"Щодо твердження, що українці мають проблему впродовж усієї своєї історії" - Олена Кудренко

"Щодо твердження, що українці мають проблему впродовж усієї своєї історії" - Олена Кудренко

...ми не можемо порозумітися між собою, еліти протистоять іншим елітам, є внутрішні чвари, "нездатність суспільства до внутрішнього діалогу" тощо.

Щось таке вважають, що українці не можуть об'єднатися, кожен тягне в свою сторону, і через це ми програвали свою незалежність.

Я вбачаю протистояння державників проти популістів. Станом на зараз. Професійних людей з критичним мисленням проти дилетантів та людей без коріння, людей "світу" (тобто таких, які зібралися та як кочевники переїхали туди, де краще). В США таке протистояння теж є. В Європі є. Чому ні? Але США не були під окупацією комуністів, як одна з причин. І вони встигли побудувати власну основу, яку сьогодні важко зруйнувати популізмом (хоча рейтинги Трампа і взагалі його риторика вже викликають питання). Але так чи інакше вони - встигли.

А нам не дали, бо Росія поряд з нами, а не Польщею. З Францією. Так, вона поряд з країнами Балтії, з Фінляндією - але я насмілюся пояснити їх відрив від впливу росіян тим, що ми, Україна, росіянам важливіші для відбудови їх величі. Нічого собі, яка житниця поруч! Тут тобі і промисловість, і мізки, і чорнозем, і газ, і корисні копалини, і зручне розташування. Чому б не зробити ставку на розгойдування цієї цінної (вищою мірою) країни першочергово? Ну що тієї Фінляндії, коли в Україні є всього і побільше, що можна взяти (спробувати) і використати?

Наші розумні могли би домовитися і об'єднатися (з дилетантами, так). Ось тільки дилетанти не хочуть. Наші державники пішли би на порозуміння, ось тільки люди без коріння та без бажання розбудовувати власну державу мають власні амбіції. Хоча амбіції мають обидві сторони - але від чиїх амбіцій більше користі самій державі?

Тут питання, чому ж дилетантів у нас більше, ніж державників? І в цьому я вбачаю наслідки що радянської окупації, що російського наполегливого (ДУЖЕ наполегливого!!) впливу. Адже вже давно не секрет, що на підкорення нашої політики, наших ринків, наших рішень, нашої культури росіяни виділяли мільйони чи набагато більше з державного бюджету. Донбас свого часу заселений росіянами, в ешелони влади влізли росіяни, в управління стратегічними підприємствами влізли росіяни, ну а далі достатньо хоча би одного безпринципного Коломойського на вже створену "благодатну" почву, щоб зробити нам ще болючіше.

Не хочу й не вважаю правильним приписувати нашій нації нездтаність що до порозуміння, що до об'єднання. Ми дуже багато років були хворі, нас заразила Росія цим вірусом, і ми змушені зараз як той організм, виробляти власний імунітет.

Суб'єктивно, звичайно. Бо не толерую меншовартість і шукаю пояснення таким речам, принаймні для себе.