"Ще одна історія з Міноборони, яка показує цинічність, жадібність та ницість" - Борислав Береза

"Ще одна історія з Міноборони, яка показує цинічність, жадібність та ницість" - Борислав Береза

Заступник міністра оборони Шаповалова, є довіреною особою Резнікова.

14 березня 2022 року, через три тижні після початку вторгнення, Міноборони замовило у київської фірми ТОВ «Танос Технолоджи» один мільйон вегетаріанських сухпайків із Туреччини на 430 млн грн, що за курсом на той час становило 14,7 млн дол. Дані про цей контракт досі не оприлюднені у «Прозорро», хоча Міноборони мусило їх публікувати після законодавчих змін цієї весни.

Із додаткової угоди до цього контракту від 8 липня 2022 року відомо, що у початковій версії був підігрівач їжі, але потім він зник. Натомість до складу сухпайка включили курячий паштет — єдиний м’ясомісткий продукт серед вегетаріанського раціону.

Наразі вартість окремих складових у контракті Міноборони невідома. Але відома ціна, за якою «Танос Технолоджи» купувало складові сухпайків у турецької фірми Orta Akdeniz Gumrok Ve Tiracet Bm. Квасоля, боби, булгур, суп і компот разом коштували 181 грн. Таким чином, на курячий паштет, печиво, каву у стіках та одноразовий посуд припадало аж 248 грн. ZN.UA не вдалося знайти настільки дорогих товарів у магазині «Новус», щоб вийти на подібну розрахункову суму.

Такі ж продукти на початку 2022 року закуповували й інші українські фірми. Наприклад, мережа магазинів «Таврія-В» імпортувала їх із Туреччини майже вдвічі дешевше. Так, квасолю борлотто і боби у мексиканському соусі Yayla ввозили в країну за митною ціною 0,81 дол., або ж 23,73 грн за упаковку. Ціна Міноборони, нагадаємо, становила 43,88 грн/шт. за квасолю та 40,95 грн/шт. за боби.

Слідчі СБУ отримали доступ до сухпайків, привезених «Танос Технолоджи». Виявилося, що вони упаковані в картонні коробки з надписом «Відновлюйся Україно. Ми віримо у лікувальну силу любові та підтримки». Тут же присутній логотип Legurme, — цей бренд належить компанії Yayla. Під ним вона продає певну частину своєї продукції.

Навесні 2022 року турецькі продукти з’явилися в Україні як благодійна допомога. Наприклад, «Червоний Хрест» роздавав такі продукти в Хмельницькому. У травні 2022-го «допомогу від президента» з продуктами бренду Yayla отримала Лозівська громада на Харківщині. Також продуктами бренду Legurme забезпечував людей благодійний фонд «Крок з надією».

Шаповалов — це реально довірена людина саме Резнікова. Він був заступником Резнікова у Міністерстві реінтеграції 2020 року. Резніков привів його за собою в Міноборони і зробив своїм заступником із найгрошовитішого питання — закупівель. Тому коли міністр оборони Резніков каже, що яйця по 17 гривен брехня, а про все інше він не знав, то в його щирості я маю сумнів.