Санкції проти каналів Медведчука: що відомо?

Санкції проти каналів Медведчука: що відомо?

Зібрали для вас цікаві подробиці про блокування проросійських телеканалів кума Путіна в України

2 лютого Зеленський підписав Указ РНБО про введення санкцій проти народного депутата ОПЗЖ, номінального власника телеканалів «Зік», «112» та «НьюзВан» Тараса Козака.

Під санкції потрапили 8 компаній, які володіють телеканалами «ZIK», «112 Україна» та «NewsOne». Відразу після підписання, провайдери вимкнули телеканали в пакетах кабельного ТБ. 

Рішення РНБО готувалось швидко і в повній секретності в момент, коли увага Кремля направлена на внутрішні процеси у зв’язку з арештом Навального.

З 18 присутніх членів РНБО тільки спікер ВРУ Дмитро Разумков не підтримав запровадження санкцій проти Козака та медведчуківських каналів.

Санкції проти телеканалів підтримали Сполучені Штати під час першої розмови нового Держсекретаря США Тоні Блінкена з Міністром ЗС Дмиром Кулебою.

Рішення РНБО базується на петиції 2018 року, яку підтримала Верховна Рада. Показово, що ще 2 роки тому США і ЄС були проти заборони діяльності телеканалів. Тоді вони блокували ідею подібних санкцій через нібито «загрозу» для свободи слова. Очевидно, Захід відчувши на собі методи кремлівської пропаганди, переживши штурм Капітолію, нарешті зрозумів, з чим має справу Україна.

Крім телеканалів, під санкції потрапила компанія, що володіє 7 приватними літаками. Серед них особистий борт Тараса Козака та Віктора Медведчука, які вони використовували для польотів в Росію. Тепер це просто груда заліза, яка не має права на вхід в повітряний простір України, здійснення посадки на території нашої держави, а також брати пасажирів.

Поки в ефірі медведчуківських телеканалів тиша, у проросійських «експертів» та «блогерів» палає. Можливо, сьогодні була найяскравіша ніч року. 

Вперше ми готові похвалити Зеленського за державницьке рішення. Тепер треба, щоб він зберіг послідовність і зміг захистити від кремлівських цуциків рішення РНБО в судах.

І головне, рішення про введення санкцій проти кремлівських рупорів не повинне стати індульгенцією Зеленському для придушення свободи слова, запровадження цензури і тиску на проукраїнські медіа.

Зокрема, в четвер монобільшість спробує ухвалити новий закон про АРМА. І саме через цю структуру збираються «рейдернути» опозиційний телеканал «Прямий» за критику влади.

Зелені чоловічки