"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відеозверненні до Ради ООН з прав людини закликав докласти всіх зусиль задля притягнення Росії до відповідальності за її злочини проти України і закликав країни приєднатися до Формули миру
*
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець під час зустрічі із головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль обговорив порушення прав українських громадян на тимчасово окупованих територіях
*
Правозахисники: Понад 70% убитих у 2023 році журналістів були палестинцями
Журналісти та працівники ЗМІ стають жертвами війни Ізраїлю та ХАМАС
*
Греція очолить операцію ЄС із захисту торгових суден від атак хуситів у Червоному морі
При цьому Афіни не братимуть участі в очолюваних США атаках на військові об'єкти хуситів
*
Байден обговорив із лідерами Конгресу законопроєкт про допомогу Україні та загрозу шатдауну
Спікер Палати представників Майк Джонсон відмовився поставити схвалений Сенатом законопроєкт на голосування
Байден зустрівся з лідерами Конгресу щодо допомоги Україні: перші заяви
Так, Байден сказав, що наслідки бездіяльності Конгресу щодо допомоги Україні щодня стають жахливішими. «Я розмовляв із деякими нашими партнерами з G-7. Вони дуже стурбовані», – зазначив він.
Спікер Джонсон, у свою чергу, заявив, що спілкувався з Байденом щодо фінансування для України як у групі з іншими законодавцями, так і віч-на-віч.
«Я ставив за ціль висловити те, що я вважаю очевидною правдою, а саме, що ми повинні дбати про потреби Америки насамперед. Якщо говорити про потреби Америки, треба говорити в першу чергу про наш відкритий кордон...Я неодноразово ставив це питання в тій кімнаті, і потім наодинці з президентом. Я думаю, що наш обов'язок – порушувати це питання», – сказав Джонсон.
На зустрічі також були присутні лідери більшості та меншості у Сенаті Чак Шумер та Мітч Макконнелл, а також лідер меншості у Палаті представників Хакім Джефріс.
Шумер сказав, що дискусія щодо України «була однією з найнапруженіших» із тих, у яких йому доводилося брати участь у Білому домі. Він наголосив, що це питання настільки важливе для США, що «ми не могли дозволити собі чекати місяць, два чи три місяці».
Він також попередив Джонсона про наслідки затягування допомоги Україні від США і заявив, що той «пошкодує про своє рішення», якщо блокуватиме пакет фінансування.
Нагадаємо, що 16 лютого Палата представників США не розглянула законопроєкт про допомогу Україні та пішла на канікули до березня.
*
Держдепартамент: США не посилатимуть своїх солдатів на війну в Україні
У вівторок, відповідаючи на прохання журналіста прокоментувати заяву президента Франції про потенційну участь військ НАТО в боях в Україні, представник Держдепартаменту відповів негативно
*
Держдеп - Сили оборони України й надалі досягатимуть успіхів у боротьбі проти російських військ, але їм буде набагато важче це робити через бездіяльність Конгресу США, який зволікає зі схваленням допомоги
*
Сенатор закликав виробників напівпровідників не допускати потрапляння їхньої продукції в Росію
Чипи та інші технології американського виробництва продовжують знаходити в широкому спектрі російського обладнання на полі бою в Україні: від дронів і радіостанцій до ракет і бронемашин
*
Єллен закликала терміново використати заморожені російські активи для допомоги Україні
Вона пояснила, що на сьогодні йдеться про $285 млрд
*
Співробітники Берегової охорони США зійшли на борт китайських риболовецьких суден у районі Кірібаті
Судна були оглянуті під час патрулювання для запобігання незаконному промислу
*
2023 рік став найуспішнішим для американських казино
Доходи гральних закладів зросли на 10 відсотків порівняно з 2022 роком
*
Канада стоятиме поруч, поки Україна не переможе, - заява канадійських міністрів Фріланд і Блера
*
Британія не стоїть на порозі війни з РФ, але потребує збільшення постачання боєприпасів — Головком ЗС СК
*
Командувач Збройних сил Великої Британії адмірал сер Тоні Радакін вважає, що Україна відчуватиме нестачу боєприпасів і перебуватиме в невигідному становищі у війні з Росією протягом декількох місяців, поки Захід не погодить подальші кроки на підтримку Києва.
