Сенатори США закликали Байдена покласти край будівництву «Північного потоку-2»

Сенатори США закликали Байдена покласти край будівництву «Північного потоку-2»

Сенатор-республіканець Джим Ріш, співголова Комітету з міжнародних відносин, і демократка Джин Шахін, голова сенатського підкомітету зі співробітництва в Європі та питань регіональної безпеки, у п'ятницю звернулися до президента США Джо Байдена з проханням повністю виконати вимоги законів, ухвалених Конгресом, щоб покласти край будівництву газопроводу «Північний потік-2».

З повним текстом листа можна ознайомитися на сайті Сенату США.

Сенатори попросили президента повністю виконати вимоги Закону про захист енергетичної безпеки Європи (PEESA) з урахуванням поправок, внесених Законом про роз'яснення питань енергетичної безпеки про захист Європи (PEESCA). За словами авторів звернення, обидва закони були прийняті Конгресом США за підтримки обох партій.

«Цей трубопровід створить для Росії потужний новий геополітичний інструмент, який дозволяє позбавити Україну, Словаччину та інші країни доходів, які вони отримують від плати за транзит (газу з Росії в Європу)», - йдеться в листі.

Сенатори попередили, що «Північний потік-2» може поставити Західну Європу в залежність від російського газу і «супутнього політичного примусу» на найближчі 40 років. Більш того, за словами сенаторів, поява російської інфраструктури на території країн-членів НАТО піддасть небезпеці всіх учасників Північноатлантичного альянсу.

Сенатори закликали президента та діючу адміністрацію продовжити виконання законів PEESA і PEESCA і до 16-го лютого подати до Конгресу звіт, в якому будуть вказані організації, які беруть активну участь в будівництві «Північного потоку-2».