Ще одна новина на тему, як працюють санкції США

Ще одна новина на тему, як працюють санкції США

Перша «ластівка» від учасників консорціуму «Північного потоку-2»: німецька компанія з видобутку природного газу і сирої нафти Wintershall Dea, яка є однією із п’яти учасників проекту, заявила про завершення фінансування ПП2 через санкції США. Компанія вклала у проект 730 млн євро, про що йдеться у її річному звіті. Подальші виплати не плануються.
Ну і ви пригадуєте, як у липні 2020 року польський антимонопольний регулятор UOKiK офіційно оштрафував «Газпром» за ненадання інформації щодо будівництва ПП2 на суму близько 57 млн доларів. Пізніше, у жовтні, UOKiK наклав загальний штраф на учасниць проекту в розмірі 100 млн доларів, а на «Газпром» - в розмірі 7,6 млрд доларів, зобов’язавши припинити контракти з фінансування «Північного потоку-2».
А все чому? Бо у 2017 році, незважаючи на відсутність згоди на створення спільного підприємства, шість компаній-учасників консорціуму «Північний потік-1» уклали ряд угод про фінансування «Північного потоку-2».
Сьогодні ринок газу розвивається дуже активно. Інвестиції за останні роки в інші трубопроводи, термінали для імпорту LNG та інтерконектори в Європі вже забезпечили достатньо поставок для задоволення енергетичних потреб Європи. Економічної доцільності у ПП2, як би не було шкода визнавати Кремлю, немає.
Чекаємо рішення інших учасників консорціуму. Пора виходити.