"ЩЕ РАЗ ПРО УГОДУ МАНАФОРТА З МЮЛЛЕРОМ" - Олег Пономар

"ЩЕ РАЗ ПРО УГОДУ МАНАФОРТА З МЮЛЛЕРОМ" - Олег Пономар

Я писав кілька місяців тому, що особлива складність угоди Мюллера з Манафортом полягає у двох аспектах — у терміні ув'язнення та в безпеці.

Термін ув'язнення є важливим, бо Манафортові 69 років і він хоче провести кілька років не у в'язниці. Коли під час першого процесу його адвокати запропонували Мюллерові угоду з терміном ув'язнення для Манафорта у три роки, Мюллер відкинув таку пропозицію. Тепер вони зійшлись на 10 роках. Але є ймовірність, що Манафорт за гарну поведінку (важливу співпрацю) може вийти раніше і це теж є частиною угоди, про яку не написано на папері.

Питання безпеки є теж дуже важливим і над ним довго працювали. Манафорт буде в безпеці поки він буде у в'язниці. Це йому гарантує Мюллер і це можна технічно забезпечити особливими заходами. На момент, коли Манафорт зможе вийти на волю, Трамп вже не буде президентом США (а можливо вже й сам буде у в'язниці). Путін також, можливо, вже не буде президентом Московії.

За умовами угоди, держава також має гарантувати безпеку членам сім'ї Манафорта, і Манафорт надав цьому питанню багато уваги.

Тепер про текст угоди, який показали ЗМІ. Це стандартна угода про визнання провини.

Манафорт є зобов'язаним співпрацювати зі слідством Мюллера у повному обсязі, передати всі документи та докази, виступати в судах та слуханнях свідком — це стандартні загальні фрази, але вони у цьому випадку є надважливими і багато про що говорять. Але те, про що домовлялись Манафорт (через адвокатів) та команда Мюллера, не можна записати на папері, бо це би зайняло з 50 томів. Такою є практика подібних перемовин — адвокати Манафорта та прокурори Мюллера провели сотні годин розмов, протягом яких адвокати розповідали якою інформацією володіє їхній клієнт, а прокурори оцінювали інформацію, яка є їм цікавою і яка може стати предметом угоди. До речі, тому й помилування Трампом Манафорта з цієї причини (і з цієї причини) вже не має сенсу, бо Манафорт вже все Мюллерові розповів.

Усі ці питання (як і питання безпеки) не можуть бути надрукованими, і тим більше — оприлюдненими. Так це працює роками.

І насамкінець. Дуже дякую всім за всі теплі слова. Мені дуже приємно, що ми разом з вами разом крутимо Колесо Історії. Гарного всім дня!

Олег Пономар