Про це повідомляє The Guardian, Радакін сказав на конференції з питань оборони в британському аналітичному центрі Chatham House.
За словами командувача британської армії, на полі бою Україна постала перед складною ситуацією, в якій її військо "бореться за боєприпаси та запаси", військова допомога США заблокована в Конгресі, а Європа поки що не в змозі її компенсувати.
Він додав, що союзники в НАТО вже обговорюють, як вони можуть посилити підтримку України, й припустив, що нові оголошення про це можуть пролунати на саміті Альянсу у Вашингтоні або напередодні нього.
Союзники України домовились у Парижі посилити зусилля у п'яти сферах
Що стосується Росії, то, за словами Радакіна, вона "на тактичному рівні здобуває відносно невеликі території", зокрема місто Авдіївка на Донеччині, а також веде активні бойові дії в районі міста Часів Яр – куди українські сили відійшли після виходу з Бахмута.
"Я думаю, що це скрутне становище, яке, ймовірно, триватиме щонайменше наступні кілька місяців", – підсумував командувач армією Британії. Він припустив, що Київ навряд чи зможе розпочати новий контрнаступ до кінця літа, а найімовірніше, це станеться вже наступного року.
За оцінками розвідувального центру Сил оборони Естонії, захоплення Авдіївки в Донецькій області не забезпечило того позитивного висвітлення в ЗМІ, яке було потрібно російському керівництву перед президентськими виборами.
Раніше британська розвідка проаналізувала втрати російської армії за два роки повномасштабної війни в Україні.
*
У Великій Британії розвідка викрила групу людей, які шпигували на користь Росії, збираючи розвідувальну інформацію
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон: "Війна в Україні це найважливіший виклик"
*
Якщо Путіна не спинити, він повернеться за більшим - Британія в ООН
*
Британія інвестує $5,5 мільярда у створення дронів
*
Британська компанія Cook Defence Systems навчилася виготовляти гусениці радянського зразка, щоб забезпечити ними українську бронетехніку
*
Минулого року європейці заощадили 101 мільярд кубометрів газу, або 18% від звичайного обсягу споживання
*
Пія Каума, президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ
Підтримуватимемо Україну, чого б це не коштувало. Ми не можемо дозволити Росії виграти цю війну
*
Президентка ПА ОБСЄ - Україна потребує військової підтримки для перемоги у ініційованій Кремлем війні з РФ, якій "не можна дозволити виграти цю війну"
*
Генеральний секретар ПА ОБСЄ Роберт Монтелла пояснив процедуру найму в секретаріат Асамблеї росіянки Дар'ї Боярської, яка раніше працювала перекладачкою Путіна, тож "більше немає підстав повертатися до цього питання".
Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ Пія Каума.
"Дивіться, генеральний секретар (Роберт Монтелла) пояснив Постійному комітету процедуру, згідно з якою вона була зарахована, зареєстрована як співробітниця віденського офісу, і ця справа розглядалася вже понад рік тому. Тож у нас більше немає підстав повертатися знову до цього питання", - так прокоментувала Каума питання щодо роботи в секретаріаті ПА ОБСЄ росіянки Дар'ї Боярської.
Нагадаємо, на зимовій зустрічі ПА ОБСЄ, латвійський депутат Рігардс Колс під час засідання постійного комітету натякнув на можливу причетність Боярської, яка на той момент обіймала посаду керівника Віденського офісу ПА, до шпигунства на користь Росії. Це спричинило сильне роздратування у багаторічного генсека Парламентської Асамблеї ОБСЄ Роберто Монтелли, якому зараз на посаді "старшого радника" і допомагає Боярська. Монтелла надіслав гнівний лист латвійському депутатові, назвавши твердження Колса безпідставними та натякнувши на можливе кримінальне переслідування за "наклеп".
У листопаді минулого року про Дар'ю Боярську розповідало Радіо Свобода у своєму розслідуванні під назвою "Полковник" і перекладачка Путіна. Кремлівський "десант" в ОБСЄ". Зазначалося, що Боярську взяли на постійну роботу в міжнародний секретаріат ПА ОБСЄ у лютому 2021 року, а до цього вона працювала в російському МЗС і часто супроводжувала Путіна та Лаврова у закордонних поїздках, зокрема була перекладачкою на переговорах Путіна з тодішнім президентом США Трампом.
