"Що зараз відбувається у Штатах?" - Антон Швец

"Що зараз відбувається у Штатах?" - Антон Швец

Якщо хтось раптом трохи забувся (хехе), там досі вирішують питання пакету допомоги. Вирішують його вже дуже давно. І в результаті цей пакет просто завис десь у постійних обговореннях. Крутили цей пакет, як могли. Найбільш болючим у ньому було питання кордону, звісно. Сенатори хотіли, щоб ухвалили їхній варіант, а республіканці в Палаті взагалі нічого не хотіли. Пропонували то зробити окремі пакети по всіх країнах, то залишити лише військову допомогу, без гуманітарної.

Позиція Джонсона поставила його самого в не дуже гару позу. Палата повернулася з чергових канікул і знову почала мусолити той пакет. І вчора Джонсон нарешті представив свій план. Він нормально так перевзувся. Почав розповідати, що ця допомога критично важлива і її все ж треба ухвалити, "персональний ризик" і все таке.

Щодо допомоги. Загальна сума допомоги – 61 млрд доларів. З основного. 13,8 млрд доларів – на нові системи озброєння за програмою Ukraine Security Assistance Initiative. У грант на зброю за програмою Foreign Military Financing пішло 1,6 млрд. 13,4 млрд – на ремонт і заміну озброєння. Був також пункт про те, що нам можуть передати ATACMS. У кредитах іде 7,85 млрд доларів економічної допомоги. Але там у кінці цього року можуть списати 50% заборгованості, а з 1 січня 2026 – 100%. Ну і ще там прописано те, що стосується поповнення запасів американців.

До Байдена та його адміністрації теж є вимоги. Якщо цей пакет все ж ухвалять, вони мають дати Конгресу звіт про всю допомогу від 24 лютого 2022. І пояснити, як розподілення допомоги контролюється. І плюс адміністрація Байдена має представити свою стратегію допомоги. У ній вони мають розписати, що куди піде і навіщо.

Коротше кажучи, Джонсон сам заганяв себе в яму постійним перекрученням цього пакету. Прибрати Джонсона вже хочуть з обох сторін. Марджорі Тейлор Грін, наприклад. Ультраправа республіканка, що вірить у теорії змови. Голосувала як проти законопроєктів про допомогу, так і проти санкцій для росії. Тепер хоче голосувати за відставку Джонсона.

І не вона одна хоче. Ті, хто за прийняття цих законопроєктів, теж були б раді його прибрати. У Джонсона насправді є всі шанси ще трохи посидіти. Принаймні до суботи, бо на неї планують голосування. А потім подивимось. Голосуватимуть, скоріше за все, за стандартною процедурою. Спочатку Палата, потім Сенат, потім підпис Байдена. Ну це якщо ніхто знову на канікули не піде.