"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Експерти ООН: арешт Евана Гершковича є свавіллям Москви
Панель експертів ООН у вівторок дійшла висновку, що затримання американського журналіста Евана Гершковича у Росії є порушенням базових прав людини
*
ООН запустила у США глобальну кампанію з безпеки дорожнього руху
За даними ООН, жертвами ДТП стають понад мільйон людей у ​​світі щороку
*
Байден: зустріч із губернаторами демократичних штатів
Мета глави Білого дому – запевнити їх у своїй готовності до продовження участі у президентських перегонах.
Президент Джо Байден проводить у середу зустріч із губернаторами демократичних штатів. Про це повідомив офіційний представник Білого дому.
Після теледебатів Байдена і де-факто кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа, які відбулися минулого тижня, деякі демократи закликали президента відкликати свою кандидатуру на пост президента від Демократичної партії.
Член Палати представників Ллойд Доггетт став першим демократом у Конгресі, який у вівторок закликав Байдена вийти з президентських перегонів. Доггетт (від штату Техас) вітав «перетворюючий» перший термін перебування Байдена на посаді президента, але сказав, що настав час дати можливість іншому члену партії кинути виклик Трампу на виборах 5 листопада.
«Визнаючи, що, на відміну від Трампа, президент Байден завжди в першу чергу дбав про нашу країну, а не про себе, я сподіваюся, що він прийме болісне та важке рішення про вихід із (перегони). Я з повагою закликаю його зробити це», – йдеться у заяві Доггетта.
«Він має бути чесним із самим собою, – заявив у вівторок в інтерв'ю CNN конгресмен-демократ Майк Куіглі від штату Іллінойс. – Це – його рішення. Я просто хочу, щоб він усвідомив, наскільки сильно це впливає не лише на його перегони, а й на всі інші перегони, які відбудуться у листопаді».
Крім президентських виборів, мають відбутися вибори в Сенат, де демократи мають у своєму розпорядженні більшість 51-49. Демократи прагнутимуть повернути собі більшість і у Палаті представників.
У неділю і понеділок команда президента провела телефонні переговори з низкою спонсорів передвиборчої кампанії, які висловили сумнів у тому, чи слід 81-річному політику залишатися в президентських перегонах.
Мета Байдена під час сьогоднішньої зустрічі з губернаторами-демократами – запевнити їх у тому, що він готовий до продовження участі у президентських перегонах.
Інше джерело повідомило, що цього тижня Байден зустрінеться і з лідерами демократів у Конгресі.
*
Адміністрація Байдена вводить заходи щодо захисту населення в умовах екстремальної спеки
Міністерство праці запропонувало перші в історії країни стандарти безпеки з цього питання
*
Остін: США незабаром оголосять про надання Україні нової допомоги більш ніж на $2,3 млрд
Глава Пентагону провів переговори з міністром оборони України Рустемом Умеровим
*
Блінкен: Жодна зі сторін не хоче війни між Ізраїлем та «Хезболлою»
Раніше Ізраїль дав зрозуміти, що очікуване зниження військової активності в Газі дозволить його силам виділити більше ресурсів на боротьбу із загрозою в особі "Хезболли"
*
Венесуела повернеться до прямих переговорів із США щодо можливого скасування економічних санкцій
*
Глава ФРС не виключив зниження ставок цього року
За словами Джерома Пауелла, ФРС потрібно переконатися в тому, що недавні показники, що свідчать про послаблення темпів інфляції, чітко відбивають тиск на ціни.
*
США виділили фірмі Moderna $176 млн на створення вакцини від пташиного грипу
За словами заступника міністра охорони здоров'я Доун О'Коннелл, найближчим часом адміністрація зробить низку заяв щодо вакцин від цього захворювання.
*
Оголошення міри покарання експрезиденту Дональду Трампу в кримінальній справі щодо підкупу порнозірки може бути відкладено, аби засуджений підготував клопотання про скасування обвинувального вироку після рішення Верховного суду щодо президентського імунітету, ухваленого в понеділок
*
Адвокати колишнього президента США Дональда Трампа звернулися до судді, який веде кримінальну справу щодо виплат порноакторці, з проханням скасувати визнання колишнього президента винним у злочині та відтермінувати винесення йому вироку, заплановане на 11 липня
*
Трамп може відмовитися приймати Україну в НАТО заради угоди з путіним
Другою ідеєю Трампа є не ставати на захист тих країн-членів НАТО, чиї витрати на оборону менші за 2% ВВП
*
Апеляційний суд штату Нью-Йорк позбавив колишнього адвоката Дональда Трампа, ексмера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані права займатися юридичною практикою в штаті
*
Паралімпійська збірна України здобула бронзову медаль на чемпіонаті світу з триатлону у Монреалі (Канада).
