"Саміт миру в Швейцарії - чого очікувати?" - Костянтин Єлісєєв

"Саміт миру в Швейцарії - чого очікувати?" - Костянтин Єлісєєв

На сьогодні склалися несприятливі умови для успішного проведення Саміту: складна ситуація на фронті; в багатьох країнах-партнерах відбуваються виборчі процеси; війна на Близькому Сході, що розколола країни Глобального Півдня, за прихильність яких ми боремося.

На жаль, наразі відчувається поступове зниження рівня амбіцій України та наших партнерів щодо результатів та наслідків майбутнього Саміту миру. Влада «перегріває» очікування від цього форуму і більше робить акцент на кількості країн-учасниць (серед яких, на жаль, відсутні впливові країни Глобального Півдня - Бразилія, ПАР, Саудівська Аравія), а не на змістовності та результативності?

Який статус матиме комюніке за результатами Саміту? Зміст цього документа відображатиме мінімальний спільний знаменник країн-учасниць і тому навряд чи буде відповідати заявленим амбіціям.

Чому ми не використали для цього заходу платформу ООН? У лютому 2023 року Генасамблея ООН ухвалила потужну резолюцію щодо досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні. За цей документ проголосувала 141 країна. Для порівняння - про участь у Саміті миру заявили 107 країн і міжнародних організацій, частина з яких може взяти участь в режимі онлайн. Чи можна це вважати успіхом?

Гірка правда: Саміт миру насправді миру нам не принесе. Ключ до миру слід шукати не у Швейцарії, а виборювати його на Саміті НАТО у Вашингтоні!