"Санду прокинулася від летаргічного сну" - Орестократія

"Санду прокинулася від летаргічного сну" - Орестократія

Збирається гнати русню з Придністров’я. Здавалося б, до чого тут Київ та Вашингтон.

Влада Молдови несподівано заговорила про намір відкалібрувати обороноздатність країни. Йдеться про "виведення російських військ та демілітаризацію тубільців" Придністровʼя. Таке враження, ніби хтось підмінив нерішучу президенткиню Санду. Я навіть здогадуюся, хто.

Оголосити російський контингент у Придністров’ї поза законом, як виявилося, дуже просто. Але до цього часу молдовським політикам було страшнувато не до цього.

Війська мордору базуються у ПМР на основі угоди між Молдовою та РФ від 1992 р. У ній окупанти названі миротворцями, а поліцейська операція з підтримки маріонеткової влади - гарантуванням безпеки на території Придністровʼя.

1999 року Москва підписала Стамбульські угоди, згідно з якими мала б завершити свою місію у ПМР. Та кремль не дотримав обіцянок.

Кишинів має повне право денонсувати угоду від 1992 р. У цьому випадку РФ повинна відтягти своїх «миротворців», інакше вони офіційно стануть окупантами, а президент Санду матиме право звернутися за допомогою до однієї з сусідніх країн, наприклад, до України.

Перший крок зроблено: новий прем’єр Молдови Дорін Речан раптом заявив, що у нього є час та натхнення зайнятися "виведенням російських військ та демілітаризацією тубільців" у Придністров’ї.

Тут сам час пояснити, звідки у молдаван набралося стільки завзяття.

Санду змінила уряд, призначивши премʼєром радника з питань національної оборони Доріна Речана, так звану - залізну руку. Таким чином, Кишинів відреагував на попередження Києва про плани Москви дестабілізувати політичну ситуацію в Молдові.

Спостерігаючи за Санду, логічно припустити, що навіть на цю інформацію вона мала б відреагувати традиційно «краще нічого не робити, ніж зробити щось не те». Та нинішня реакція виявилася нехарактерною для президенткині.

Тут варто сказати, Україна упродовж останнього року намагалася прикрити свій одеський тил з боку проросійського Придністровʼя. Але Санду поводилася себе так, ніби бункерний фюрер - її кращий товариш, а крила війни ніколи не зачеплять Молдову. Але тут Зеленський оприлюднив план проросійського перевороту в Молдові, і Санду раптом прокинулася від свого летаргічного сну. Складається враження, що спрацювали не лише матеріали від Зеленського, але і якийсь невидимий будильник від США. Бо надто вже активно Кишинів включився в демілітаризацію ПМР.  

Україні важливо вигнати русню із ПМР не лише через прикриття тилів.  

У Придністровʼї, під українським кордоном розташований великий склад боєприпасів русні. ЗСУ давно вже мріяли про прогулянку в сусідню державу, аби збагатитися такими потрібними для знищення русні боєприпасами.