"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Сергій Кислиця - Організація Об'єднаних Націй має у своєму розпорядженні достатньо доказів того, що російські війська широко й систематично використовують сексуальне насильство як знаряддя війни і тортур
*
Протягом десяти років російської агресії проти України збройні сили РФ використовували сексуальне насильство як інструмент війни й окупації.
Про це заявив Генеральний прокурор Андрій Костін на заході в ООН «Протидія сексуальному насильству щодо чоловіків і хлопчиків задля підтримання міжнародного миру та безпеки», передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.
«Це тактика підпорядкування, психологічного терору, контролю, примусу, і вона є невід'ємною частиною здійснення намірів РФ на території України», - зазначив Костін, виступаючи на заході в режимі відеозвернення.
*
ООН - Три мільйони дітей на Гаїті потребують гуманітарної допомоги, оскільки насильство з боку банд перешкоджає доправленню продовольства та інших товарів
*
ООН - Азія постраждала найбільше від кліматичних та погодних явищ у минулому році, причому найбільше смертей та економічних втрат спричинили повені та шторми.
*
Вірменія попросила суд ООН відхилити позов Азербайджану зі звинуваченнями в етнічних чистках
Єреван заперечує юрисдикцію Міжнародного суду ООН у цій справі
*
Пашинян: "ОДКБ – це не механізм, на який можна сподіватися"
*
SIPRI: глобальні військові витрати у 2023 році досягли історичного максимуму
До трійки країн, які найбільше витратили на власні збройні сили, увійшли Сполучені Штати, Китай та Росія
*
Супутникові знімки свідчать про пошкодження іранської РЛС внаслідок удару Ізраїлю.
На думку експертів, Ізраїль продемонстрував здатність проникати через іранські системи ППО
*
Президент США Джо Байден привітав ухвалення Сенатом - услід за Палатою представників Конгресу США – законопроєкту із допомогою Україні, Ізраїлю й Тайваню, наголосивши, що підпише його, щойно він надійде до нього у середу
*
Сенат схвалив пакет законопроектів щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанському регіону
Законопроекти передбачають виділення 61 млрд доларів для України, 26 млрд для Ізраїлю та на гуманітарну допомогу постраждалим мирним жителям, а також понад 8 млрд на боротьбу з впливом Китаю в азіатсько-тихоокеанському регіоні
Законопроекти передбачають виділення 61 млрд доларів для України, 26 млрд для Ізраїлю та на гуманітарну допомогу постраждалим мирним жителям, а також понад 8 млрд на боротьбу з впливом Китаю в азіатсько-тихоокеанському регіоні
Мільярди доларів у вигляді іноземної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню були затверджені в Сенаті у вівторок після того, як Палата представників несподівано вийшла з глухого кута, який тривав кілька місяців, і схвалила допомогу минулого тижня.
79 сенаторів проти 18 потримали просування пакету з чотирьох законопроектів, ухвалених раніше Палатою представників.
Один із законопроектів передбачає виділення 61 мільярда доларів Україні, другий — 26 мільярдів доларів Ізраїлю та гуманітарну допомогу цивільному населенню в зонах конфліктів у всьому світі, третій — 8,12 мільярда доларів на «протидія комуністичному Китаю» в Індо-Тихоокеанському регіоні. Четвертий включає потенційну заборону на соціальну мережу TikTok, заходи щодо передачі вилучених російських активів Україні та нові санкції проти Ірану.
Президент Джо Байден пообіцяв підписати законопроекти, щойно вони надійдуть на його стіл. Його адміністрація вже готує перший військовий пакет допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів, повідомили два джерела агентству Рейтер.
Після процедурного голосування лідери демократів та республіканців у Сенаті передбачили, що Конгрес зробив поворот, попереджаючи російського президента Володимира Путіна та інших іноземних супротивників США про те, що Вашингтон продовжить підтримувати Україну та інших своїх партнерів.
Це поворотний момент в історії. Західна демократія, можливо, зіткнулася з найбільшою загрозою закінчення холодної війни», - сказав у Сенаті лідер більшості демократів Чак Шумер.
Пакет допомоги може стати останнім, затвердженим для України до виборів у листопаді, коли обиратимуться новий глава Білого дому, нові члени Палати представників та одна третина Сенату.
