"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
На Міжнародну конференцію з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024), яка проходитиме у Берліні 11-12 червня повезуть книжки зі зруйнованої російською армією харківської типографії
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш рішуче засуджує спробу запуску Північною Кореєю військового супутника з використанням балістичної ракети
*
Нові удари Ізраїлю по ХАМАС та знову загибель мирних жителів
Офіційний представник Держдепартаменту США Метью Міллер, адміністрація Сполучених Штатів, світові лідери, громадськість Палестини та керівництво Ізраїлю – про ситуацію на півдні сектора Газа
У той час як військова операція Армії оборони Ізраїлю зі знищення бойовиків, зброї та військових споруд ХАМАС (організація, визнана в США терористичною - прим. ред.) далека від завершення, а значна частина заручників все ще залишається в руках цього терористичного угруповання, світове засудження дій ізраїльських військових, і особливо тих, що призвели до загибелі мирних жителів сектору Гази, наростає, як снігова куля.
Через два дні після того, як ізраїльський авіаудар, що спричинив пожежу і загибель біженців із півночі Гази в наметовому містечку в Рафасі, служби екстреної допомоги Гази (контрольовані ХАМАС - прим. ред.) повідомили, що у вівторок чотири танкових снаряди потрапили в іншу групу наметів в районі Аль-Мавасі, прибережної смуги, яку Ізраїль на початку травня визначив як розширену гуманітарну зону і порадив приблизно одному мільйону цивільних осіб, які складаються з біженців та мешканців Рафаха, вирушити туди задля безпеки.
Агентство Рейтер, посилаючись на медичних працівників із цієї місцевої «служби екстреної допомоги», повідомляє, що внаслідок цього удару загинула 21 особа, з яких щонайменше 12 - були жінками.
Ізраїль заперечує свою причетність до цієї атаки:
«Всупереч повідомленням останніх кількох годин, ЦАХАЛ (Сили оборони Ізраїлю) не завдавав ударів по гуманітарній зоні в Аль-Мавасі».
У вівторок також у центрі Рафаха біля мечеті Аль-Ауда були помічені танки і бронетехніка, розповідає агентство.
Ізраїльські військові заявили, що їхні сили продовжують діяти в районі Рафаха, не коментуючи повідомлень про просування важкої техніки в центр міста.
Реакція Сполучених Штатів
Сполучені Штати звернулися до уряду Ізраїлю, щоб висловити глибоке занепокоєння з приводу останніх інцидентів у Рафасі, щойно одержали повідомлення про них, повідомили в Державному департаменті США у вівторок, додавши, що Вашингтон уважно стежитиме за результатами ізраїльського розслідування недільного інциденту.
Офіційний представник Держдепартаменту США Метью Міллер на брифінгу для журналістів у вівторок наголосив, що Сполучені Штати «глибоко засмучені трагічною загибеллю людей у Рафасі минулими вихідними»:
«Я впевнений, що, як і багато хто з вас, я дивився відео, зняті під час пожежі, що спалахнула в таборі цими вихідними. Ці кадри були несамовитими. І я знаю, що біль, який переживають ці сім'ї, має бути неймовірним, особливо ті, хто втрачав дітей і тих, хто втрачав членів сім'ї неодноразово».
При цьому Метью Міллер уточнив, що «Ізраїль має право переслідувати терористів ХАМАС, відповідальних за холоднокровне вбивство своїх громадян», маючи на увазі атаку бойовиків ХАМАС 7 жовтня.
«ХАМАС має припинити ховатися за мирними жителями в секторі Газа, а Ізраїль зобов'язаний зробити все можливе, щоб звести до мінімуму шкоду цивільному населенню під час своїх операцій», - підкреслив представник Держдепартаменту.
Міллер нагадав також, що США запитували в Ізраїлю план військової операції проти ХАМАС, і висловив жаль з приводу того, що цей конфлікт відбувається досить хаотично, інформація із сектору Гази суперечлива, багато що, а особливо інциденти, що призвели до смерті мирних жителів, вимагають ретельної перевірки і скрупульозного розслідування.
