"ЩЕПЛЕННЯ ВІД НАЇВНОСТІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЩЕПЛЕННЯ ВІД НАЇВНОСТІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Мене останнім часом прямо підбурює запитати: «Санич а ви що, геть і кави не поп’єте? Геть і парад не приймете? Зразу – на вихід?» Цитую. «Якщо я коли-небудь в житті порушу закон, я піду сам», - кандидат Зеленський, ефір програми «Право на владу», канал «1+1», 18 квітня 2019 р. Бог з ним, я не беру оціночних суджень порохоботів і нардепів від БПП. Просто ще дві цитати.

«Назначение Андрея Богдана главой Администрации президента - очевидное нарушение закона о люстрации, вторая статья которого прямо указывает, какие именно должности не может занимать лицо, подпадающее под действие закона», - Мустафа Найєм, народний депутат (мовою оригіналу, Закон про мови пану Найєму…). «Порошенку, Януковичу та Ющенку був потрібен певний час, щоб почати назначати своїх кумів, однокашників, масажистів. Зеленський почав це робити в перший день. Андрій Богдан – голова АП. Якщо у вас голова АП – люстрований адвокат Коломойського, то яким би хорошим хлопцем він не був, у вас вже біда… Генерал Хомчак – Начальник Генерального Штабу. Архітектором наших майбутніх перемог буде творець і виконавець Іловайської операції. Для Президента великим плюсом Хомчака є близькість до Дніпропетровського клану. Влітку 2014-го він не приймав жодного рішення без консультації з Корбаном, якого називав "шефом"» - Андрій Білецький, народний депутат.

Обох нардепів навіть з натяжкою не вийде назвати симпатиками Порошенка. Правда дивно? А хіба не про саме це казали прибічники Порошенка ще до виборів? Що Зеленський – маріонетка олігарха Коломойського, що своїх обіцянок він не виконуватиме, що від його «нових облич» покривляться обличчя наші? Про що думали собі обидва нардепи напередодні виборів? Свято вірували в те, що казчки Зеленського щира правда, і що вчорашній комік приведе в політику людей справді не пов’язаних з певним олігархом? Вибачте – не буває так.

Народні депутати – не наївні дурники, які захоплено вірять в казочки про кришталево чесних президентів зі сцени. Наївні дурники у ВР не затримуються. До речі, я сильно радив би обом нардепам відчувати межу, за якою критикувати Зеленського для них стане небезпечно. Найєму завжди можуть пригадати зламану долю фігуранта «справи педофілів» у 2009 р. (і не тільки). Білецькому ж пригадають як він увів своїх бійців з Іловайська і тим поставив питання перед дослідниками бойовища – Білецький порушив міфічний «наказ Муженка», чи він уникнув покарання, бо взагалі не існувало ніякого «наказу»? Якщо команда Коломойського вже зараз ґвалтує Конституцію як хоче – здогадайтеся на що вона здатна аби прикрити рота надто крикливим нардепам.

Питання не до нардепів. Питання до маси політичних експертів і блогерів, які нам перед виборами просторікували про те, що «гірше не буде» і про «порушуватиме закон – скинемо». Ви там як? Уже в процесі скидання?

Я ж дуже уважно прочитав їхні пасторалі на тему «забронзовілого Порошенка» і «перспективного Зеленського». Які вони там претензії висували Порошенку? Нерозбірливість в оточенні? Схематоз? Корупція? Свавілля силовиків? Створення українського Ольгіно (як ці люди проспали існування РИГОботів і ЮЛЬКОботів свого часу – я не уявляю). Ну уже можемо констатувати. Питання власної кадрової політики президент Зеленський вирішує дивовижно – де там Порошенку?

Але – мова не про Зеленського. Я ще до виборів писав, що Зеленський – брехун. Мова про експертів і блогерів класу «гірше не буде». У них – не буде гірше, а в мене не буде для них образ і глузів. З дуже простої причини.

Саме на цих виборах я переконався, що чимало топових блогерів на ФБ – справді фундамельтально наївні. Що в той час коли я читав книжки про графа Піпера, Міттерніха, Талейрана і Бісмарка, вони читали виключно байки про те як гарно буде якщо перемогти корупцію. Те, що країн в яких корупція переможена на 100% у світі 0,0, у тих книжечках, звісно, не писали. А самим їм переконатися в цьому було, знаєте, ліньки. Так само як ліньки було поцікавитися історією подолання корупції у різних країнах Заходу, а також тим фактом, що в Китаї на тлі шаленого зростання економіки стан корупції кричуще погіршився. Тобто, що корупція – не корінь проблем.

Так, чимало наших експертів, блогерів та громадських діячів – фундаментально наївні люди. Аби вони прозріли – потрібен час. Я теж колись був такий. Викрутаси президента, підтриманого 73% тих, хто прийшов на вибори будуть дивовижним щепленням від наївності. Причому – надовго. А тим хто не голосував за Зеленського – буде простіше. Ми з вами – не маємо ілюзій. А це – вже немало.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко