"Ще трохи про громадянство" - Микола Княжицький

"Ще трохи про громадянство" - Микола Княжицький

До дій Володимира Зеленського з позбавлення громадянства України певних осіб множинне громадянство в Україні існувало , за нього українське ніхто не забирав.

У мене , як і у багатьох з читачів були і є знайомі , які окрім українського паспорту мають паспорти США, Канади , Ізраїлю, тим більше Угорщини.

У Конституції справді написано про єдине громадянство. Але це завжди трактувалося у той спосіб, що Україна до своїх громадян ставиться як до українців, незалежно від того, які ще паспорти вони мають. Жодного покарання за другий чи третій третій паспорт не було і немає.

Але ящик пандори відкрив Володимир Зеленський, який почав позбавляти своїх ворогів громадянства. Інколи громадянства він позбавляв друзів. Наш закон прямо забороняє вихід з громадянства осіб, проти яких є вироки чи навіть обвинувачення. Тому ті друзі президента, кому це загрожувало позбавлялися громадянства завчасно. Про всяк випадок.

Дехто стверджує , що так діяти почав ще Порошенко у кейсі з Саакашвілі. Але це не так. Порошенко мотивував позбавлення Саакашвілі громадянства невірно заповненими документами під час його набуття.

А якщо множинне громадянство у нас насправді вже існує, то що хоче змінити президент ? Право отримати громадянство. А це важливе питання.

За пропозицією президента українське громадянство може отримати будь-хто з країн ЄС, США, Канади, Японії і Швейцарії навіть якщо він не має жодного стосунку до України, не живе і ніколи не жив в Україні, не знає мови, законів і історії України. Очевидно, це абсурд.

У Ізраїлі, наприклад , де ніхто не забороняє інших громадянств ти можеш отримати громадянство лише якщо доведеш єврейське походження у третьому коліні ( бо так визначали нацисти тих, кого треба знищити), проживеш певний час на території країни, знатимеш мову, закони і історію.

Тобто проблема не у інших громадянствах, а у тому, що лише вузьке коло осіб може отримати громадянство Ізраїлю.

У країнах ЄС це простіше. Але не проживши 5-10 років на території країни, без знання мови , історії ніде громадянства не отримаєш. Є щоправда випадки так званих «золотих паспортів», коли громадянство дається за інвестиції, але кількість країн, які це практикують зменшується.

Отже, проблема з «множинним громадянством» вигадана. Якби Володимир Зеленський хотів спростити надання громадянства представникам діаспори, українцям з автохтонних українських земель, достатньо було б для таких осіб надавати громадянство після перебування перебування певного часу на території України і складання іспитів з мови , історії і законодавства. Є у них крім цього інше громадянство чи ні значення не має.

Ніхто також не забороняє законом дозволити займати певні посади лише у тому випадку, якщо інших паспортів особа не має. Ось тут можна робити виключенння, щоб діаспорянин з США міг обіймати якусь посаду, а кубанець з країни-агресора поки ні. Поки ми не перемогли.

Те саме має стосуватися представників корінних народів, зокрема кримських татар.

Особам, які виїхали з України через політичні переслідування можна легко повернути громадянство.

Одним словом, громадянство України не іграшка і не інструмент для маніпуляцій.