Як повідомляє Мінмолодьспорту, наша Аліса Колпакчи посіла третє місце у класі РТS5.
Віта Олексюк з гайдом Наталією Мацупко у класі РТVI показали сьомий результат.
*
Російські підводні човни з початку війни двічі проводили операції біля Ірландського моря - Bloomberg
*
Міністри закордонних справ України і Великої Британії Дмитро Кулеба та Девід Кемерон обговорили питання підготовки до саміту НАТО та постачання зброї для ЗСУ
*
Європейський Союз засудив черговий запуск балістичної ракети, здійснений в КНДР 1 липня, та закликав владу Північної Кореї утримуватися від дій, що підривають безпеку в регіоні
*
Понад дві сотні кандидатів знялися з другого туру позачергових виборів у Франції, аби таким чином запобігти можливості формування ультраправою партією абсолютної більшості в парламенті
*
Зеленський та Орбан провели переговори у Києві
Прем'єр-міністр Угорщини вперше за понад 10 років відвідав українську столицю
В українській столиці відбулися переговори президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.
Як повідомляється, Орбан закликав президента України розглянути можливість припинення вогню з тим, щоб прискорити закінчення війни з Росією. Глава угорського уряду також заявив, що хотів би укласти з Києвом велику угоду про співпрацю.
Це перша більш ніж за десять років подорож Орбана до Києва.
Після завершення переговорів український президент та угорський прем'єр-міністр зробили короткі заяви журналістам.
«Я попросив президента подумати, чи не можемо... прискорити мирні переговори, встановивши спочатку припинення вогню, – сказав Орбан. – Припинення вогню, прив'язане до останнього терміну, дало б шанс прискорити мирні переговори. Я обговорив цю можливість із президентом і вдячний йому за чесні відповіді та переговори».
Зеленський наголосив на можливості укладання широкої двосторонньої угоди про співпрацю між Україною та Угорщиною.
«...Зміст нашого сьогоднішнього діалогу з усіх питань може стати основою для двостороннього документа між нашими державами, документа, який регулюватиме всі наші взаємини», – сказав президент України.
Орбан привітав заяву Зеленського, наголосивши, що Угорщина хотіла б допомогти Україні в модернізації економіки.
Орбан пов'язав несподіваний візит до України у вівторок із тим, що у понеділок Угорщина посіла на шість місяців головне місце у Європейській раді.
«Мета угорського головування – зробити свій внесок у вирішення завдань, які стоять перед Євросоюзом. Саме тому моя перша поїздка – до Києва», – написав Орбан до Facebook після прибуття до столиці України.
Минулого тижня на саміті в Брюсселі Євросоюз відкрив офіційні переговори з Україною щодо вступу до ЄС, хоча до вступу до блоку ще доведеться пройти довгий і важкий шлях.
Нагадаємо, що на початку 2024 року лідерам ЄС потрібно кілька тижнів, щоб подолати вето угорського прем'єр-міністра на надання Україні нової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро (53,67 мільярда доларів).
Україна спростувала твердження Будапешта про те, що вона обмежує права угорців, які мешкають на заході України, одночасно висловивши готовність розглянути будь-які питання.
У 2017 році Київ прийняв закон, який зобов'язує всі школи навчати учнів віком понад 10 років українською мовою. Угорщина розцінила це як порушення прав угорської етнічної меншини в Україні.
Деякі зміни до закону були внесені у грудні 2023 року, коли це питання стало критично важливим для переговорів Києва щодо вступу до ЄС. Будапешт заявив, що ситуація покращилася, але покращення не є достатнім.
*
Американські військові бази в Європі посилюють заходи безпеки через загрозу можливих терактів
Як пояснюють офіційні особи, це пов'язано із загальною картиною потенційних загроз, а не з конкретною інформацією про атаки, що готуються.
*
Парламент Фінляндії схвалив угоду про оборонну співпрацю зі США
Угода дозволяє Сполученим Штатам користуватися 15 військовими об'єктами на території Фінляндії
*
Міністерство економіки та інновацій Литви внесло на розгляд уряду пропозицію розпочати будівництво заводу оборонно-промислового концерну Rheinmetall без спеціального дозволу
*
Кілька українських пілотів завершили в США підготовку до польотів на F-16 та відбули в Європу, однак процес навчання інших фахівців триває
*
Сполучені Штати вважають, що майбутнє України – в Північноатлантичному альянсі, однак відповідне рішення мають приймати всі 32 члени НАТО
*
Блінкен пообіцяв «більше новин» щодо систем ППО для України на саміті НАТО
Перед цим один з американських чиновників пообіцяв “хороші новини” для Києва в цій галузі
*
Пентагон - Підхід США стосовно застосування Збройними силами України американської зброї по території Росії наразі залишається без змін
*
США разом з НАТО дотримуються позиції, що будь-яка країна має докласти всіх зусиль, аби забезпечити повне виведення російських військ з усієї території України, попри заяви Орбана
*
Дуда - НАТО на саміті у Вашингтоні має гарантувати тривалу і безперервну підтримку України у протидії російській агресії, а також щонайменше підтвердити невідворотність шляху України до Альянсу
*
Шольц і Туск домовилися разом протистояти російській агресії у Європі
Німеччина і Польща посилять присутність НАТО на східному фланзі та координацію допомоги Україні
*
Прикордонники підрозділу «Фенікс» уразили за допомогою FPV-дронів три російські гармати на Бахмутському напрямку
*
Харківська міська рада спрямувала на допомогу Збройним силам України 66 млн грн
*
Протягом 2 липня на різних напрямках фронту сталися 136 бойових зіткнень Сил оборони з російськими загарбниками, найбільше на Покровському напрямку
*
У Дніпропетровській області сили протиповітряної оборони знищили російську ракету
*
Міжнародний арбітраж ухвалив три рішення, якими присудив стягнути з іноземного постачальника на користь Міністерства оборони України майже 180 млн грн за несвоєчасне та неналежної якості постачання одягу для ЗСУ
*
Російські війська за добу випустили по Харківській області 29 керованих авіабомб
*
"Єдиний спосіб перемогти". Україна почала застосовувати на фронті автономні дрони
*
Підсумки зернового сезону: Україна експортувала майже 51 млн тонн зернових
Кукурудза та пшениця продемонстрували позитивну динаміку
*
Кабінет Міністрів схвалив відкриття в Україні офісу Всесвітньої продовольчої програми ООН
*
Українські експортери збільшили фізичні обсяги продажів своїх товарів на 35% у першому пів річчі 2024 року, як порівняти з тим самим періодом торік, і загалом експортували 71 млн тонн
*
Міністерство фінансів України 2 липня 2024 року на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 9,409 млрд грн
*
АТ «Укрзалізниця» призначила додаткові поїзди Київ – Одеса та Київ – Харків. Вони почнуть курсувати з 9 та 3 липня відповідно
*
АТ «Укрзалізниця» підготувала зміни до правил перевезення тварин і перед їх затвердженням запрошує громадськість та активістів до обговорення пропозицій
*
У середу, 3 липня обмеження електропостачання застосовуватимуться до трьох черг у графіках, окрім 8-13 годин - тоді вимикатимуть дві черги
*
Україна попросила допомогу у трьох країн Євросоюзу через енергокризу
Надалі також планується аварійне постачання із сусідніх європейських країн — зокрема, Угорщини, Польщі, Словаччини
*
Сім українських легкоатлетів здобули ліцензії на Олімпіаду-2024 у Парижі після останнього оновлення світового рейтингу
*
Абітурієнти з тимчасово окупованих територій під час вступу до закладів вищої освіти проходитимуть співбесіди з трьох предметів
*
Завдяки доказовій базі Служби безпеки України до 12 років позбавлення волі засудили главу так званої «Луганської народної республіки» Леоніда Пасічника
*
Китайські банки пішли з Московської біржі після американських санкцій
*
У Білорусі заочно засудили 20 осіб, яких білоруський режим називає «аналітиками Світлани Тихановської»
*
Влада Новоросійська, де базується основна частина Чорноморського флоту РФ, заявила, що місто зазнало атаки безпілотних катерів
*
Центр нацспротиву - Аби відновити безпрецедентні втрати на фронтах в Україні, влада Росії активно шукає живу силу, у тому числі вербує 17-річних підлітків
*
МЗС Литви викликало представників посольства РФ та вручило ноту протесту у зв'язку з порушенням повітряного простору держави російським літаком
*
У місцях несвободи перебувають 205 в'язнів Кремля з тимчасово окупованому Криму, з них 132 представники кримськотатарського народу
*
Росіян у глибинці почнуть лікувати листоноші
*
Влада Кіпру позбавила громадянства мільярдера та власника групи компаній «Меркурій» Ігоря Кесаєва, повідомляє газета Phileleftheros.
Кесаєв володіє найбільшим у Росії тютюновим дистриб'ютором "Мегаполіс", роздрібною мережею супермаркетів "Діксі" та компанією "Меркурій Девелопмент". За даними Forbes, статки Кесаєва — $5,5 млрд, він займає 29-й рядок рейтингу. Після російського вторгнення в Україну ЄС запровадив санкції проти бізнесмена через зв'язки його фонду «Моноліт» із російським урядом. Паспорт Республіки Кіпр він одержав у травні 2012 року в обмін на інвестиції.
Крім Кесаєва влада острова позбавила паспорта українського бізнесмена Костянтина Григоришина.
Програма золотих паспортів дозволяє отримати громадянство в обмін на інвестиції. Наприклад, на Кіпрі для цього потрібно було вкласти в економіку 2,5 млн. євро. За даними влади острова, завдяки програмі з 2007 до 2020 року країні вдалося залучити 9,7 млрд євро.
Після вторгнення Росії в Україну Євросоюз зажадав від усіх держав, які входять до об'єднання або претендують на цей статус, припинити видачу паспортів чи ВНП за інвестиції, а також позбавити громадянства пов'язаних із Кремлем підсанкціонованих осіб.
У квітні Кіпр відкликав 21 золотий паспорт у російських олігархів. Серед інших без другого громадянства залишилися мільярдери Олександр Пономаренко, Вадим Мошкович, Михайло Гуцерієв та Олексій Кузьмічов.
Мальта призупинила програму «золотих паспортів» для мешканців Росії та Білорусі у березні. Розгляд вже поданих заявок поставили на паузу "до особливого розпорядження". Мальта залишається єдиною країною ЄС, яка досі надає громадянство в обмін на інвестиції. У зв'язку із цим наприкінці вересня ЄС подав на республіку до суду. Там пояснили, що видача громадянства ЄС в обмін на інвестиції без реального зв'язку з цією країною несумісна із принципами об'єднання.
Наприкінці січня Associated Press писало, що банки Кіпру в період з 2014 по 2022 рік закрили рахунки 82% клієнтів із РФ. Обсяг депозитів, які російські громадяни та компанії зберігають у кіпрських банках, за той же період зіткнувся вчетверо (на 76%). Загалом у банківській системі острівної республіки було закрито 126 тисяч рахунків, головним чином пов'язаних з Росією клієнтів, а відмову в банківському обслуговуванні отримали 60 тисяч фізичних та юридичних осіб. Обсяг «вигнаних» з Кіпру коштів влада оцінює в 43,5 млрд євро.
Тісні зв'язки Кіпру з російським капіталом пішли в історію, заявив президент республіки Нікос Христодулідіс, виступаючи перед Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) у вівторок. "Я визнаю, що були допущені помилки", - сказав він, коментуючи звинувачення в тому, що на Кіпрі роками відмивалися сумнівні гроші російського походження. Помилкою, за словами Христодулідіса, була й програма «золотих паспортів», за допомогою якої громадянство Кіпру видавалося за інвестиції в економіку республіки.
Влада Кіпру навесні розпочала розслідування російської присутності на острові, відкривши загалом 29 справ після того, як США та Великобританія у квітні ввели санкції проти 13 фірм та осіб, викритих у приховуванні активів олігархів. Серед них опинилися Роман Абрамович та Алішер Усманов.
*
«Аерофлот» зіткнувся з нестачею бортпровідників і масово скасовує рейси
*
Турчака після відправки на Алтай звільнили з ради директорів «Пошти Росії»
*
У Росії падають продажі нових автомобілів
*
Україна вдарила по великому складу озброєнь Чорноморського флоту у Криму
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім