"Санкції вони, як народ, заслужили й мають від них потерпати" - Карл Волох

"Санкції вони, як народ, заслужили й мають від них потерпати" - Карл Волох

Мені вдалося якось утриматися від дискусії про прес-конференцію обміняних російських політзеків. Як на мене, обидві позиції містять як раціональне зерно, так і елементи відвертого інфантилізму.

Але про головне питання - колективну відповідальність московитів як народу й громадян країни-агресора - мушу висловитися.

Отже, одна точка зору - цей народ має страждати від санкцій, бо масово підтримує свою владу. Інша - соціології, як і вільних виборів на Московії не існує, тому вони не показові, а Путіна підтримує меншість.

Здається, отримати в нинішніх умовах обʼєктивну відповідь на питання про масовість підтримки фашистського диктатора, не можливо.

Але я зверну вашу увагу на один показник. Якщо б справді народ не підтримував його курс і засуджував війну, то кількість їхніх вояків, котрі здаються в полон, була б незрівняно більшою.

Згадайте хоча б мільйони полонених червоноармійців у 41 році. Оце було реальне голосування ногами проти радянської влади. Нічого й близько подібного ми з вами наразі не бачимо.

Таку масову готовність брати участь у злочині проти народу сусідньої країни навряд чи можна приймати інакше, ніж підтримку злочинного курсу Путіна.

Іншими словами, санкції вони як народ заслужили й мають від них потерпати