеській області пройшли вогневі випробування ракети "Нептун".
На одному з військових полігонів Одеської області пройшли вогневі випробування ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун". Під час стрільб перевірялася робота цілого ряду нововведень в конструкцію крилатої ракети Р-360.

11. Світовий банк виділив $200 млн на підтримку українських аграріїв.

12. НАК "Нафтогаз України" знизить ціни на газ для населення в липні на 8%. Про це повідомив голова правління компанії Андрій Коболєв.

13. "Нафтогаз" підписав меморандум з американською компанією Halliburton.
НАК "Нафтогаз Україна" та АТ "Укргазвидобування" підписали меморандум про взаєморозуміння з ТОВ "Халлібартон Україна". Halliburton та "Укргазвидобування" планують впровадити на українських газових родовищах передові світові технології. Також йдеться про поставку високотехнологічного обладнання та програмного забезпечення задля збільшення обсягів видобутку українського газу.

14. П'ятий президент Петро Порошенко з оптимізмом відреагував на результати виборів до Європарламенту.
"З оптимізмом сприймаю результати виборів до Європарламенту. Не справдилися песимістичні прогнози щодо успіху популістів, ультраправих та євроскептиків. Громадяни ЄС чітко підтвердили прихильність та підтримку інтеграційним процесам на європейському континенті", - написав Порошенко. Він привітав близьку йому "політичну родину Європейської народної партії з першим місцем".
"Здорові проєвропейські, а головне для нас - проукраїнські політичні сили, отримали більшість. Складна, але така потрібна для всієї Європи перемога. Ми твердо сподіваємося, що Європарламент, як і Європейська рада та Єврокомісія активно підтримуватимуть європейський поступ України", - написав Порошенко.
За словами Порошенка, європейська солідарність завжди була для нас понад усе. "Важливо не втрачати момент і діяти вже зараз!", - додав він.

15. Скандал с грязной нефтью обойдется России в $5 млрд.
Кризис с трубопроводом «Дружба», куда в конце апреля попала загрязненная хлором нефть, продолжает развиваться по сценарию, который пока оказывается хуже самых пессимистичных для РФ прогнозов. Перезапуск поставок в Польшу и Германию, который изначально обещали осуществить в течение недели, а затем - 21 мая снова, откладывается.
Новая дата - это 9 или 10 июня, сообщил источник, знакомый с результатами переговоров представителей «Транснефти» и польских компаний PERN, Orlen и Lotos.
Простой «Дружбы», который продолжается уже месяц и стал рекордным по продолжительности за всю его историю, будет стоить РФ как минимум $5 млрд - такова сумма выпадающих экспортных доходов до конца года. Долгосрочные риски, впрочем, куда опаснее. Главный из них - это коррозия металла, которую может вызвать попавший в нефть дихлорэтан, сказал Deutsche Welle Ральф Беслер, эксперт министерства экономики и энергетики ФРГ. Главная опасность, пояснил он, возникает тогда, когда дихлорэтан соприкасается с водой. Он начинает разлагаться и выделять хлориды, которые и вызывают коррозию.
Критическая ситуация возникает тогда, когда нефть с высокой концентрацией хлорорганики попадает на нефтеперерабатывающие заводы, где температура некоторых процессов существенно превышает 100 градусов - это ускоряет химические реакции.
Под ударом оказалось треть российского нефтяного экспорта, который осуществляется по системе «Транснефти», отмечают аналитики S&P: 1,6 млн баррелей в сутки из 4,37 млн.
Выплаты компенсаций уже потребовали Польша и Беларусь. Впрочем, еще 98 млрд рублей де-факто зарезервировано для выплаты краткосрочного долга, погасить который нужно в ближайшие 12 месяцев.

16. Больше не продать: российский экспорт пошел на посадку.
Если в 2013г экспорт РФ составлял 2,74% от мирового, то сейчас — 2,4%.

17. Курцу выносят вотум недоверия после русского скандала. В Австрии проходит экстренное заседание парламента о недоверии канцлеру страны Себастьяну Курцу — онлайн.

Огляд преси:

*Die Welt НАТО принимает новую военную стратегию.
Впервые за несколько десятилетий НАТО собирается представить новую военную стратегию, сообщил генсек НАТО: с 2014 года сложилась "новая обстановка в сфере безопасности".

*The Times От отмывания денег до фейковых новостей, Россия держала нас за дураков.
В середине нулевых годов я ругал министра-лейбориста за лакейничество перед русскими. Это было время, когда олигархи были еще в моде. Все знают, что Лондон стал центром отмывания денег для богатых россиян.

*Les Echos Маленькие уличные восстания в России расшатывают Кремль.

*Bild АдГ использовала диплом.атические паспорта для сомнительной поездки в Крым
Депутаты бундестага от партии АдГ использовали выданные немецким МИД "дипломатические паспорта" для того, чтобы без визы поехать в РФ и из Москвы полететь в Крым.

*Welt am Sonntag Помощь НАТО в борьбе против российских кибератак на выборах в Европарламент.

Дякую! Приємного вечора і до завтра!

Влад Пономар