ЄС відклав обов'язкову оплату за дозвіл на поїздки безвізом

ЄС відклав обов'язкову оплату за дозвіл на поїздки безвізом

Запуск системи ETIAS, згідно з якою мандрівники з безвізових країн мають сплачувати збір у 7 євро для авторизації поїздок, перенесли. 

Якщо до лютого минулого року планувалося запровадити нововведення у 2023 році, то зараз орієнтовний період — 2024 рік. 

Що означає система ETIAS для українців 

У 2016 році Євросоюз вирішив внести зміни до порядку пропуску через кордон громадян держав, які мають право безвізового в'їзду до ЄС. 

Нова система отримала назву ETIAS і мала бути реалізована ще у 2021 році. Проте її запуск кілька разів переносили. 

Через сьогоднішні світові реалії її старт відклали до 2024 року. Суть системи — проведення попередніх перевірок осіб, які збираються подорожувати територією ЄС. 

Це має допомогти збільшити внутрішню безпеку країн-членів Союзу та передбачити нелегальну міграцію. Для українців це означає, що після впровадження ETIAS та після перехідного періоду в'їзд до ЄС за біометричним паспортом буде можливим через авторизацію в системі. Ціна питання — 7 євро. 

Реєстрація дійсна три роки. 

Чи означає це повернення до візового режиму Це не аналог візи, оскільки не вимагає підтвердження мети в'їзду чи надання супровідних документів (підтвердження доходів, статусу). Людині не доведеться відвідувати візовий центр. Першу реєстрацію, включаючи заповнення електронної анкети, можна буде пройти онлайн за 20 хвилин, а наступні проходитимуть автоматично і займатимуть кілька секунд.