Що можуть зробити США та Німеччина, щоб компенсувати Україні збитки від Північного потоку-2

Що можуть зробити США та Німеччина, щоб компенсувати Україні збитки від Північного потоку-2

“Контпродуктивно для відносин з Європою” - так Джо Байден пояснив, чому Білий дім вирішив не вводити санкції проти основної компанії, що відповідає за будівництво Північного потоку-2. Хороші відносини з Німеччиною, найсильнішою економікою Європи, - це хороший пріоритет для США, кажуть експерти. Але Європа - це не лише Німеччина, і рішення про Північний потік-2 ігнорує інтереси інших країн, які є стратегічними партнерами США.

Протягом візиту до Києва сенаторка Джин Шагін заявила, що Конгрес шукає шляхи, щоб не допустити запуск російського газопроводу - зокрема, через нові санкції. На думку експертів, ще не все втрачено, і останнє слово дійсно може бути за Конгресом, але діяти у цьому випадку потрібно рішуче.

Слід пам’ятати, що це не лише про фізичну добудову газопроповоду, це також про введення його в дію.
Бенджмін Шмітт, співробітник Гарвардського університету

“Слід пам’ятати, що це не лише про фізичну добудову газопроповоду, це також про введення його в дію”, - пояснює співробітник Гарвардського університету Бенджмін Шмітт. “І попереду ще багато кроків у плані регуляцій та сертифікації - перед тим, як проект запустять. Я думаю, ми побачимо, що санкції будуть більше сфокусовані на цьому аспекті”.

Якщо ж газопровід таки запустять, дехто з аналітиків пропонує, щоб Україні компенсували збитки від його діяльності. Та на думку експертки з енергетики фонду Jamestown Маргарити Ассенової просто компенсації - недостатньо. За її словами, США та Німеччина мають інвестувати у водневу енергетику України та налагодити постачання водню з України до ЄС на наступні роки.

Компенсація - це одноразова річ. Навіть щорічна допомога буде недостатньою. Ключ до вирішення проблеми - це інвестиції.
Маргарита Ассенова, експертка з енергетики фонду Jamestown

“Компенсація - це одноразова річ”, - каже Марграрита Ассенова. “Навіть щорічна допомога буде недостатньою. Ключ до вирішення проблеми - це інвестиції. Якщо в Україні будуть значні західні інвестиції, це дозволить вирішити одразу декілька речей. Це буде безпековими гарантіями для України, це принесе також економічну вигоду, яка відшкодує втрачений дохід. Але питання - чи погодиться на це Німеччина?”

Однак Бенджамін Шмітт не до кінця погоджується із такою думкою. Він каже, що з точки зору енергетичної безпеки та змін клімату інвестиції в зелену енергетику - хороша ідея, але вона жодним чином не знімає загрози національній безпеці, яку несе Північний потік-2.

“Жодна з цих дискусій не була сфокусована на тому, що Росія може зробити, щоб зменшити занепокоєння щодо національної безпеки”, - каже експерт. “Якщо вже про це говорять, то Північний потік-2 треба використати як дипломатичний важіль, щоб закликати Кремль до справжніх та видимих змін своєї поведінки”.

Північний потік-2 треба використати як дипломатичний важіль, щоб закликати Кремль до справжніх та видимих змін своєї поведінки.
Бенджмін Шмітт, співробітник Гарвардського університету

На думку Шмітта, завдання України на найближчий час - упевнитись, що Захід посилює тиск на Кремль.

“Україна має продовжувати рішучу дипломатію серед Трансатлантичної спільноти. Підкреслюючи ризики, які Північний потік-2 несе для її власної стратегічної стабільності та суверенітету, але також і для ширшого регіону - центральної та східної Європи”.

Маргарита Ассенова додає: разом із цим Україна має суттєво покращити інвестиційний клімат, щоб бути готовою до різних сценаріїв та зменшити для себе усі можливі ризики.

“Україна має розвинути фінансові інституції, які б допомагали іноземним бізнесам. Це дозволить прийти й інвестувати більшій кількості компаній, це уріже корупцію, зменшить бюрократію та просуне ініціативи уряду до зеленого майбутнього, що є критично необхідним для України зараз”, - міркує Ассенова.

За законом, санкційні списки щодо Північного-потоку-2 мають переглядати кожні 90 днів, тож їхнє оновлення можна очікувати наприкінці серпня - вже після очікуваної зустрічі Байдена та Путіна. В адміністрації запевнили, що серед тем розмови лідерів буде також питання України. Крім цього, наразі в Білому домі ведуть перемовини з німецькою стороною, шукаючи шляхів вирішення питання запуску Північного потоку-2.