ЄС перебуває в «критичному стані» - Меркель

ЄС перебуває в «критичному стані» - Меркель

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявляє про «критичний стан» Європейського союзу після рішення Великобританії вийти з його складу. Під час виступу у Братиславі, де відбувається зустріч лідерів ЄС без участі Великобританії, канцлер закликала всі країни ЄС до спільних дій і пошуку рішень актуальних проблем в Євросоюзі.

«Ми обговоримо сьогодні в Братиславі теми, які стоять на порядку денному, і, сподіваюся, знайдемо спільні підходи», – сказала вона.

При цьому Меркель наголосила, що йдеться не лише про пошук тимчасових рішень, але і про вироблення довгострокової стратегії ЄС з питань внутрішньої в зовнішньої безпеки, економічного розвитку і створення нових робочих місць. Прем’єр-міністр Словаччини, який приймає саміт, заявив, що всі лідери «хочуть продемонструвати єдність», але попередив, що це буде нелегко.

Між лідерами країн ЄС залишаються серйозні розбіжності через кризу з мігрантами, найгіршу в Європі після Другої світової війни. Крім того, ЄС доводиться реагувати на терористичну загрозу і рішення Великобританії вийти з блоку.

На зустрічі в Братиславі лідери обговорять тіснішу співпрацю в галузі оборони, зміцнення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС, а також підвищення потенціалу інвестиційного фонду ЄС, покликаного створити нові робочі місця і сприяти зростанню економіки. Президент Єврокомісії Дональд Туск заявив напередодні саміту, що лідери повинні «тверезо і відверто оцінити ситуацію».

Джерело