Сенатори США радять Байдену, як прискорити надання безпекової допомоги Україні

Сенатори США радять Байдену, як прискорити надання безпекової допомоги Україні

США надають Україні "історичні обсяги допомоги", для того, щоб це прискорити і покращити міжвідомчу та міжнародну координацію зусиль, Білому дому варто призначити відповідального за безпекову допомогу Україні, вважає група американських сенаторів.

З таким листом до президента США Джо Байдена звернулись сенатори від Демократичної партії Джин Шагін та Дік Дурбін та сенатори-республіканці Роб Портман та Роджер Вікер.

"Навіть після початкової поразки, російська військова операція, що триває, становить нагальний заклик до переоцінки того, наскільки швидко і креативно Сполучені Штати можуть надавати Україні оборонні об'єкти для самозахисту", - йдеться в листі сенаторів від 14 квітня.

Законодавці вважають, що координатор міг би відповідати за оцінку оборонних потреб України, координацію зусиль різних відомств США а також координацію з Європою.

В уряді США ще не прокоментували лист конгресменів. Виступаючи в Комітеті Сенату зі збройних сил, очільник Пентагону Ллойд Остін заявив, що допомоги Україні надається "швидше, ніж багато хто вважав реалістичним".

Згідно з даними Пентагону, США виділили Україні приблизно 2,6 млрд дол безпекової допомоги Україні з 24 лютого.

13 квітня, йдеться в повідомленні установи, Пентагон провів сьоме з серпня 2021 року зменшення резервів на користь України. Ця допомога обсягом 800 млн дол покликана "забезпечити негайні потреби України на теперішню боротьбу", йдеться в повідомленні відомства від 13 квітня.