Щодо Дня Державності

Щодо Дня Державності

"Ми починаємо відзначати День Української державності. Її точкою відліку ми вважаємо рік заснування Києва — столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають місцем, де все починається." - Зеленський.

По-перше, "ми вважаємо точку відліку": "ви" - це хто - криворізька інтелігенція? Це завдання істориків визначити точку відліку державності. А значить треба представити тих придворних істориків і на якому соборі чи конгресі вони постановили, що це - рік заснування Києва. А якщо таких немає, то це чисто совкове втручання політиків в діяльність істориків.

По-друге,

з незрозумілої причини від української державності штучно відрізається цілий історичний період - доруський. Наприклад Скіфський.

Це тепер оголошується не нашою державністю. Сотні скіфських могил на нашій землі, про які ще Шевченко писав: "могили мої милі м**каль розриває, нехай розриває - не своє шукає" - це все тепер не наша державність. А чия ж тоді? Очевидно російських орків, які вже її намагаються прихапати.

По-третє,

незрозуміло, чому саме Київщина і Київ беруться за точку відліку, з яких "все починається". Ця логіка дивна, бо зміна столиць для народів не є чимось унікальним. Ми самі лише за останню тисячу років змінювали столицю раз десять. Відповідно і до 882 року нашої ери населення України могло змінювати свій головний політичний центр. Окрім цього різні частини населення України могли мати (і мали) власні політичні центри, існувати окремо одна від одної, як Генуя від Венеції в Середньовіччі, що чомусь не заважає італійцям зараз вважати і те, і те Італією.

По-четверте,

Хрещення Русі і "цивілізаційний вибір" ніякого відношення до державності не мають. Державність це одне, цивілізаційний вибір це інше. Євреї впродовж їхньої історії міняли богів і віру купу разів - змінювали цивілізаційний вибір.

Спробуйте заборонити тим же євреям вважати своєю зруйновану тисячі років тому державність Ізраїльского царства, до якого більшість нинішніх євреїв не мають ніякого відношення ні територіального, ні генетичного, а тяглість їхньої державності взагалі була перервана на тисячі років. Побачите відповідь.

По-п'яте,

чому за точку відліку обраний Володимир?

Чому не цар Іданфірс, який захистив нашу державність від зазіхань царя Дарія? Чому не цар Скілур, який першим побудував флот на території України?

Тому, що нашого президента ім'я не "Скілур" і не "Іданфірс"?

Ну тоді це манія величі. Ми знаємо ще одного хворого з іменем Владімір, який маніакально намагається вписати себе в історію і  провести паралелі між собою і Володимиром Великим.

Але це не знімає питання чому обрано саме Володимира Великого, який взагалі-то мав попередників, а бабку його Ольгу взагалі приймав на аудієнції імператор Візантії Костянтин Багрянородний, а отже і державність існувала за неї.

----------------

Короче так розбазарювати історію це повна дічь. І не дивує, що на це пішов ментально чужий Зеленський, який явно не знає історію України, а саме українство ненавидить.

Те, що балалаєчники в свій час поспалювали старовинні бібліотеки і підчистили всю історію докиївського періоду не означає, що ми маємо відмовлятися від історії антського союзу, сарматів, багатої історії скіфів, якими населення України сусіди називали до кінця першого тисячоліття нашої ери.

Короче, це явно непродумана ідея з дилетантською реалізацією і єдиним завданням - вписати себе в святковий календар українців. Вона не має ніякого відношення до укріплення патріотизму, навпаки наносить удар по історії України.

Тому прогнозую долю цієї "креативної ідеї" Зеленського як і інших креативних ідей Зеленського про мільярд дерев - після його відходу в політичне небуття про свято забудуть. Ну або додадуть в нього хоч трохи логіки.

Джон Сміт