"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Біля Палацу миру в Гаазі пройшли протести проти інавгурації Путіна
У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової за звинуваченням у військових злочинах, пов'язаних із викраденням українських дітей
*
Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) приєднався до великого міжнародного проєкту OCEAN:ICE «Обмін між океаном і кріосферою в Антарктиді: вплив на клімат і Землю загалом»
*
Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що операція в Рафаху не припиниться, поки ХАМАС не буде ліквідований в цьому районі або поки не буде досягнута і реалізована угода про звільнення заручників
*
Ізраїль запевнив Сполучені Штати, що операція його сил у Рафаху є обмеженою та має на меті запобігання контрабандному ввезенню зброї та коштів до Гази для бойовиків ХАМАСу
*
США випередили Китай за рівнем глобальної підтримки керівництва країни
При цьому найбільша різниця «любові» до Китаю і «нелюбові» до США зафіксована в Росії
*
США і більшість країн Євросоюзу бойкотували інавгурацію Путіна
Представників більшості країн Заходу не було на інавгурації Володимира Путіна 7 травня в Кремлі
*
Пентагон
Сполучені Штати продовжують відстежувати ситуацію, пов’язану з новими заявами РФ щодо використання ядерної зброї, та зазначають, що наразі ознак такої загрози немає
*
TikTok подав до суду проти заборони застосунку в США
У компанії стверджують, що новий закон порушує Першу поправку до Конституції США, яка гарантує свободу слова
*
Байден подякував президенту Румунії за підтримку України
Лідери двох країн провели зустріч у Білому домі, на якій обговорили допомогу Києву та перспективи подальшої співпраці
*
Міністри оборони України й США Рустем Умєров та Ллойд Остін провели у вівторок телефонну розмову щодо ситуації на полі бою в Україні, а також зусиль американської сторони щодо забезпечення ЗСУ необхідною підтримкою
*
Байден: ненависть укорінилася в серцях занадто багатьох, і це вимагає від нас пильності та відкритості
Президент звернувся до країни в День пам'яті жертв Голокосту
*
Індекс споживчої впевненості США опустився до найнижчого рівня з липня 2022 року
Зниження відбувається на тлі спроб президента Байдена поліпшити суспільне сприйняття економічної ситуації
*
США та Філіппіни проводять бойові навчання поблизу Тайваню
У навчаннях беруть участь понад 16 тисяч військовослужбовців двох країн
*
Блінкен візьме участь у регіональній конференції з міграції в Гватемалі
Представники адміністрації заявили, що у фокусі учасників конференції буде координація зусиль і створення альтернатив для законної міграції
*
США: у затриманого у Владивостоці Гордона Блека не було дозволу на поїздку
Старший сержант Блек мав повернутися на батьківщину, але з особистих причин вилетів із Південної Кореї, де він служив, через Китай до Владивостока
*
США ввели санкції проти Дмитра Хорошева - одного з ватажків злочинної групи LockBit
Розробник здирницького ПЗ отримав за свою діяльність щонайменше $100 млн доларів
*
Випробувальний пілотований запуск нового космічного корабля до МКС скасовано
Планували, що екіпаж із двох астронавтів НАСА проведе на станції приблизно тиждень, щоб перевірити роботу спускового апарата і його підсистем
*
Запуск космічного корабля Boeing Starliner перенесено щонайменше на добу
Політ корабля CST-100 Starliner - космічного проєкту компанії Boeing - перенесено щонайменше на одну добу
*
Компанія Apple під час онлайн презентації Let Loose представила нові версії своїх планшетів – iPad Air і iPad Pro
*
Суд у Нью-Йорку над експрезидентом США Дональдом Трампом у кримінальній справі про виплату грошей порнозірці Стормі Деніелс має викликати її у вівторок як головного свідка
*
Служба безпеки та розвідки Канади (CSIS) попередила, що постійне втручання Китаю у виборчий процес може загрожувати демократії у країні
*
Міністр оборони Рустем Умєров і його канадський колега Білл Блер обговорили підтримку України в політичній та військовій сферах
*
Велика Британія готова допомогти Києву підготуватися до зими
*
Британія запровадила санкції проти громадянина РФ, що очолює групу хакерів
Сполучені Штати, Велика Британія та Австралія запровадили санкції проти одного з лідерів хакерського угруповання LockBit, громадянина Росії Дмитра Хорошева – про це повідомляють, зокрема, британський уряд і Міністерство юстиції США 7 травня.
LockBit атакувала понад 200 британських підприємств та великих постачальників державних послуг, йдеться у повідомленні. Угруповання було відповідальним за вимагання понад 1 мільярд доларів у тисяч жертв по всьому світу.
«Угруповання LockBit організувало шкідливу онлайн-кампанію з незаконного викрадення та використання конфіденційних даних для вилучення мільярдів доларів з бізнесу та приватних осіб», – заявляє уряд Британії.
Санкції передбачають заморожування активів у разі їх виявлення та заборону на в’їзд.
Мін’юст США визначає Хорошева як «ймовірного засновника, розробника та адміністратора» угруповання і звинувачує його в злочинній хакерській діяльності.
Крім того, Держдеп США оголосив про нагороду у розмірі до 10 мільйонів доларів за інформацію, яка призведе до ідентифікації чи місць перебування ключових керівників угруповання LockBit та причетних до її діяльності.
У лютому британське Національне агентство з боротьби зі злочинністю (NCA), Федеральне бюро розслідувань США, Європол та Національна поліція України у спільній заяві повідомили про розгром інфраструктури LockBit, а також про затримання, здійснені у цій справі в Україні та Польщі.
Незабаром хакерське угруповання оголосило, що їм вдалося відновити роботу своїх серверів. Проте, за оцінками NCA, наразі угруповання працює з обмеженими можливостями, а глобальна загроза LockBit значно знизилася.
*
Британський міністр оборони Грант Шаппс оголосив про план протидії нещодавній кібератаці на платіжну систему Збройних сил Сполученого Королівства й не виключив, що за нею може стояти іноземна держава.
Про це він сказав під час виступу в британській Палаті громад 7 травня.
Шаппс вказав, що кібератака була націлена на підрядника Міноборони й не зачепила внутрішніх систем відомства. Але вона призвела до витоку особистих даних військових строкової служби та резерву, а також деяких ветеранів: імен, банківських реквізитів і в окремих випадках адрес.
Міністр оборони Британії після цього оголосив про план із восьми кроків, який уряд вжив для усунення наслідків атаки. Серед цих кроків – вимкнення ураженої системи, початок розслідування й попередження британських військових, чиї дані можуть бути під загрозою.
"З міркувань національної безпеки ми не можемо розголошувати подробиці кібератаки, що призвела до цього інциденту. Однак я можу підтвердити Палаті, що у нас є ознаки того, що це була робота зловмисника, і ми не можемо виключити причетність (іноземної. – Ред.) держави", – додав Шаппс.
*
Paveway IV. Чим важливі британські КАБи, які може отримати Україна
Великобританія має намір передати Україні авіаційні бомби Paveway IV, про що повідомив журналіст ВВС Джонатан Біль.
Що це за бомби, як вони допоможуть у боротьбі проти російських окупантів – у матеріалі РБК-Україна нижче.
Під час підготовки матеріалу використовувалися дані з відкритих джерел, а також ексклюзивний коментар військового експерта Павла Нарожного.
Британські КАБи
Британія погодила рекордний пакет військової допомоги для України на 617 млн доларів. Серед іншого, у переліку техніки 1600 зенітних ракет та крилаті ракети Storm Shadow. Крім того, за інформацією журналіста Джонатана Біля, Британія хоче забезпечити українську армію авіаційними бомбами Paveway IV, що коректуються.
Paveway IV є розробкою британської компанії Raytheon UK. Бомби надійшли на озброєння британської армії у 2008 році. Вперше їх експортували до Саудівської Аравії на суму 150 млн фунтів.
Paveway IV - це комплект, який встановлюється на бомбу Mark 82 вагою 241 кілограм, перетворюючи її на високоточну. У комплекті комбіноване супутникове лазерне наведення, яке дає можливість не тільки контактного або відкладеного підриву, а й повітряного.
Користь для фронту
Через відсутність крил ця бомба здатна подолати відносно невелику відстань, якщо порівнювати її з JDAM чи AASM. За відкритими даними, бомба може вражати цілі на відстані близько 30 км. Але відстань залежить від висоти, а через велику кількість ворожого ППО на лінії фронту, атакувати на меншій відстані важко. Також наголошується, що Paveway IV – це точний боєприпас, кругове відхилення не перевищує 15 метрів за будь-якої погоди у будь-який час доби.
Поки невідомо, що використовуватиметься як носії бомб, якщо українські повітряні сили все ж таки їх отримають. За словами військового експерта Павла Нарожного, у ЗС України є штурмовики, бомбардувальники та винищувачі, на які можна прикріпити Paveway IV.
"У нас є для них носії. У нас керовані авіаційні бомби скидають із радянських літаків – Су-24, Су-25, Су-27. У деяких випадках це може бути навіть МіГ-29", – зазначив Нарожний.
10 квітня Україна та Великобританіяпідписали рамкову угоду про співпрацю у сфері оборонних матеріалів.
Окрім військової допомоги, Великобританія також надає Україні гуманітарну підтримку.
*
Британія виділила Україні 20 млн дол на інноваційні проекти в енергетиці
*
ЄС запланувала направляти Україні 90% доходів від заморожених активів Росії
*
Країни G20 мають надіслати сигнал про міцний і справедливий мир для України - Шольц
Канцлер ФРН закликав великі країни, що розвиваються, зробити більше, аби припинити російську війну проти України
*
Прем’єр Іспанії та президент Фінляндії підтвердили свою участь у Саміті миру
*
Польща розслідує російський і білоруський вплив на апарат влади в країні
Дональд Туск проведе засідання Ради секретних служб держави. Воно відбудеться після того, як суддя адміністративного суду Варшави Томаш Шмідт попросив притулку в Білорусі
*
Президент Молдови в інтерв'ю Дудю: Путін не хоче закінчувати війну
Основними темами бесіди стали відносини Молдови з Росією і війна в Україні
*
Університет Східної Фінляндії скасував присвоєння звання почесного доктора ексголові партії «Зелених», колишній міністерці праці країни Тар'ї Кронберг за відвідування семінарів у Росії
*
У Північноатлантичному альянсі засудили розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі
*
Прем’єр Польщі
На потреби підвищення обороноздатності ЄС найближчим часом потрібно щонайменше 100 млрд євро
*
Розпочалися багатонаціональні навчання військово-повітряних сил Польщі, Сполучених Штатів та країн Балтії “Astral Knight-24 ("Зоряний лицар-24")
*
Польські винищувачі F-16 двічі, 3 і 6 травня, перехоплювали і супроводжували російський літак-розвідник Іл-20, який здійснював польоти над нейтральними водами Балтійського моря, не порушуючи повітряний простір Польщі
*
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен під час візиту до Вільнюса заявила, що систему протиповітряної оборони буде розгорнуто в Литві у липні
*
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 цього року - Премʼєр-міністр Бельгії Александр де Кроо
*
Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що він відкритий для обговорення питання про надання Україні системи протиповітряної оборони Patriot
*
Латвія в межах ініціативи ІТ-коаліція передала Україні комунікаційне обладнання вартістю близько 100 тисяч євро. Це має забезпечити бригади зв'язком на тактичному рівні
*
Бійці Десантно-штурмових військ Збройних сил України за допомогою FPV-дронів знищили бойову машину піхоти з екіпажем та вісім мотоциклів поблизу Новомихайлівки
*
У Львівській області фіксується кілька ракет, які летять на Стрий
*
Під час ракетної атаки військ РФ у Києві було чути звуки вибухів, працює ППО
*
Під час повітряної тривоги, оголошеної у зв'язку з ракетною атакою військ РФ, у Запоріжжі було чути звуки вибухів
*
Під час повітряної тривоги у Харкові та в Полтавській області було чути вибухи
*
Російські агресори здійснили запуск ударних безпілотників у напрямку Сумської області
*
Унаслідок обстрілу з боку російських агресорів у Херсоні одночасно спалахнули одночасно чотири житлові будинки
*
Російські військові ввечері завдали удару дроном по Зеленодольській громаді на Дніпропетровщині
*
Російські окупанти впродовж дня атакували дронами та артилерією Нікопольський район на Дніпропетровщині, постраждали четверо людей
*
Аеророзвідники бригади «Сталевий Кордон» знищили комплекс спостереження російських загарбників «Муром-П», встановлений біля державного кордону на Харківському напрямку
*
ОСУВ «Хортиця»
Українським захисникам вдалося дещо покращити тактичне положення на Лиманському напрямку
*
Спецпідрозділ «KRAKEN»
Завдяки злагодженій роботі українських захисників жодного окупанта в місті Часів Яр наразі немає
*
Кіберфахівцям Головного управління розвідки Міноборони України вдалося вивести з ладу російські онлайн-сервіси компанії 1С
*
Національна гвардія України провела на території Київської області низку заходів, спрямованих, зокрема, на організацію оборони й охорони Чорнобильської АЕС та посилення кордону
*
У Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили факт підриву у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області співробітника однієї з виправних колоній міста
*
Сили оборони України протягом доби відбили 50 атак російської армії на шести напрямках фронту, найбільше – на Авдіївському
*
Міністерство фінансів України у вівторок, 7 травня, на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 9,328 млрд грн
*
У січні - квітні 2024 року у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування надійшло 12,9 млн грн добровільних внесків
*
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб провів у квітні 51 успішний аукціон із продажу активів банків, що ліквідуються; від покупців уже отримано майже 103 млн грн оплати за лоти
*
У межах акції «Подаруй світло Харкову» працівники Рівненської атомної електростанції придбали для цього міста 41 генератор на загальну суму понад 1 млн грн
*
Представниці України на Євробаченні Jerry Heil та Alyona Alyona розповіли про проєкт відновлення Великокостромської гімназії на Дніпропетровщині, на який збирають кошти, та подякували всім, хто підтримує українців
*
Представниці України Аlyona Аlyona & Jerry Heil з композицією Teresa & Maria пройшли у фінал європейського пісенного конкурсу “Євробачення”
*
Пандуси, розетки та кріплення для велосипедів: Укрзалізниця вже модернізувала 39 електричок
*
Уряд Данії виділяє 250 млн данських крон (33,5 млн євро) на термінові базові потреби найвразливіших груп населення в Україні
*
В Україні 83% громадян вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися в діяльність Української православної церкви Московського патріархату, зокрема 63% підтримують повну заборону УПЦ МП
*
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів нараду, на якій обговорили стан забезпечення об'єктів критичної інфраструктури необхідним обладнанням з виробництва електроенергії
*
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки незаконного збагачення під час війни на 12 млн грн та інші порушення у міського голови Очакова на Миколаївщині
*
Китай не готовий пожертвувати співпрацею з Росією цілковито, проте обмежити її може, якщо отримає цікаву пропозицію від ЄС
*
Міністерство закордонних справ Туреччини вважає, що задля стабільності не тільки на Близькому Сході, а й в усьому світі Ізраїль повинен вивести свої війська з пункту пропуску біля міста Рафах у секторі Гази
*
Російський уряд розпущено після вступу Путіна на посаду
*
Росіяни бояться перевантажувати Кримський міст, бо він може обвалитися - Плетенчук
Наразі ворог не використовує в повному обсязі Кримський міст для логістики
*
Російську залізницю до Криму буде простіше зруйнувати, ніж Керченський міст
*
Генеральна прокуратура Росії визнала "небажаною" відому неурядову організацію Freedom House
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім