"Санкції, телеканали і «хороший Зеленський»" - Гліб Бабіч

"Санкції, телеканали і «хороший Зеленський»" - Гліб Бабіч

Чи радію я від того, що РНБО прийняло рішення щодо санкцій щодо одного зовсім російського хлопчика з українським прізвищем Козак? А санкціям щодо трьох телевізійних блокпостів "рускаго міра" (адже до цього намагалися пресувати тільки українські канали)?
Безсумнівно!
Я разом з вами насолоджувався виттям скривджених баскервілєй з телеграм-боліт "російської опозиції".
Я читав коментарі багатьох шанованих мною людей про "нарешті!", "Перше державне рішення!" і сотні коментарів про те, що "Вова все ж таки щось може". І про дитяче захоплення його прихильників, що «Порошенко не зміг, а він пішов напролом ".
Ось про це "напролом" і поговоримо. Як завжди - дивимося на форму і аналізуємо зміст.
Чому це сталося так раптово? А це було раптово, тому, що ніяких рухів у цю сторону раніше не відбувалося. А щойно відбулося дещо несподівне.
Я вам нагадаю, що буквально за два дні до цього, колишній директор у справах Європи і Євразії в Раді національної безпеки США, і координатор Держдепартаменту США по санкціям Деніел Фрід - дав інтерв'ю Громадському.
У ньому він сказав про жорсткі наміри адміністрації Байдена заблокувати обіг корупційних коштів, і будь-яких "брудних потоків" і махінацій - де б, в якій країні не знаходились фігуранти. Тому, що всі ці махінації ведуться в доларах, і проходять через банківську систему США. А так не має бути.
Він розповів і про наміри адміністрації Байдена передати відповідні матеріали Україні. І про намір вплинути на керівництво України, щоб розслідування за цими матеріалами було проведено ретельно.
Трохи поясню механіку процесу. Коли американський дипломат настільки високого рангу дає подібне інтерв'ю - це не "злив" в нашому розумінні. Ця заява. З приводу того, що вже пройшло стадію остаточного рішення, і вже знаходиться в стадії реалізації.
Зазвичай, американці підкріплюють свої слова дією. Наприклад, передачею частини матеріалів "для початку". Або «докладним анонсом» цього у правильні вуха. Для пояснення всієї серйозності своїх намірів.
У світлі майбутньої телефонної розмови Байден-Зеленський це практично "пропозиція, від якої не можна відмовитися". Як говорив Дон Карлеоне.
Тому, що серед усіх цих матеріалів є і ті, які зачіпають як Зеленського, так і тих, хто сидить в нашому РНБО. Тому, вести себе треба добре. І головне - терміново.
Що виграють, і що програють діюча влада і "фігуранти санкцій" від подібного рішення?
Звичайно сам Зеленський зараз отримає певний перепочинок з одного боку, і політичну грижу - з іншого.
Канали, що потрапили під санкції зараз проходять період атаки на владу. Такі нині інтереси. Однак атаки політичні тепер перейдуть в більш активну стадію, і можуть мати дуже неприємні форми.
У політичному плані виграють обидві сторони. На горизонті маячать неминучі позачергові вибори. Зараз вони навіть наблизилися. Тому, що санкції відсунули можливість "переформатування", і коаліції "зелених" з ОПЗЖ (на що влада розраховувала - але довелося).
Але.
Образ "мучеників" консолідує прихильників проросійських сил навколо "партії мучеників", і їх рейтинг почне рости.
Образ "крутого хлопця з крутими рішеннями" дозволить повернути під прапори "найвпливовішого політика" ту частину його виборців, яка в цілому "за Україну" (правда в своєму розумінні). І голосували "проти Порошенка".
Зараз їм дали виправдання "помилки голосування". Тепер вже вони носяться по просторах мережі з фразою "ми ж казали!" як завжди не особливо вдумуючись в суть. Психологічно - це дуже правильний хід. Розчарованим знов подарували «хорошого Зеленського». На деякий час.
Головний профіт обох сторін - вони активніше беруть своє. І зменшують шанси перетікання "флюгер-електорату" Зеленського у табір українських сил.
А які наслідки можуть бути у даних рішень?
Я, звичайно, дуже сподіваюся на те, що все це якось "проскочить". Тому, що навіть коли ворог страждає від сторонніх факторів або "френдлі файр" - це добре.
Але.
Рішення РНБО було таким нагальним, і зроблено з такою кількістю порушень всіляких законів, що у мене є сильні сумніви щодо фіналу цієї п'єси.
По-хорошому, спочатку треба було вийти в парламент, і прийняти зміни до ряду законів. Тоді б це могло стати незворотним. Цього, звичайно, не було зроблено.
Можливо через тяжіння до театральних ефектів, на чому побудована ця влада.
А можливо і тому, що "відкат рішення" через зовнішні чинникіи вони просто запланували. Щоб зібрати всі електоральні "вершки" і повернутися до "статус кво" зі звичним формулюванням "ми хотіли, але так вийшло - не винуватая я".
Тому, що рішення з такою кілкістю "дірок" можна оскаржити в будь-якому суді. А в міжнародних інстанціях - і поготів (це до питання про те, чому "не зробив Порошенко?") А після цього будь-яка "друга спроба" буде відсунута в часі і значно ускладнена. Можливо і на це розраховують всі учасники процесу. Після чого стане можливим бурхливе примирення і довгоочікуване злиття. Милі сваряться - тільки тішаться.
Хоча, повторюся - дуже сподіваюся, що якимось дивним чином (і Байденом) цю ситуацію все ж таки втримають. І вже три ворожих канали не будуть гадити в мозок громадянам України (хоча в цьому їх замінять провладні канали).
Так що - радіти можна. Дивитися на російську і проросійську істерику, і насолоджуватися нею - потрібно.
Але шампанське відкорковувати передчасно.
Якщо я трохи зіпсував вам настрій - я зараз все виправлю.
Насправді все тільки починається.
Америка при адміністрації Байдена буде надолужувати те, що заморозив великий друг Зеленського - Трамп. Боротьбу з міжнародними махінаціями, корупцією і Росією. Занадто вільно почувалися в фінансовій системі США і ті і інші. І розслабилися.
Упевнений, що масив розслідуваної інформації - величезний. Спецслужби США не зупиняють роботу ні за якого президента. Безпека США, і її вплив на світ - завжди на першому місці.
Однак, американці завжди поводяться по законам жанру, і не поспішають. Тому сюжет буде розвиватися поступово. І такими порціями, які буде можливо перетравити.
Інформація буде надходити в Україну по наростаючій. І "пробна куля" - ефект від якої ми бачимо - тільки легкий салат на тривалому обіді.
Спочатку удар завдадуть саме по "російському угрупованню" в Україні. Цим накриють відразу дві цілі. Покажуть (документально) російський вплив на український політикум і "бізнес". І послаблять головну загрозу для нашої державності.
Влада буде змушена робити необхідні кроки. Вибору немає. Інакше цю інформацію доведуть до всіх і без них. Але це називається "проковтнути наживку". А всередині завжди - сталевий гачок.
Тому, я з нетерпінням чекаю, коли черга дійде до спонсорів і ляльководів влади. І до телеканалів, що привели їх на трон. А це буде неминуче. Там, за океаном завжди говорять "Б" після "А". І як правило доходять до кінця алфавіту.
Це буде кульмінація.
А розв'язкою буде, коли вся ця весела компанія отримає матеріали на самих себе.
І посиплеться весь їх запланований "профіт".
Так що не святкуйте передчасно. Але і не турбуйтеся.
Буде дуже весело. І вже досить скоро.