«Те, що ми очікуємо від Ізраїлю, - це те саме, чого ми очікуємо від нашої власної армії, і те саме, чого ми очікуємо від усіх наших демократичних союзників і партнерів, - наголосив представник Держдепартаменту США, - А ми очікуємо, що коли люди в збройних силах припускаються помилок, або коли вони діють, не дотримуючись своїх правил ведення бойових дій, не дотримуючись міжнародного гуманітарного права, ми очікуємо на розслідування і притягнення до відповідальності».
«Розслідування вимагають часу, і важливо, щоб вони йшли своєю чергою, але важливо, щоб, якщо відповідальність заслужена, саме вона і мала місце. Важливо, щоб уряд Ізраїлю дотримувався цих стандартів", - зазначив Метью Міллер.
Міллер додав, що повідомлення про удар у так званій «безпечнішій зоні» в табір Аль-Мавасі, ще належить перевірити, в той час як «адміністрації США відомо тільки те, що Ізраїль публічно заявив, що не проводив такого удару».
Також у представника Держдепартаменту США немає точних даних і про наявність танків у центрі Рафаха.
«Ізраїль заявив, що вони проводять операції вздовж Філадельфійського коридору і на околиці Рафаха, але ми продовжимо вивчати це і обговорювати це з урядом Ізраїлю», - додав він.
Раніше представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що в інцидентах у неділю або у вівторок не було нічого, що спонукало б Сполучені Штати припинити військову допомогу Ізраїлю.
Реакція палестинців
Ось як те, що відбувається останніми днями на півдні сектору Гази, прокоментувала Російській службі «Голосу Америки» прессекретар Палестинського товариства Червоного Півмісяця Небаль Фарсах.
«Ситуація жахлива», - підкреслила Небаль.
Вона докладно розповіла, як у неділю, після ізраїльського авіаційного удару, загорілися намети, де «багато біженців готувалися до сну».
«Люди, зокрема діти, опинилися в пастці полум'я. Багато хто отримав серйозні опіки і травми. Ця атака призвела до загибелі 45 осіб, включно з 23 дітьми, жінками і літніми людьми. Також 249 осіб дістали поранення. Бригади Палестинського Червоного Півмісяця доправили постраждалих до польових госпіталів у Рафасі, тому що, як ви знаєте, в Газі не залишилося жодної лікарні, здатної впоратися з такою кількістю жертв. Ми все ще стурбовані тим, що багато хто з критично поранених може померти, оскільки немає достатніх хірургічних можливостей, щоб лікувати кожного».
Небаль Фарсах була обурена повідомленнями про нові удари ЦАХАЛ і зажадала «закликати Ізраїль до відповідальності».
За даними Палестинської цивільної оборони і Палестинського Червоного Півмісяця, унаслідок обстрілу пізно ввечері понеділка та вранці вівторка обвалився західний район Рафаха, унаслідок чого загинули щонайменше 16 осіб. Семеро загиблих перебували в наметах поруч із будівлею ООН приблизно за 200 метрів від місця недільної пожежі.
Більшість лікарень Гази більше не функціонують. Кувейтська лікарня Рафаха закрилася в понеділок після того, як унаслідок удару по її входу загинули два медичні працівники.
Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я заявив, що жертви недільного страйку і пожежі «абсолютно приголомшили» польові госпіталі в цьому районі, в яких уже не вистачало коштів для лікування важких опіків, повідомляє агентство Associated Press.
Професор історії із Сіракузького університету та експерт із Близького Сходу Осама Халіль нагадав про рішення Міжнародного суду, який зобов'язав Ізраїль припинити наступ на Рафах. Це сталося після запиту ПАР, яка звинувачує Ізраїль у скоєнні «геноциду проти палестинців у секторі Газа».
Халіль обурений, що незважаючи на це «танкові дивізії ЦАХАЛ продовжили рух у центральну частину Рафаха».
«Важливо пам'ятати, що приблизно 1,4 мільйона палестинців із населення в 2,3 мільйона Газа тепер переміщені в Рафах і його околиці. Деякі втретє або вчетверте за кілька місяців. І тепер їм кажуть, що вони повинні піти з Рафаха в інші безпечні зони, але в Газі немає безпечних зон... Ізраїль стверджує, що цілиться в командирів ХАМАС, але при цьому гине велика кількість цивільних осіб, зокрема жінок і дітей, деякі з яких згоріли живцем", - заявив професор історії Осама Халіль в інтерв'ю Російській службі “Голосу Америки”.
Реакція світових лідерів
У вівторок Рада Безпеки ООН зібралася за закритими дверима, щоб обговорити останні події в Рафасі.
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш приєднався до хору засудження недільного страйку і знову закликав Ізраїль дозволити «негайне, безпечне та безперешкодне доставляння гуманітарної допомоги тим, хто її потребує», йдеться в повідомленні агентства Рейтер.
Саудівська Аравія, яка вела переговори про нормалізацію відносин з Ізраїлем до початку війни в Газі, у вівторок звинуватила Ізраїль у скоєнні «геноциду».
Єгипет у тандемі з Катаром і США намагається відновити переговори про припинення вогню і звільнення заручників, утримуваних ХАМАС.
Однак входження в Рафах ізраїльської армії заважає цим зусиллям, повідомив у вівторок каїрський державний телеканал Al-Qahera News.
Реакція ізраїльського керівництва
Нетаньяху пообіцяв просуватися вперед у Рафасі, заявивши, що ізраїльські сили повинні увійти в місто, щоб ліквідувати ХАМАС і повернути заручників, захоплених унаслідок нападу 7 жовтня, який спровокував війну, повідомляє Associated Press.
Під час розслідування трагедії в наметовому містечку ізраїльські військові опублікували супутникові фотографії місця запуску ракет ХАМАС: приблизно за 40 метрів від району наметів.
За словами ізраїльського командування, літаки ВПС Ізраїлю використовували найменші з можливих бомб: два боєприпаси з 17-кілограмовими боєголовками.
Війна почалася, коли бойовики ХАМАС увірвалися на південь Ізраїлю внаслідок раптового нападу 7 жовтня, убивши приблизно 1200 мирних жителів і викравши понад 250 осіб.
Бойові дії в Рафасі та гуманітарна допомога
Бойові дії в Рафасі зробили вкрай складним і небезпечним імпорт і розподіл допомоги на півдні Гази.
Ізраїльські військові заявляють, що від початку операції дозволили сотням вантажівок проїхати через прилеглий контрольно-пропускний пункт Керем-Шалом, але групи допомоги кажуть, що доступ до цієї допомоги на боці Гази надзвичайно ускладнений через бойові дії, повідомляє Associated Press.
ООН відзвітувала, що за останні три тижні їй вдалося переспрямувати допомогу тільки приблизно зі 170 вантажівками через Керем-Шалом.
Менші обсяги допомоги надходять через два переходи на півночі і морем через плавучий пірс, побудований США, але це далеко не ті 600 вантажівок на день, які, за словами гуманітарних груп, необхідні.
«Гуманітарна ситуація, як і раніше, залишається неймовірно складною не тільки в Рафасі, а й по всій території Гази. І в ній є дві речі: по-перше, це те, чому ми так старанно працюємо над збільшенням потоку гуманітарної допомоги та усуненням політичних бар'єрів, а також усуненням логістичних бар'єрів і розблокуванням інших бар'єрів, як це зміг зробити президент у п'ятницю", - розповів журналістам представник Держдепартаменту США Метью Міллер.
У вівторок стало відомо ще про одну проблему.
У Пентагоні заявили, що побудований військовими США пірс біля узбережжя Гази тимчасово демонтують після того, як частина конструкції відламалася, що ставить під загрозу доставку гуманітарної допомоги жителям Гази.
Про будівництво пірсу було оголошено президентом США Джо Байденом у березні, і в складанні цієї плавучої конструкції біля узбережжя сектора брали участь військові. Її було введено в експлуатацію два тижні тому, повідомляє Рейтер.
*
Речник Армії оборони Ізраїлю контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що військові розслідують можливість того, що боєприпаси бойовиків ХАМАСу, які зберігалися в зоні удару в Рафаху, могли спричинити пожежу та загибель мирних жителів
*
Балкер під прапором Маршаллових островів був пошкоджений після того, як його атакували трьома ракетами поблизу узбережжя Ємену
*
Джон Кірбі про військову допомогу Ізраїлю: «Немає жодних змін у політиці щодо підтримки Тель-Авіва»
Представник Білого дому назвав наслідки ізраїльського удару по наметовому табору переміщених палестинців «жахливою загибеллю людей»
*
Після удару в Рафаху США зажадали від Ізраїлю вжити заходів щодо захисту цивільного населення
Внаслідок удару по табору в Рафаху загинули 45 людей
*
США оголосили про «захисні механізми» для підвищення ефективності вуглецевої економіки
Адміністрація президента Джо Байдена оголосила про нові «захисні механізми», покликані забезпечити ефективну роботу ринків вуглецевих квот
*
Джон Болтон: у новій осі «Росія - Китай» певна роль може дістатися й Афганістану
Колишній посол США в ООН і колишній радник із національної безпеки прокоментував заяви Москви про можливе виключення Талібану зі списку міжнародних терористичних організацій
*
США засудили ухвалення парламентом Грузії закону про «іноземних агентів»
Про це заявив у вівторок офіційний представник Держдепартаменту Метью Міллер
*
США поставлять Польщі ракети JASSM-ER у рамках контракту на $735 млн
Глава польського військового відомства Владислав Косиняк-Камиш підкреслив значення цього кроку для зміцнення збройних сил країни
*
Заступник глави Мінфіну закличе до нових заходів щодо припинення обходу санкцій проти Росії
Під час візиту в Німеччину Воллі Адейемо обговорить з офіційними особами та бізнес-спільнотою країни посилення санкцій проти Росії, допомогу Україні та використання заморожених російських активів
*
Конгресмен Маккол: «Зловмисний альянс руйнує світ у всьому світі»
Високопоставлений американський законодавець, який прибув на Тайвань, висловив підтримку самоврядному острову з боку США
*
Білий дім - Сполучені Штати тісно взаємодіють з європейськими союзниками й партнерами в умовах посилення зловмисної активності спецслужб РФ у Європі, щоби підвищити стійкість до дій росіян
*
Уряд США оголосив про введення обмежень проти трьох фізичних осіб - громадян Китаю, а також трьох організацій через їхню причетність до кібероперацій з метою викрадення грошей
*
Держдеп - Політика США щодо застосування американської зброї ЗСУ по російській території залишається незмінною, але водночас Америка не припинить забезпечувати найбільшу підтримку Україні в її протистоянні агресії РФ
*
Світовий конгрес українців (СКУ) закликав уряди демократичних країн світу терміново передати Україні системи протиповітряної та протиракетної оборони, які захистять цивільне населення, зокрема дітей, від щоденних ракетних російських атак.
«Союзники України мають у розпорядженні достатню кількість протиповітряного та протиракетного озброєння, яке вони могли б доставити в Україну для постійного або тимчасового захисту українських міст… Утім, постачання здійснюється украй повільно. Ціна кожної затримки – життя мирних українців та життєдіяльність цілих українських міст», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.
Напередодні Міжнародного дня захисту дітей СКУ також закликає українські громади в усьому світі виходити на вулиці та адвокувати перед урядами своїх країн термінове надання засобів ППО Україні, щоб закрити українське небо від ракетних ударів РФ.
У СКУ нагадали, що, згідно з офіційними даними ООН, від початку повномасштабного вторгнення внаслідок атак загинуло близько 600 дітей та 1350 отримали поранення. Від щоденних ракетних обстрілів РФ по мирних українських містах та селах руйнується цивільна інфраструктура, життєво важлива для дітей. Лише за перші три місяці 2024 року пошкоджено або зруйновано понад тисячі будинків, 36 медичних та 140 освітніх закладів.
«Ми не можемо залишатися байдужими й спокійно спостерігати, як здійснюються ці жахливі злочини», – наголосили в СКУ.
Павло Ґрод закликав українські громади по всьому світу вимагати у своїх урядів посилення військової підтримки України, а союзників України – виконувати взяті на себе раніше зобов’язання і надати обіцяне озброєння і засоби захисту.
