Ще раз розставимо крапки над «і» щодо тарифів

Ще раз розставимо крапки над «і» щодо тарифів

У січні 2021 р. люди отримали платіжки за грудень 2020 р., обурені вийшли і перекрили траси.

Зеленський і Ко, намагаючись виправити власне непродумане рішення щодо різкого підвищення тарифів, у порушення домовленості з МВФ і фактично руйнуючи ринкові взаємовідносини, з 1 лютого 2021 р.!!! вводять обмеження ціни на газ у 6,99 грн/куб м газу, обмежують вартість транспортування газу і обіцяють субсидії за ріст електроенергії.

Невідомо, хто порадив Президенту це конгеніальне рішення, бо в ньому є низка наступних ризиків:

1. Середня ціна газу державної компанії у грудні 2020 (а саме ця цифра була у платіжці за січень) складала 6,33 грн/куб м.

У січні вона складає 7,22 грн/куб м!!

2. Платіжки за лютий, які ми отримаємо в березні нам визначать вартість 1 куб м газу для споживача в 6,99 грн + 1,79 грн = 8,78 грн за 1 куб м газу! Себто, точно дорожче за грудень 2020, але, можливо, дешевше за січень 2021. Якщо пощастить...

3. Платіжка за січень, яку люди отримають у лютому 2021 - вразить усіх. Бо у ній зросте суттєво не лише ціна газу. Зросте майже удвічі вартість його розподілу, вартість опалення і холодної води, майже подвоїться вартість електроенергії, будуть ліквідовані всі пільги на тарифи.

І це все з 1 січня по 1 лютого 2021, найхолодніший місяць з піковими цінами - малозабезпеченим українцям ніхто компенсовувати ріст не буде.

4. Опалювальний сезон у нас триває до 15 квітня, але Уряд вводить «спецціну» лише до 31 березня. Звісно, можна сподіватися на теплу і коротку зиму, але що якщо ні?

5. Влада Зеленського досі не виплатила всіх субсидій за грудень і навіть листопад 2020. Зате обіцяє додаткові виплати з лютого 2021.

Звідки вони візьмуться, якщо скарбниця порожня, а переглядати державний бюджет, щоб збільшити фінансування субсидій, як це пропонувала Європейська Солідарність, «монобільшість» навіть не планує?!

6. Хотілося би вірити, що в результаті стратегічної двоходовки Зеленського «Е2-Е4» Нафтогаз зруйнує монополію Фірташа і забере собі левову частку споживачів. Але, «на жаль...», найшвидше різницю між фіксованою і ринковою ціною заплатить платник податків з власної кишені.

Україна має унікальну можливість - власні сховища природного газу, найбільші в Європі. Якби у владі були розумні люди, їх цілком можна було заповнити дешевим газом влітку, планово збільшити субсидії на зимовий період і абсолютно спокійно пройти зиму. Причому, Нафтогаз би навіть на цьому заробив. І всі були б щасливі.

Але, як відомо, Зеленський не шукає легких шляхів. Шкода лишень не його, а людей, які страждають через його безголовість...

Volodymyr Omelyan