Санкції Сполучених Штатів майже повністю зупинили видобуток і експорт російського скрапленого природного газу, - Bloomberg

Санкції Сполучених Штатів майже повністю зупинили видобуток і експорт російського скрапленого природного газу, - Bloomberg

Проект "Арктик СПГ-2" який веде ПАТ "Новатек" у Карському морі, є ключовою частиною планів Москви зі збільшення експорту палива і поповнення держбюджету.

Компанія вже кілька місяців готова постачати скраплений природний газ на нові ринки, що є альтернативою колись прибутковій торгівлі рф з Європою через експорт по трубопроводах. Однак нова масштабна операція вартістю 25 млрд доларів фактично простоює через санкції США. Це перший випадок ефективної роботи американських обмежень проти російського енергетичного комплексу.

Завдяки старим операціям, росія наразі є четвертим найбільшим експортером скрапленого природного газу в світі, але обмеження на флагманський проект "Арктик СПГ-2" обмежують її прагнення рухатися далі.

Ще більше Москва занепокоєна тим, що санкції створили основу для будь-яких майбутніх зусиль Заходу, спрямованих на обмеження газових доходів Кремля, націлившись на такі проекти, як "Ямал" або "Сахалін-2" на Далекому Сході, які все ще постачають газ клієнтам в Європі й Азії.

З тих пір, як адміністрація Байдена торік наклала санкції на завод Arctic LNG 2 , покупці в Китаї та Індії — місцях, які купували та торгували російською нафтою, обходячи існуючі обмеження — відмовилися купувати СПГ навіть зі знижкою.

росія готується до стагнації сфери скрапленого природного газу через санкції Заходу.