Майже всі голоси проти - 17 з 19 - були від республіканців, багато з яких є близькими союзниками колишнього президента США і нинішнього кандидата в президенти Дональда Трампа, скептика щодо допомоги Україні, який проголошує політику «Америка понад усе».
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл сказав, що його партія схильна до ізоляціонізму, коли в Білому домі перебуває демократ, але зазначив, що більш як половина республіканської фракції проголосувала за просування законопроекту.
На запитання про скарги, що дискусії всередині партії призвели до того, що на проходження законопргоектів пішло шість місяців, Макконнелл на прес-конференції сказав: «Я сказав би, краще пізно, ніж ніколи».
Частина грошей Україні – 10 мільярдів доларів у вигляді економічної підтримки – надається у вигляді позики, ідею якої запропонував Трамп. Але законопроект дозволяє президенту списати позику, починаючи з 2026 року.
Нові поставки зброї мають покращити шанси Києва уникнути великого прориву на сході російськими загарбниками, кажуть аналітики, хоча це було б корисніше, якби допомога надійшла ближче до моменту, коли Байден запросив її минулого року.
Не зовсім зрозуміло, як гроші для Ізраїлю вплинуть на конфлікт у Газі. Ізраїль уже отримує мільярди доларів у вигляді щорічної військової допомоги.
Прихильники нового пакету допомоги сподіваються, що гуманітарна допомога допоможе палестинцям у Газі, яка була зруйнована ізраїльською кампанією проти ХАМАС у відповідь на атаки 7 жовтня, внаслідок яких загинуло 1200 людей.
Влада охорони здоров'я Гази каже, що війна вже призвела до загибелі понад 34 тисяч цивільних осіб у палестинському анклаві.
Сенат вже вдруге за цей рік схвалив військову допомогу Україні, Ізраїлю та країнам Індо-Тихоокеанського регіону. Останній законопроект було затверджено понад два місяці тому, отримав 70% підтримку в Сенаті від республіканців та демократів. Але республіканські лідери Палати представників, тісно пов'язані з Трампом, не допускали голосування щодо іноземної допомоги до минулого тижня.
*
Адміністрація Байдена зобов'язала роботодавців оплачувати понаднормову роботу для 4 млн. американців
Управління не може впливати на певні потреби для робітників, які вибираються.
*
Антидопінгова агенція США вимагає провести розслідування дій WADA
Раніше газета The New York Times повідомила, що Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) допустило до Олімпіади в Токіо в 2021 році 23 китайських плавців, незважаючи на те, що їхні допінг-проби дали позитивний результат
*
Колишній видавець таблоїду National Enquirer Девід Пекер продовжує давати свідчення
У вівторок у Нью-Йорку відновлюється судовий процес над колишнім президентом Дональдом Трампом. Суд заслухає аргументи про те, чи порушив Трамп судову заборону, яка забороняє йому принизливо відгукуватися про свідків та ключові постаті у справі.
Очікується також, що колишній видавець популярного таблоїду National Enquirer Девід Пекер продовжуватиме свідчити. Він є першим свідком звинувачення.
У понеділок прокурор Метью Коланджело розповів про те, що він назвав «змовою в Трамп-тауер», в якій брали участь Пекер, Трамп і колишній адвокат Трампа Майкл Коен, які намагалися не допустити публікації статей, які компрометують Трампа перед президентськими виборами 2016 року.
Пекер розповів присяжним про свою роботу в National Enquirer і про те, що він ухвалював остаточні редакційні рішення, і все, що перевищувало 10000 доларів за статтю, мало бути схвалено ним.
Прокурори стверджують, що таблоїд заплатив моделі Карен Макдугал, яка стверджує, що мала 10-місячний роман з Трампом, 150 000 доларів, щоб купити права на матеріал про неї, а потім не опублікував його.
Виступаючи в понеділок із вступними аргументами, Коланджело розповів про широкомасштабну змову, яку, за його словами, організував Трамп, з тим, щоб виборці не дізналися за кілька днів до виборів про передбачувані зв'язки Трампа з Макдугал і порноакторкою Стормі Деніелс (Трамп заперечує, що ці зв'язки мали місце).
Коланджело заявив, що на підставі доказів, які він планує надати, присяжні прийдуть «тільки до одного висновку»: Дональд Трамп винен у 34 випадках фальсифікації ділової документації, щоб відшкодувати Коену 130 000 доларів, які він заплатив Деніелс за мовчання.
Трамп не визнав себе винним за 34 пунктами звинувачення.