СКУ закликає українців та друзів України:
Надіслати листи-звернення до урядів їхніх країн із закликом терміново надати Україні засоби ППО. Таке звернення може змусити уряди діяти швидше й ефективніше. Шаблон листа можна знайти за посиланням.
Організувати акції, флешмоби, мітинги й інші заходи у своєму місті, а також інформувати медіа та громадськість про цинічні злочини РФ щодо дітей та всього цивільного населення.
Використовувати соціальні мережі для поширення інформації про кампанію з хештегами #ProtectSkySaveChildren та #DefendChildrenUA, щоб допомогти підвищити обізнаність про боротьбу за право на життя та безпеку українських дітей.
Нагадаємо, Світовий конгрес українців з нагоди відзначення Дня Героїв закликав українців та українські громади по всьому світі робити все можливе для викриття російської дезінформації.
*
"МЗС перетворилося на місце, де гинуть інтереси Британії". Сенсаційна колонка Бена Воллеса
*
Західні країни домагаються укладення договору про правила реагування на пандемії
Тема об'єднання глобальних зусиль у боротьбі з пандеміями обговорюється на зустрічі держав-членів ВООЗ у Женеві
*
Президент України зустрівся у вівторок у Лісабоні з президентом Португалії Марселу Ребелу де Соузою
*
Співпраця України та Португалії передбачена на десятиліття. Йдеться і про відновлення України, і про медицину, і про розмінування, а використання заморожених активів РФ на відновлення України після перемоги є гарним стимулом для бізнесу інвестувати у спільні проєкти
*
Португалія мобілізує інші країни для залучення їх до участі у Саміті миру, який відбудеться наступного місяця у Швейцарії, й активно підтримує рух України до членства в НАТО та Євросоюзі
*
Україна уклала безпекову угоду з Португалією
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль та лідери держав Європейського Союзу під час робочої зустрічі у Празі обговорили забезпечення України системами протиповітряної оборони
*
Сікорський: ЄС не може заплющувати очі на обхід санкцій проти Росії
*
Грецька поліція у вівторок конфіскувала близько 46 кілограмів кокаїну, захованого в контейнері з бананами на борту судна, яке проходило огляд в порту Пірей на €2 мільйони
*
Міністри оборони ЄС обговорили плани навчання українських військових на території України
Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель повідомив, що поки що з цього питання не досягнуто єдиної позиції
*
Високий представник ЄС Жозеп Боррель знову закликав уряди країн-членів розблокувати фінансові ресурси, призначені для військової допомоги Україні, і які не можуть бути використані за відсутності консенсусу між країнами-членами
*
Боррель - Євросоюз має глибше інтегрувати українське оборонне виробництво в екосистему європейської оборонної промисловості, бо завдяки цьому може закупати військове обладнання безпосередньо від українських виробників і таким чином прямо фінансувати українську оборону
*
Столтенберг: українські удари західною зброєю по цілях у РФ не зроблять НАТО стороною конфлікту
Президент України закликав партнерів Києва дозволити використовувати поставлену зброю для ударів по військових об'єктах на російській території
*
Умєров: Україна очікує перших поставок F-16 у найближчому майбутньому
Міністр оборони України заявив, що лише половина обіцяних поставок зброї від західних партнерів приходить вчасно; тим часом Росія намагається відкрити новий фронт на півночі
*
Міністр оборони України Рустем Умєров під час онлайн-виступу на засіданні Ради ЄС із закордонних справ за участі міністрів оборони закликав партнерів надати Силам оборони системи Patriot та ракети до них, аби утримувати російські літаки на дистанції, недостатній для досягнення цілей російськими керованими авіабомбами
*
Польща представила програму захисту східного кордону
У Варшаві заявили, що йдеться про найбільшу програму захисту східного флангу НАТО з 1945 року
*
Бельгія надасть Україні військову допомогу на 1 мільярд доларів
Пакет включатиме 30 винищувачів F-16
*
Іспанія передасть Україні додаткові зенітні ракети
Президент заявив, що Києву терміново потрібні ще сім комплексів Patriot, щоб зупинити удари Росії по енергосистемі та цивільним районам
*
Нейтральна Австрія у вівторок підписала меморандум про взаєморозуміння щодо програми протиповітряної та протиракетної оборони "Європейський небесний щит" (ESSI) (скорочено "Sky Shield"), завершивши офіційне приєднання до цієї європейської ініціативи
*
У Празі (Чехія) відбулася робоча зустріч прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з групою лідерів ЄС, де обговорили реалізацію артилерійської ініціативи, на яку зібрано вже понад 1,6 млрд євро
*
У Малій Данилівці Харківщини російська армія чотирма КАБами знищила фермерське господарство, де утримували домашню худобу
*
Війська РФ 28 травня поцілили по території гольф-клубу на околиці Харкова, пошкоджено поля та будівлі
*
У Харківській області рятувальники ліквідовують займання 18 лісових пожеж на площі понад 2300 га, більшість пожеж спричинена обстрілами російських загарбників
*
Внаслідок обстрілу російською армією авіабомбами Торецька, загинуло двоє людей, ще троє отримали поранення та перебувають у лікарні
*
На сьогодні через мобільний застосунок "Резерв+" оновили свої персональні дані майже 1 мільйон 170 тисяч військовозобов'язаних українців
*
Від початку доби на фронті відбулися близько 110 бойових зіткнень. Українські воїни дають бій ворогу, а на окремих напрямках - самі здійснюють результативні активні дії з покращення стійкості оборони
*
Російські війська надвечір 28 травня наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту – кількість бойових зіткнень зросла до 108
*
Згідно з даними Інституту міжнародних фінансів, сумарний світовий борг зараз становить 315 трильйонів доларів
*
Відключень електроенергії в Україні на середу, 29 травня, не заплановано
*
Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер після телефонної розмови з мером Харкова Ігорем Тереховим заявив, що ситуація в місті "драматична"
*
МКІП спільно із Товариством Червоного Хреста України та за підтримки Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти провело онлайн-тренінги з першої психологічної допомоги для викладачів закладів мистецької освіти
*
Колабораціонізм та фінансування військових РФ: справу Оксани Марченко передали до суду
СБУ завершила досудове розслідування щодо фінансування Оксаною Марченко, дружиною підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука російських окупаційних угруповань у Криму
*
Служба безпеки України зібрала доказову базу на голову правління російського ЦМРБанку Руслана Ареф’єва, який фінансує війну РФ проти України
*
Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді 10 млн гривень застави колишньому заступнику керівника Офісу Президента, підозрюваному в незаконному збагаченні на 15,7 млн грн
*
Росія збирається виключити Талібан зі списку терористичних угруповань
Російський дипломат заявив, що виключення афганських талібів із числа терористів дасть змогу Москві визнати уряд Афганістану
*
МЗС Туреччини - Загибель солдата внаслідок стрілянини на кордоні сектору Гази та Єгипту між ізраїльськими та єгипетськими військовими свідчить про небезпеку поширення палестино-ізраїльського конфлікту
*
У Росії Кисловодський міський суд призначив місцевому жителю п'ять років колонії загального режиму у справі про підпал напису "КислоVодськ" у січні 2023 року
*
Талліннське самоврядування вирішило припинити здачу в оренду офісних приміщень Естонської православної церкви Московського патріархату, зокрема наприкінці липня ЕПЦ МП має звільнити приміщення в центрі міста, де розташовується канцелярія Церкви
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у своєму зверненні після подолання парламентом вето на закон-аналог російського закону про іноагентів («Про прозорість іноземного впливу») закликала почати збір підписів для проведення референдуму щодо майбутнього країни
*
У Москві Басманний районний суд продовжив до 3 серпня арешт трьом адвокатам опозиціонера Олексія Навального – Вадиму Кобзєву, Олексію Ліпцеру, Ігорю Сергуніну, яких звинувачують в «участі в екстремістській спільноті»
*
З'явилися супутникові знімки наслідків удару по аеродрому тимчасово окупованого Росією Луганська
*
Файного дня та скорішої Перемоги нам всім