Сенс удару України в Харкові - і відступ Росії, - Washington Post

Сенс удару України в Харкові - і відступ Росії, - Washington Post

Те, що розгорнулося на полі бою в Харківській області останніми днями, стало приголомшливим поворотним моментом у запеклій боротьбі України проти російського вторгнення. Більш маневрені сили змусили відступити архаїчну армію. Війна в жодному разі не закінчена, але контрнаступ у Харкові знову виявив катастрофічні прорахунки президента Путіна в тому, що Україна впаде, що вона здасться, що вона буде розчавлена масивною бронетехнікою Росії. Це не так.

Росія, очевидно, вирішила, що наступна битва буде за Херсон, на півдні, і перекинула сили в цьому напрямку, але була здивована, коли Україна завдала удару на півночі, у Харкові. За лічені дні українські війська взяли під контроль майже всю Харківську область, відкинувши місяці російської окупації та просування вперед. У сценах, описаних кореспондентами Post, російські солдати кидають свої гвинтівки та біжать на вкрадених велосипедах, переодягнені у місцевий одяг, кинувши бронежилети та уніформу.

Сили українського президента Зеленського виявили винахідливість та використали потужну артилерію та іншу зброю, надану США, щоб завдати хаосу російським лініям постачання. Але один контрнаступ не означає перемогу. Україна має продовжувати тиск, щоб витіснити Росію з інших областей; битва за Херсон має ще продовжуватися. Порушення останніх днів має стати нагадуванням для Конгресу США та Європи про те, що максимальні зусилля щодо постачання Україні зараз – це інвестиції в успішний результат у майбутньому. Україна має довгий перелік бажаних систем озброєнь. Принаймні, недавній запит президента Байдена про надання Україні допомоги у розмірі 13,7 мільярда доларів є розумним і заслуговує на швидку дію.

Путін не помічає своєї дурниці. Можливо, розгром російських частин та втеча військ у страху привернуть його увагу. Але мало що відомо про те, як він реагуватиме. Російський ракетний обстріл цивільних об'єктів електро- та водопостачання в Україні був мстивою відплатою, яка може віщувати ще більшу жорстокість і рішучість добиватися свого. Путін намагається тримати російський народ під анестезією пропаганди, але він також повинен турбуватися, коли з'являються ознаки невдоволення, як останніми днями, коли місцеві політики в Москві та Санкт-Петербурзі наважилися відкрито звинуватити його в зраді і закликати до відставки.

Путіну слід було б прочитати повідомлення Зеленського, відправлене йому в Telegram у неділю, після ракетного обстрілу. "Ви все ще думаєте, що можете налякати нас, зламати, змусити піти на поступки?" – запитав український президент. "Ви справді нічого не зрозуміли? Не розумієте, хто ми такі? Для чого ми? Про що ми говоримо?"

"Читайте по моїх губах: Без газу чи без вас? Без вас. Без світла чи без вас? Без вам. Без води чи без вас? Без вас. Без їжі чи без вас? Без вас".

"Холод, голод, пітьма і спрага не такі страшні та смертельні для нас, як ваша "дружба і братство", - додав Зеленський. "Але історія все розставить на свої місця. І ми будемо з газом, світлом, водою та їжею... і БЕЗ вас!".