Також вказувалося на не зовсім прозору процедуру призначення Боярської керівницею віденського бюро зв'язків ПА ОБСЄ. На цій посаді вона отримала доступ до робочих контактів ОБСЄ у Східній Європі, Закавказзі та Центральній Азії, брала участь у підготовці офіційних візитів членів ПА ОБСЄ, а також у підготовці місій, які здійснюють спостереження за виборами.
Крім того, Боярська відповідає за російську версію сайту міжнародного секретаріату ПА ОБСЄ, а також за "переклади внутрішніх і зовнішніх матеріалів міжнародного секретаріату для забезпечення належної якості та змісту". Як зазначалося у розслідуванні, російськомовні делегати ПА ОБСЄ вказували що "у російських перекладах РФ у контексті війни в Україні не називається".
Згідно з розслідуванням, незадовго до засідання ПА ОБСЄ в Лодзі восени 2022 року Боярська та ще одна російська співробітниця ОБСЄ, Анжеліка Іванищева, були оголошені персонами нон грата польським МВС Польщі, яке заявило, що їхня присутність на території країни створює загрозу національній безпеці, оскільки вони є прихильницями Путіна.
"16 лютого Боярську затримали на литовсько-російському кордоні при спробі відвідати родичів у Калінінграді. У розпорядженні Радіо Свобода є документи, які показують, що німецькому адвокату та консультанту ПА ОБСЄ Андреасу Нотелле було доручено "від імені Монтелли" вимагати від Польщі зняти санкції з Боярської", - йшлося у розслідуванні.
Європейський дипломат, який постійно працює в ОБСЄ, зазначив в інтерв'ю Радіо Свобода, що Боярська не є "звичайною росіянкою": "Як перекладачка Путіна вона проходила перевірки російськими службами безпеки, які, як відомо, часто діють у манері КДБ. Ми ставимо у зв'язку з цим запитання, але не отримуємо відповіді".
Через три тижні після виходу у вересні 2023 року спільного розслідування журналу Spiegel, телеканалу ZDF та австрійської газети Der Standard, у якому йшлося про роботу Боярської в ОБСЄ, але не називалось її ім'я, назва її посади на сайті ПА ОБСЄ була змінена на "старший радник" і вона "більше не вказана як голова віденського бюро зі зв'язків".
*
Слова Макрона про можливість відправлення західних військ в Україну викликали дискусію серед союзників
За словами французьких офіційних осіб, президент Франції мав на увазі небойові підрозділи
*
У Берліні заарештовано Даніелу Клетте, яка входила в терористичну "Фракцію Червоної Армії"
Їй і двом її спільникам інкримінують збройні пограбування на мільйони євро і, щонайменше, один замах на вбивство в період із 1999 до 2016 року
*
Литовський Департамент міграції цього року планує перевірити понад 18 тисяч білорусів, які оселилися в країні до введених у 2022 році обмежень та перевірок. Їм доведеться заповнити опитувальник, який зараз заповнюють білоруси, котрі приїжджають до Литви
*
Каунаська "Жальгіріс Арена" оголосила про скасування концерту американської співачки LP через те, що вона напередодні опублікувала в соцмережі відео, в якому була вдягнена в толстовку з прапором Росії
*
Правоохоронні органи Латвії, Литви та Італії під час міжнародної операції заарештували двох осіб, підозрюваних у незаконній легалізації 2 млрд євро через фінансову установу, яка раніше працювала в Литві
*
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас сподівається, що недавнє рішення Данії надіслати всі свої боєприпаси в Україну надихне інші країни
*
Франція перехопила російський розвідувальний літак біля узбережжя Естонії
*
Київ: на інформаційні атаки Росія витрачає не менше, ніж на військові дії
Українська розвідка підкреслює, що мета російської дезінформаційної кампанії - розколоти західних союзників і посіяти паніку серед населення України
*
У мережі з'явилися супутникові знімки місця, де впав російський розвідувальний літак А-50, збитий Силами оборони України 23 лютого
*
Сили оборони України протягом доби відбили ворожий штурм на лівому березі Дніпра та 69 атак на інших шести напрямках, найбільше – на Авдіївському й Новопавлівському
*
На лінії фронту - рекордна кількість ворожих безпілотників, їх багато і на Південному напрямку, і на Харківщині, і загалом по всій лінії фронту
