"Секрети у шафі Трампа" - Олег Павлюк

"Секрети у шафі Трампа" - Олег Павлюк

За що ФБР переслідує експрезидента США та що йому загрожує

Першим про обшуки розповів сам Дональд Трамп, звинувативши владу в політичних переслідуваннях.

Ближче до кінця тижня ФБР, відповідаючи на ці звинувачення, опублікувало частину документів, пов’язаних з обшуком. З них випливає, що слідчі знайшли в Мар-а-Лаго та вилучили, серед іншого: написану від руки записку, зміст якої не уточнюється; два фотоальбоми; папку з документами у шкіряній палітурці.

Також вилучили 11 комплектів конфіденційних документів, зокрема з грифом TS (цілком таємно) та TS/SCI (гриф, що присвоюється документам, які регулюють таємні спецоперації США, вимагає найвищого рівня допуску).

Пізніше стало відомо, що за результатами обшуків Трампу інкримінують перешкоджання правосуддю, незаконне приховування чи знищення документів і незаконне оволодіння конфіденційною інформацією.

Так чому ж відбувся обшук?

У США існує Національний архів. Його обов’язок – зберігати оригінали всіх офіційних документів країни, починаючи з Декларації про незалежність.

У травні 2021-го у Національному архіві виявили, що не мають частини документів, створених за адміністрації Дональда Трампа. Представники органу зв’язалися з офісом експрезидента – і ті почали повертати документи, які, як виявилось, він вивіз до Мар-а-Лаго з Білого дому.

Документи офіс Трампа повертав, але дуже повільно. У січні 2022 року – через сім місяців після першого звернення – Національний архів нарешті отримав перші 15 коробок документів.

І виявив, що частина з них… порвані, тож працівники мусили їх склеювати.

У лютому-2022 Національний архів звернувся до міністерства юстиції США з проханням перевірити, чи не порушив Трамп законодавство таким недбалим ставленням до офіційних документів.

Саме в межах цього розслідування і здійснили обшук у Мар-а-Лаго 8 серпня.

Сам Дональд Трамп і його прихильники відреагували на обшук прогнозовано: назвали його "полюванням на відьом" та заперечили будь-які порушення зі боку експрезидента.

Коли стало відомо, що в Мар-а-Лаго справді знайшли конфіденційні документи – до того ж, за даними джерел ЗМІ, пов’язані з ядерною програмою, – у Республіканській партії почали прямо говорити, що розслідування може обернутися для Трампа серйозною проблемою.

Офіційно щодо Трампа поки не висунуто кримінальні звинувачення, тож розмови про те, посадять його чи ні, наразі є лише спекуляціями. Але, навіть якщо він і буде засуджений, то це не стане на заваді його балотуванню в президенти країни.

Хай там як, перспектива кримінального обвинувачення щодо Дональда Трампа стає все більш реальною. Окрім нинішньої справи про "документи в Мар-а-Лаго" є не менш актуальні розслідування щодо Трампа.

Теоретично засудження Трампа може відвернути від нього прихильників – і, таким чином, поховати його шанси на переобрання президентом у 2024 році. Але соціологія поки не дозволяє вбачати підстав для цього.