"Що робити кожному і кожній з нас у 2024" - Валерій Пекар

"Що робити кожному і кожній з нас у 2024" - Валерій Пекар

Тут мені справедливо закидають, що я не написав, що робити.

А я справедливо відповідаю, що вже писав, що робити, і додати поки нічого не маю.

Нижче цитата зі статті про сценарії 2024-2025.

Що робити кожному і кожній з нас у 2024:

1. Тримати голову холодною, допомагати робити це іншим. Допомагати тим, кому складніше: бійцям ЗСУ, їхнім родичам, мешканцям прифронтових зон, внутрішньо переміщеним, ветеранам тощо.

2. Долучатися до перемоги власними грошима (донати) і часом (волонтерство, участь у громадських командах, що працюють на перемогу тощо).

3. Бути готовим до мобілізації, передусім психологічно, а також практично.

4. Не вестися на російські інформаційні вкиди, не поширювати їх. Пам'ятати, що світ складний, не чорно-білий, в ньому нема простих відповідей на складні питання.

5. Давати відсіч спробам влади обмежити демократію, зупинити економіку, розширити корупцію – через соціологічні опитування, петиції, хвилі в соцмережах (сподіваюся, не дійде до того, щоб громадяни були вимушені порушити обмеження воєнного стану й виходити на вулиці).

6. Вичистити ту частину українського простору, за яку кожен і кожна з нас особисто відповідає, а саме – власний розум, тобто викинути звідти всю спадщину російсько-радянської імперії: залишки комунізму, тоталітаризму, колоніалізму, патерналізму, закритості, економічного дирижизму, комплексу меншовартості, радянських стереотипів тощо.

7. Підтримувати українське: товари, малих місцевих виробників, культуру, книги, незалежні медіа тощо.

8. Думати про інших. Поважати. Дякувати.