ЄС повинен приділяти Україні більше уваги, ніж Греції, - Сорос

ЄС повинен приділяти Україні більше уваги, ніж Греції, - Сорос

На думку всесвітньо відомого американського фінансиста, мільярдера і філантропа Джорджа Сороса, щоб не допустити перемоги Путіна, ЄС повинен надавати Україні більше допомоги. Однак, зазначає Сорос, Європа занадто сконцентрована на проблемах Греції, що може призвести до хибних результатів.

Про це він пише в статті для німецької газети Die Welt, повідомляє ipress.ua

За словами Сороса, якщо з вирішенням довготривалої кризи у Греції від самого початку було багато плутанини, то з Україною - інша ситуація.

"Росія Володимира Путіна є агресором, і Україна, яка захищає себе, захищає також цінності і принципи, на яких заснований ЄС", - наголошує фінансист і додає, що Європа, однак, "сприймає Україну як ще одну Грецію" і надто зайнята проблемами останньої. На його думку, це є неправильним підходом, який призведе до хибних результатів.

Сорос переконаний, що Путін не хоче отримати в Україні військової перемоги, за якої він відділить частину території і буде змушений нести за неї відповідальність. "Він швидше прагне досягти фінансового і політичного краху, який дестабілізує ситуацію в Україні, і відповідальності за який він зможе уникнути", - наголошує фінансист.

Зараз Україна перебуває на межі виживання, зазначає Сорос, і Путін може обирати між гібридною війною та гібридним миром, а Україна та її союзники можуть лише реагувати на це.

За нинішніх умов Сорос бачить для України кілька сценаріїв. За першого, зазначає фінансист, Путін досягне своїх оптимальних цілей, а опір в Україні зламається. Європа ж буде заполонена біженцями, кількість яких може сягнути двох мільйонів, йдеться у статті. А Путін отримає більше друзів у Європі, і санкції щодо Росії будуть послаблені. "На думку багатьох людей, це буде початком другої "холодної війни", - зазначає Сорос.

Більш імовірним він бачить сценарій, за якого Європа Україні даватиме мінімум необхідної допомоги, щоб Україна не зазнала повного краху. За цієї ситуації країна не розвалиться, але олігархи отримуватимуть все більше влади - "і нова Україна все більше нагадуватиме стару".

Такий сценарій теж влаштовуватиме Путіна, вважає Сорос. Третім, найоптимістичнішим, варіантом фінансист бачить такий, за якого Україна за допомогою ЄС впорається з економічними проблемами і буде готова захищати себе.

Нагадаємо, 30 березня Джордж Сорос заявив, що готовий інвестувати в Україну $1 млрд, якщо Західні країни допоможуть сектору приватних інвестицій в нашій державі.

Нагадаємо, що 13 січня Порошенко та Сорос обговорили можливості збільшення економічної допомоги Україні.

Напередодні Сорос закликав ЄС та МВС надати необхідні кошти для розвитку української економіки.