"Щодо аудиту" - Олена Кудренко

"Щодо аудиту" - Олена Кудренко

Якщо це зроблять американці, то, мабуть, нікому в голову не прийде казати своє "неначасі". Бо відношення американців до грошей - це відношення здорової людини, яка існує в умовах капіталізму, та завдяки цьому капіталізму змогла побудувати таке, що радянському союзу і нам, як пострадянській країні, не снилося.

Абрамси чи F-16 побудували не ми. І вакцини від найпоширеніших хвороб першими винайшли не ми. Не ми маємо суди, яким можна довіряти. І не нами створені Microsoft чи Tesla. І Гарвард не у нас. І місія світового поліцейського теж не наша. І звання лідерів цивілізованого світу не наше. І...

Хоча все це могло би бути й нашими здобутками, не будь ми корумпованими.

Я ще можу списувати якийсь відсоток наших недоробок в цьому плані на роки радянської окупації, де нас перемішували з сусіднім лайном, а потім ми по інерції дивились їх фільми про бандюків 90-х і навіть теж вважали, як росіяни, що можна їх наслідувати. Бо ж в тренді. Але потім почалась війна, а багато хто так і не зрозумів, що далі так не можна.

Бо сьогодні ти обираєш владу, завтра толеруєш її корумпованість, післязавтра вона тебе доїть як корову, і зрештою ти повертаєшся туди, де починав: "а що мені дала ця країна?.."

І ненавидиш цю країну. І скрізь, де можна, плюєшся на неї, порівнюючи з розвинутими європейськими країнами - але ж саме ти це і створив. Саме ти це і обрав. Саме ти толерував, бо обирав не задля того, щоб змінилася країна - а щоб у тебе особисто нічого не змінилося. В тому плані, щоб і далі не заважали своїми реформами, чи своєю обороною.

Хто керував, або керує власним бізнесом, - знає, як образливо і боляче від того, що хтось краде на твоєму підприємстві. Продавчиня, робітник, бухгалтер, заступник, охоронник... Але це саме американцям і зрозуміліше, бо ж приватного бізнесу у них набагато більше, ніж у нас. Їм завжди на часі перевіряти, куди витрачаються гроші, бо витрати безпосередньо впливають на кпд всього того, що робиться. На продуктивність. На кінцевий результат.

А у нас війна. І ми всі ці роки кажемо те саме: що не можна витрачати шалені кошти на ремонти кабінетів. На нові автівки для міністерств. На святкування корпоративів держслужбовців. На непомірні відкати. Не можна продовжувати жити як в мирній країні - коли в ній йде війна.

Але коли ми на цьому наголошуємо - нам закривають рота. Нас сунуть з телеефірів. Нас звинувачують у роботі на ворога. Я хочу спитати: американці теж працюють на ворога, бо задають незручні питання?

Аудит "життєдайний" міг би дуже нам допомогти відшкребти від тіла країни плісняву. Бо вона не тільки заважає воювати - вона руйнує нас на роки вперед.

P.s. Я часто пишу й про негативний вплив Росії, і її втручання в усі сфери нашого життя, й стримування Росією розвитку України - це суттєва причина теж. Але корупція, яка зараз, як вакханалія, твориться на наших очах під час війни - це історія взагалі безсовісна. Буде добре, якщо аудит проведуть ВСІ союзники.