*
Україна через 15 років долучилась до групи найбільших експортерів продовольства в СОТ
*
Президент Литви Гітанас Науседа закликав до надання Україні різнобічної допомоги аж до її перемоги, використання заморожених активів РФ для відновлення України та до посилення санкцій проти Росії та Білорусі
*
Разом зі щорічною індексацією з 1 березня буде підвищено пенсії, надбавки та інші доплати з урахуванням розміру прожиткового мінімуму
*
Мережа лабораторій «Сінево» повідомила, що досягла згоди з Державним бюро розслідувань у справі стосовно арешту її головного офісу в Києві
*
Литва готова прийняти 400 українців на лікування та забезпечити реабілітацію 1200 наших громадян, які постраждали від збройної агресії Росії
*
Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) відремонтує гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб у Миколаєві
*
Херсон та німецьке місто Бонн уклали меморандум про взаєморозуміння
*
У межах грантової допомоги Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) за сприяння Мінагрополітики розпочало постачання сучасної техніки для експлуатації меліоративних систем
*
Перший Культурний конвой «Пліч-Пліч» (Kulturkonvoi Hand-in-Hand), який доставить в Україну медичні автомобілі для фронту, вирушає 28 лютого з німецького Нюрнберга (земля Баварія) до Львова
*
Посли G7 привітали призначення нового голови НАЗК
Посли держав-членів "Групи семи" 27 лютого привітали призначення нового голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).
Відповідну заяву вони опублікували у Twitter (X).
У заяві дипломати привітали "швидке призначення Віктора Павлущика новим головою НАЗК".
"Ми високо оцінюємо прозору роботу Конкурсної комісії, сформованої з українського уряду і міжнародних експертів. Сильні та незалежні антикорупційні інституції мають визначальне значення для майбутнього", – додали вони.
*
Президент обговорює "формулу миру" зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії
Раніше Ер-Ріяд виступив як посередник під час обміну полоненими між Києвом і Москвою
*
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки розпочав розгляд законопроєкту про мобілізацію до другого читання
*
Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини колишніх гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки ДП «Антонов», дії яких призвели до знищення літака АН-225 «Мрія»
*
Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави одному з керівників організованої злочинної групи, яка заволоділа понад 11 мільйонами гривень Укрзалізниці
*
Служба безпеки України затримала жителя Харківської області, який ремонтував російську бронетехніку і здавав загарбникам українських патріотів
*
Служба безпеки зібрала доказову базу щодо керівника виправної колонії у тимчасово окупованому ворогом селі Вальянівське, що на Луганщині, в якій росіяни незаконно утримували українських військовополонених
*
Співробітники СБУ зібрали докази антиукраїнської діяльності настоятеля храму та священника чоловічого монастиря Хустської єпархії УПЦ МП на Закарпатті, які публічно розповсюджували заборонену комуністичну символіку та радянські гасла
*
Від початку повномасштабного вторгнення РФ викрито понад 360 організованих злочинних груп, які допомагали чоловікам призовного віку незаконно перетинати кордон
*
У багатьох країнах світу проходять акції пам'яті Бориса Нємцова
Багато акцій пам'яті Нємцова за кордоном відбулися біля посольств і консульств Росії
*
Російські критики Путіна: долі та пам'ять
2006: Анну Політковську застрелено в під'їзді. 2015: Борис Нємцов убитий поблизу Кремля. 2024: Олексій Навальний помер у колонії
*
У Москві поліція приходить додому до учасників акцій пам'яті Навального
*
У Москві затримано адвоката Василя Дубкова, який раніше представляв інтереси опозиціонера Олексія Навального та супроводжував матір політика Людмилу Навальну у Салехарді, де вона вимагала видати їй тіло сина
*
Керівникам установ і закладів на тимчасово окупованих територіях України вже передали з Москви заплановані показники явки на «виборах» Путіна
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім