"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Німеччина закликає міжнародну спільноту підтримати створення постійної місії експертів МАГАТЕ на території Запорізької атомної електростанції
*
Результатом міжнародних зусиль має стати деокупація ЗАЕС - Сергій Кислиця
*
Штати в ООН: росія використовує ЗАЕС як пішака у брудній війні
*
Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш вважає, що російські та українські військові мають узяти на себе зобов’язання не вести воєнних дій на території Запорізької атомної електростанції
Той самий випадок, коли ти співучасник злочинів проти людства.
*
На засіданні Ради Безпеки ООН генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі: Ми готові негайно почати консультації щодо зони безпеки на ЗАЕС
*
Президент США Джо Байден: цієї осені щеплення від COVID-19 у США стануть щорічними
*
Американські військові проведуть випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети, повідомивши Росію заздалегідь.
У середу американські військові проведуть випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети, повідомив Пентагон, додавши, що відповідно до Гаазького кодексу та договірних зобов'язань Сполучені Штати передали попереднє повідомлення Росії.
Прес-секретар Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер оголосив на сьогоднішньому брифінгу, що "вранці, 7 вересня, з бази космічних сил США Ванденберг у Каліфорнії буде проведено випробувальний запуск неозброєної міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III силами командування глобальних ударів".
Представник Міністерства оборони США назвав випробування звичайними і сказав, що вони мають продемонструвати готовність ядерних сил США та вселити впевненість у безпеку та ефективність національних засобів ядерного стримування.
Минулого місяця Сполучені Штати вже були готові провести випробування міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III, але відклали їх, щоб уникнути ескалації напруженості у відносинах з Пекіном під час китайської демонстрації сили поблизу Тайваню.
*
Штати знають про намір росії придбати у КНДР боєприпаси і стежать за цим - Кірбі. Офіційний представник Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі підтвердив, що розвідка США виявила ознаки можливої закупівлі росією у Північної Кореї «мільйонів снарядів і ракет»
*
Зброю з вулиць Майамі передадуть в Україну
*
Офіційне запровадження проти росії статусу країни-спонсора тероризму може створити негативний ефект для самої України, а також вплинути на глобальну продовольчу безпеку та інші міжнародні процеси
*
Новообрана прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс виступила зі своєю першою промовою після вступу на посаду голови британського уряду, згадала про Україну та агресію рф
*
Прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс обговорила телефоном з президентом США Джо Байденом економічні проблеми, спричинені вторгненням росії в Україну
*
Призначення Ліз Трасс премʼєр-міністром Великої Британії означає продовження політики жорсткої і максимально всеосяжної підтримки України в протистоянні російській агресії - Дмитро Кулеба
*
Єврокомісія ухвалила рішення з 12 вересня повністю відмовитися від угоди про спрощений візовий режим із Росією. Очікується, що Рада ЄС схвалить пропозицію цього тижня, заявила єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон.
Це означає, що візовий збір для росіян може зрости до 80 євро, терміни видачі можуть бути збільшені до 45 днів, для подання заяви потрібно більше документів, а кількість багаторазових віз може бути обмежена, повідомляє AFP.
"З Росією більше не можна вести справи як завжди. Ми пропонуємо повністю призупинити дію Угоди про спрощення візового режиму з ЄС і не визнавати російські паспорти, видані в окупованих українських регіонах. Спрощення візового режиму — це знак довіри, повністю зруйнованої агресивною війною Росії", — написала у твіттері голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.
Крім того, організація рекомендувала перевіряти, чи не загрожують заявники з Росії безпеки Євросоюзу та міжнародним відносинам. Росіяни, які вже мають багаторазову шенгенську візу, можуть в'їжджати до ЄС до закінчення її терміну дії.
*
У Брюсселі відбулася презентація першого детального дослідження про зловмисний вплив, який поширює російський пропагандистський канал Russia Today
*
Україна заявила, що збила 5 із 6 російських крилатих ракет
*
На півдні ЗСУ збили ворожий Су-25 та знищили 12 гаубиць і п'ять танків. Українські захисники за минулу добу ліквідували 83 військових рф, а також знищили значну кількість військової техніки та три склади боєприпасів
*
Керівництво кремля мало на меті не зупинятися на Україні й просувати свою агресивну політику далі, на інші країни, що було підтверджено російською стороною документально, однак українці зламали всі стратегічні плани рф.
Таку оцінку висловив у вівторок колишній Верховний головнокомандувач Об’єднаних сил НАТО в Європі, генерал у відставці Філіп Брідлав під час онлайн-конференції, організованої Atlantic Council.
«Стратегічна мета росії так і не була досягнута. Вони хотіли швидко скинути президента Зеленського, захопити Україну в короткий термін, встановити своє правління й просуватися далі – в іншу країну», - наголосив Брідлав.
Він зазначив, що ці ідеї кремля містилися, в тому числі, в документах із пропозиціями, якими рф до вторгнення хотіла перекроїти систему європейської безпеки.
«Україна була лише першим кроком із багатьох (запланованих – ред.), але їхня (рф – ред.) стратегічна мета не була досягнута», - зауважив Брідлав.
Серед основних причин, чому спроби кремля виявилися провальними, генерал назвав мужність українського народу й готовність боронити свою землю, допомогу США й західних союзників, а також неготовність самих росіян до війни в Україні.
«Росія не розуміла процеси, які відбувалися в Україні, тому всі її плани щодо ведення війни виявилися провальними», - зазначив Брідлав.
Крім того, за його словами, росіяни також не впоралися з логістикою та були змушені відступити з півночі України в перші ж тижні після вторгнення, а також зав‘язли на інших напрямках.
Генерал у відставці Філіп Брілдав, який у 2013-2016 рр. очолював сили НАТО в Європі, зараз є одним із найбільш впливових діячів у експертних колах Вашингтона, який займає активну позицію на підтримку України. Минулого місяця Брідлав серед інших 12 авторитетних американських експертів виступив із відкритим закликом до Білого дому посилити військову допомогу ЗСУ.
*
Транспортні артерії на півдні України знаходяться під вогневим контролем Збройних сил України
*
На півдні Збройні сили України ліквідували ще 35 російських військових та чотири бойові машини піхоти ворога, у Херсонській області під вогневий контроль взяли переправи в районах Дар'ївки й Голої Пристані
*
Захисники України минулої доби, 5 вересня, знищили три самохідні гаубиці "Мста-Б" і дві гармати "Гіацинт-С" російської армії
*
Відповідні спеціалісти Національної поліції України (НПУ) проводять гуманітарне розмінування на території дев'яти областей України, серед них - Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська, Миколаївська та Донецька
*
Україна розпочинає велику інформаційну кампанію із залучення інвестицій в економіку - #AdvantageUkraine
*
На засіданні Кабінету міністрів Латвії 6 вересня було затверджено інформаційну доповідь «Участь Латвії у відновленні України», підготовлену Міністерством закордонних справ країни
*
Результати пленарного засідання 6 вересня.
Парламент ухвалив низку документів, серед яких:
Постанови:
7710 — про Звернення Верховної Ради України до інституцій Європейського Союзу та країн-членів Європейського Союзу щодо припинення видачі віз громадянам рф.
7733 — про Звернення Верховної Ради України до інституцій Європейського Союзу, парламентів та урядів його держав-членів щодо обмеження видачі шенгенських віз для громадян рф.
В цілому:
7605 — вдосконалили та оптимізували процедуру та механізми примусового вилучення майна в умовах воєнного стану, яке може використовуватись для цілей діяльності оборонно-промислового кодексу.
7685 — впорядкували розміщення зовнішніх рекламних конструкцій з урахуванням інтересів громад та громадян при розміщенні зовнішньої реклами. Водночас, забезпечили повноцінне функціонування ринку зовнішньої реклами.
7686 — відтермінували на період воєнного стану проведення виборів президента та членів Президії Національної Академії Наук України, президій національних галузевих академій наук та керівників державних наукових установ.
4142 — визначили, як держава має протидіяти біологічним загрозам: функції держструктур та місцевої влади, обов’язки підприємств та громадян. Передбачили створення сучасної епідеміологічної служби на основі Центру громадського здоров’я.
6320 — забезпечили повну прозорість кінцевих бенефіціарів власників юридичних осіб, посилили контроль та боротьбу з відмиванням коштів відповідно до стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF).
За основу:
7532 — передбачили вдосконалення та спрощення процедури набуття права власності на земельні ділянки с/г призначення, передбачили відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок с/г призначення, яка існувала до запровадження воєнного стану.
7662 — передбачили створення Дорадчої групи експертів, яка перевірятиме кандидатів на посаду суддів Конституційного суду України на моральні якості та рівень компетентності.
7663 — передбачили можливість надавати з’їзду суддів України повноваження щодо визначення однієї особи до складу Дорадчої групи експертів.
*
Верховна Рада ухвалила Закон «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільгосппродукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів»
*
Україна незабаром передасть Сомалі 28,6 тисячі тонн пшениці на додаток до попередніх відправлень збіжжя для Африки
*
Кабінет Міністрів уклав оновлений меморандум із Товариством Червоного Хреста України, який дозволить збільшити фінансування на компенсації людям, які надали тимчасове житло внутрішнім переселенцям у межах програми «Прихисток»
*
Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду остаточно заборонив діяльність «Партії Шарія» за позовом Міністерства юстиції України
*
Каховська ГЕС підключена до мережі - працюють чотири з шести агрегатів
*
У Гетеборзькому книжковому ярмарку в Швеції, що відбудеться 22-25 вересня, українські видавці можуть взяти участь безкоштовно
*
В Україні стартує перший всеукраїнський освітній курс «Створення та розвиток IT-продуктів», який спрямований на розвиток IT-підприємництва і сфери продуктового IT в Україні задля додаткового підсилення вітчизняної економіки
*
Міністерство культури та інформаційної політики спільно з USAID презентувало грантові програми для підприємців у сфері креативних індустрій
*
У тимчасово захопленому Енергодарі посилюються фільтраційні заходи та репресії щодо місцевого населення. Окупаційна влада не змогла досягти мінімального рівня лояльності і широко застосовує утиски, викрадення та шантаж
*
"Комендант" тимчасово захопленого Бердянська, автомобіль якого було підірвано в центрі міста, помер у лікарні
*
Файного дня всім