Сенатор-республіканець заявив, що не підтримає електоральних голосів Колегії вибірників

Сенатор-республіканець заявив, що не підтримає електоральних голосів Колегії вибірників

Сенатор-республіканець Джош Гоулі у середу заявив, що збирається не підтримати результати голосування Колегії вибірників під час підрахунку голосів у Конгресі 6 січня, повідомляє американське видання The Hill.

Гоулі став першим сенатором з Республіканської партії, який підтримав зусилля консерваторів у Палаті представників.

Його рішення означає, що у Палаті представників і Сенаті відбудуться дебати й голосування щодо результатів виборів.

"Я не можу проголосувати за затвердження результатів голосування Колегії вибірників, не звернувши увагу на той факт, що деякі штати, особливо Пенсильванія, не дотримуються власних законів про вибори", - йдеться у заяві Гоулі.

"Я також не можу голосувати за затвердження результатів, не вказавши на безпрецедентні зусилля мегакорпорацій, включно з Facebook і Twitter, втрутитись у ці вибори з наміром підтримати Джо Байдена. Конгрес повинен, як мінімум, розслідувати звинувачення у фальсифікації результатів голосування і вжити заходів, щоб забезпечити чесність наших виборів. Але поки що Конгрес не діє у цьому напрямку", - додав Гоулі.

У пресслужбі сенатора поки не відповідають на запитання про те, у яких саме штатах він не підтримає вибір Колегії вибірників.

Між тим, позицію Гоулі розкритикували його колеги-демократи. Сенаторка Еймі Клобучар заявила, що рішення Гоулі пов'язане з його амбіціями балотуватися на президента у 2024 році.

"Ось як ти балотуєшся на президента з республіканського боку у 2024 році. Ти приєднуєшся до спроби заколоту. Демократія переможе. Як головний демократ у комітеті з правил я це гарантую. Є двопартійна група законодавців, яка поставить країну на перше місце. Побачимось 6-го числа", - написала на своїй сторінці у Твіттер сенаторка Клобучар.

6-го січня обидві палати Конгресу зустрінуться, щоб порахувати і затвердити електоральні голоси Колегії вибірників. Це остаточний крок у процесі американських виборів президента.

Якщо буде озвучене заперечення, законодавці розділяться, щоб перед голосуванням обговорити це питання.

Як очікується, жодна з палат Конгресу не підтримає заперечення результатів голосування Колегії вибірників.

Представники Республіканської партії сподівалися уникнути суперечки. Раніше лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл та інші провідні республіканці закликали своїх однопартійців не оскаржувати результати голосування Колегії вибірників.