Адвокат Трампа Тодд Бланш заявив присяжним, що його підзахисний невинний.
Бланш відкинув версію прокурора як таку, що вводить в оману і не відповідає дійсності, сказавши присяжним: «У мене є спойлер: немає нічого поганого в спробі вплинути на вибори».
"Це називається демократією", - сказав Бланш.
Бланш сказав присяжним, що гроші, виплачені Коену, не були призначені для відшкодування 130 000 доларів, які, як стверджує Коен, він заплатив Деніелс, а судовими витратами, які Коен мав сплатити. Очікується, що Коен стане ключовим свідком звинувачення.
У понеділок суддя Верховного суду Нью-Йорка Хуан Мерчан ухвалив, що якщо Трамп вирішить дати свідчення на процесі, то прокурорам буде дозволено ставити йому питання щодо його попередніх цивільних справ, за якими він був зобов'язаний виплатити сотні мільйонів доларів збитків.
Трамп ухвалить рішення про те, чи виступатиме він як свідок, проконсультувавшись з адвокатами.
Нью-йоркська справа є однією з чотирьох безпрецедентних кримінальних справ, у рамках яких Трампу пред'явлено загалом 88 звинувачень, які він відкидає. Однак судовий процес у справі про виплату за мовчання може виявитися єдиним, яким рішення суду відбудеться до листопадових виборів.
У двох інших справах – одній федеральній та одній на рівні штату – Трампа звинувачують у незаконній спробі скасувати свою поразку на виборах 2020 року. Згідно з третім звинуваченням, Трамп незаконно забрав із собою сотні секретних документів, що стосуються національної безпеки, до своєї резиденції у Флориді, коли його президентський термін закінчився, а потім відмовився повернути їх на вимогу слідчих. Жоден із цих трьох справ було призначено точних дат судових розглядів, і Трамп прагнув перенести їх початку період після виборів.
У разі перемоги на виборах Трамп може досягти зняття федеральних звинувачень, висунутих проти нього. У будь-якому разі, якщо він знову прийде до влади, його не зможуть зрадити до суду в період його президентства.
*
WSJ: США розробляють санкції проти китайських банків
США розраховують змусити Пекін припинити підтримку російської військової промисловості
*
США засудили північнокорейські ракетні запуски
Держдепартамент повідомив, що держсекретар Блінкен обговорюватиме дії Пхеньяну під час візиту до Китаю
*
США розпочали переговори про виведення військ з Нігеру
Раніше військова хунта, яка контролює Нігер, оголосила про припинення дії військової угоди зі США
*
США: російське вторгнення в Україну створює глобальну проблему у сфері прав людини
Держсекретар Блінкен констатував, що Кремль повною мірою виявив зневагу до людських прав
*
Стратегічний діалог США – Польща: у фокусі – питання безпеки у Європі
У Вашингтоні у понеділок відбулася 15-та сесія стратегічного діалогу між США та Польщею
*
У США документальний фільм “Білий янгол - кінець Мар’їнки” отримав золоту нагороду та Гран-прі телекінопремії New York Festival
*
Уряд Канади дозволив авіабудівній компанії Airbus використовувати російський титан під час виробництва попри санкції, запроваджені Оттавою.
Про це повідомляє агентство Reuters.
"Airbus обізнаний про те, що канадський уряд запровадив санкції щодо ВСМПО, і отримав необхідний дозвіл для того, щоб здійснювати свою діяльність відповідно до застосовних санкцій", — йдеться у заяві компанії.
Як вказує Reuters, Канада стала першим західним урядом, який заборонив поставки стратегічного металу в своєму пакеті обмежувальних заходів.
У лютому 2024 року Канада запровадила санкції проти «ВСМПО-Авісма» — російської металургійної компанії. Торік у вересні компанія також потрапила під експортний контроль Міністерства торгівлі США.
У 2022 році, після початку повномасштабної війни в Україні, Airbus повідомила про намір відмовитися від постачання титану з Росії протягом кількох місяців. Компанія уточнювала, що розширила закупівлі у США та Японії. При цьому сертифікація нових постачальників через аерокосмічні стандарти може тривати роки, зазначали в Airbus.
Канада 1 березня заборонила непрямий імпорт російських алмазів масою понад карат.
*
Прем'єр-міністр Великобританії перебуває з візитом у Польщі
Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак у вівторок обговорив із президентом України Володимиром Зеленським необхідність додаткових систем для України. Пізніше того ж дня Сунак прибув із візитом до Польщі.
Один із головних моментів у прошрамі візиту – оголошення про нове збільшення британської військової підтримки Києва на 500 мільйонів фунтів стерлінгів (617 мільйонів доларів).
Додаткове фінансування збільшує загальний обсяг військової допомоги Києву з боку Лондона цього фінансового року до 3 мільярдів фунтів стерлінгів. Оголошення про нову британську допомогу очікується за кілька днів після того, як Палата представників Конгресу США схвалила пакет допомоги Києву у розмірі 60 мільярдів доларів.
«Я погоджуюсь з тим, що протиповітряна оборона – одна з найважливіших областей, в яких Україні потрібна підтримка. ... Сьогодні вранці я розмовляв телефоном із Зеленським, – сказав Сунак журналістам. – І ми з ним говорили, зокрема, про протиповітряну оборону».
Глава британського уряду додав, що обговорить питання щодо засобів ППО для України з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском.
Сунак повідомив, що останній пакет Великобританії включає 60 катерів, понад 1600 ударних та зенітних ракет та майже 4 мільйони набоїв для стрілецької зброї.
Зеленський привітав новий пакет, заявивши в ефірі телеканалу X: «Storm Shadow та інші ракети, сотні бронемашин та плавзасобів, боєприпаси – все це потрібно на полі бою».
«Захист України від жорстоких амбіцій Росії життєво важливий для нашої безпеки та для всієї Європи. Якщо Путіну буде дозволено досягти успіху в цій агресивній війні, він не зупиниться на польському кордоні, – заявив Сунак перед поїздкою. – Збройні сили України продовжують хоробро боротися, але їм потрібна наша підтримка – і потрібна вона зараз. Сьогоднішній пакет допоможе забезпечити Україну всім необхідним для того, щоб боротися з Росією».
*
Держдеп США привітав рішення Британії про масштабний пакет допомоги для України
*
Велика Британія направить до Польщі свої винищувачі Eurofighter Typhoon, а також 16 тис. військових у рамках посилення східного флангу НАТО і зміцнення системи ППО Польщі
*
ЄС готує нові санкції проти компаній з Туреччини, Китаю, ОАЕ та Гонконгу за постачання продукції до РФ
*
Депутати Європарламенту - Закон про «іноагентів», який наразі розглядає парламент Грузії і який є аналогом подібного російського «закону», у разі ухвалення зупинить просування Грузії шляхом євроінтеграції, та може призвести до відкликання статусу країни-кандидата, який ця держава отримала у грудні минулого року
*
Поліція Молдови вилучила близько $1 млн у активістів проросійських партій
Вилучення грошей, які керівництво країни кваліфікувало як «незаконне політичне фінансування», пройшло після повернення учасників блоку «Перемога» із заходу, проведеного у Москві
*
Ризька міська рада упорядкує підвали кількох муніципальних будівель і запрошує жителів попрацювати у своїх підвалах, щоб пристосувати їх до вимог цивільної оборони
*
Шведська митниця провела одне з найбільших в історії країни вилучень кокаїну, конфіскувавши близько 1,4 тонни наркотику в порту поблизу Стокгольма
*
В Іспанії поновили розслідування стосовно ймовірного зламу телефонів високопосадовців за допомогою програмного забезпечення Pegasus
*
Глава Нацгвардії України: ворог піднесе нам сюрпризи, але вирішальних успіхів не досягне
Олександр Півненко висловився з приводу можливого російського наступу
*
Пентагон - Сполучені Штати разом із союзниками й партнерами створили потужну логістичну мережу, яка дозволить доправити наступний пакет оборонної допомоги в Україну впродовж днів, і робота на певних напрямах уже проводиться
*
Після ухвалення законопроєкту з підтримкою України США виділять одразу пакети для задоволення негайних оборонних потреб ЗСУ, а потім зосередяться на забезпеченні довгострокової стратегії Києва щодо відсічі агресії РФ
*
Столтенберг - НАТО хоче створити підходи, завдяки яким допомога Україні буде “більш передбачуваною і ще більш стабільною”
*
Боррель - Надходження від активів РФ повинні на 90% спрямовуватися в Європейський фонд миру для закупівлі зброї та боєприпасів для України, а ще 10% цих прибутків мають поповнювати бюджет ЄС для фінансування програм відновлення України
*
Боррель - Європа має бути готова допомагати Україні у цій війні на виснаження навіть упродовж тривалого часу
*
Бійці Державної прикордонної служби України на одній із ділянок українсько-російського кордону знищили комплекс дальнього візуального спостереження “Муром-П”
*
Військові повітряного командування "Схід" знищили в небі над Дніпропетровською областю розвідувальний безпілотник росіян "Орлан-10"
*
Російські загарбники за минулий день 51 раз обстріляли прикордонні території та населені пункти Сумської області
*
Ворог вдарив двома ракетами С-300 по житловому комплексу в Харкові, є поранені
*
У Харкові внаслідок удару РФ удень 23 квітня пошкоджено 15 приватних домоволодінь
*
У Дніпрі чутні звуки вибухів
*
Кількість постраждалих від ворожого ракетного удару по Дніпровському районі зросла до восьми осіб
*
В Україні створюють єдину ефективну систему надання допомоги пораненим на основі стандартів країн НАТО та бойового досвіду українських медиків
*
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законів щодо виконання Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України завдань, пов’язаних із забезпеченням безпілотними системами, засобами радіоелектронної боротьби та пасивної протидії технічним розвідкам
*
Верховна Рада ухвалила зміни до деяких законів щодо удосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану
*
Сили оборони України протягом дня відбили 56 атак російської армії на п'яти напрямках, найбільше – на Новопавлівському
*
Російські війська лише за минулу добу скинули 30 авіаційних бомб на Часів Яр, що вже перевищує показники Авдіївки
*
Європейська комісія підтримала План України в межах програми Ukraine Facility. Цього тижня держава очікує на надходження 1,5 млрд євро
*
У Фонді підтримки енергетики України зібрали близько 410 млн євро від 13-ти країн-партнерів
*
Кабінет міністрів перерозподілив 4,498 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на реалізацію проєктів за Програмою з відновлення України
*
Кабінет Міністрів вніс до відповідного реєстру індустріальний парк «BORSCHIV», що на Тернопільщині
*
Євродепутат - ЄС має ухвалювати тверді рішення щодо країни-агресора та скористатися інструментом контрзаходів, передбаченого правовими нормами ООН, аби вилучити й використати в інтересах захисту та відбудови України всі €300 мільярдів заморожених державних активів РФ, а не лише відсоткових надходжень від них
*
Кабмін компенсує прифронтовим громадам недоотримання ₴111 мільйонів місцевих податків
Кабінет Міністрів ухвалив рішення про розподіл додаткової дотації за перший квартал 2024 року для обласного бюджету Луганської області та 207 бюджетів громад по всій Україні
*
Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законів України щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
*
На Донеччині рятувальники за минулу добу допомогли евакуюватися 17 цивільним: шістьох вивезли із зони активних бойових дій та 11 особам - дістатися евакуаційного транспорту
*
СБУ повідомила про підозру п'ятьом бойовикам, які штурмували Мар’їнку та Вугледар
Служба безпеки зібрала доказову базу на ще п’ятьох зрадників, які воювали проти Сил оборони на сході України. Зловмисники входили до складу окупаційних угруповань Південного військового округу збройних сил Росії
*
Завдяки доказовій базі Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі засуджений агент ФСБ, який наводив російські ракети на Запоріжжя
*
Судова влада РФ залишила в силі продовження арешту Гершковича
Слухання, що відбулися у вівторок, були присвячені апеляції на прийняте раніше рішення залишити співробітника WSJ під арештом, як мінімум, до 30 червня
*
У РФ проти 57-річного священника УГКЦ з Омська відкрили кримінальну справу за «реабілітацію нацизму» та «порушення права на свободу совісті та віросповідань» через ікону, на якій є зображення Степана Бандери, Романа Шухевича і кардинала Йосипа Сліпого
*
Вночі Росія атакувала дронами Одесу. Серед постраждалих – діти
*
Спільники олігарха-втікача Ілана Шора хотіли ввезти з РФ до Молдови понад 20 мільйонів леїв ($1,12 млн) готівкою. Правоохоронці конфіскували її
*
У Москві та інших містах Росії скасували проведення ходи "Безсмертного полку" 9 травня, захід пройде лише в онлайн-форматі
*
У Воронезькій області Росії заявляють про атаку безпілотників
*
Про нічну атаку безпілотників заявили у Липецькій і Смоленській областях Росії
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім