"Щодо всієї історії з арештом Capital Ігоря Мазепи" - Ярослав Железняк

"Щодо всієї історії з арештом Capital Ігоря Мазепи" - Ярослав Железняк

1. Ігор точно не герой мого романа. Якщо я не помиляюсь, то ніколи напевно і в житті не спілкувався особисто з ним.

2. Його біографія мене мало цікавить. Він бізнесмен, власник однієї з найбільших інвестиційних компаній Concorde Capital, і платник податків. За які в тому числі сплачується і моя зарплата, як чиновника.

3. Він, як і багато інших бізнесменів, був серед тих, у кого вистачило сміливості відкрито і публічно говорити про свавілля силовиків. Не так багато хто міг ще тоді відкрито сказати: «Ментівський беспредєл набрид бізнесу, правоохоронці приходять та іменем закону шиють голі статті, кримінальні справи та тероризують бізнес. Якщо влада не може покласти цьому край, то обʼєднаний бізнес готовий це зробити».

4. Коли ДБР бере справу 2014 року і різко у 2023 році проводить обшуки у компанії і дома, шукають «рускій слід», і потім за начебто збитків державі в розмірі 7 млн грн вимагається застава для Ігоря Мазепи і його брата 700 млн грн та 500 млн грн…. Для мене тут очевидно, що стоїть чергова задача покарати. Думаю юристи потім багато цікавих креативів знайдуть як туди додавалися факти.

 5. Про те, яким чином взагалі ДБР займається бізнесом навіть по цим статтям я навіть коментувати не буду. Як і про те, що там через 10 років на обшуках можна було знайти. А вилучали все.

 6. Ну і знову першими спалилися офісні телеграм-канали і різні говорящі голови, які почали відкрито мочити його.

А тепер головне: це історія не про Ігоря. Ще раз, він не той бізнесмен, шляхом якого я захоплююсь. Але він все ж таки бізнесмен і черговий приклад як правоохоронці зібрані в одному телефоні ОП продовжують давити бізнес. І таких прикладів все більше.

Останній час, я багато спілкувався на тему силовиків з різними дуже крутими бізнесменами (якими більшість з нас захоплюється). Так ось, вони майже всі планують виїжджати з країни. Не через війну, обстріли чи навіть податки….А через те, що у кожного існує ризик, що одного дня правоохоронці будуть ломитися у двері житла, де сплять їх діти.

І друге, сьогодні у мене буде обід з одним з послів G7…. Планували обговорити матрицю реформ. Але я більш ніж переконаний, що більша частина цієї зустрічі будуть питання від них: чому останній час такий тиск на бізнес та журналістів. Точно не та репутація країни, яка нам потрібна. Особливо зараз.

Ну і останнє. Я бачу багато бізнесменів, які навіть зараз публічно включилися проти тиску правоохоронців на бізнес. Бачу багато представників медіа. Бачу багато лідерів думок. Кого я не бачу, так тих, кому народ України дав портфель члена Уряду або мандат депутата, і які точно чудово розуміють, що відбувається. І ці люди точно більше захищені, ніж той самий бізнесмен який пише пост у підтримку Мазепи. Але замість того, щоб публічно виступити на захист бізнесу обирають просто тихо промовчати, і тремтять від страху…. отримуючи зарплату з податків того самого бізнесу, який мають захищати.