"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Офіційний Київ запросив главу МЗС КНР Ван І відвідати Україну
За словами прес-секретаря українського зовнішньополітичного відомства Георгія Тихого, нещодавні переговори Дмитра Кулеби та Ван І збільшили можливість зустрічі лідерів України та Китаю
*
Представниця Президента в Криму Таміла Ташева під час прийому з нагоди візиту в Україну міносвіти Японії Моріями Масахіто наголосила на важливості створення українських і кримських студій у провідних академічних центрах у всьому світі
*
У Любліні вийшла друком книга глави Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука “Послання миру” (Orędzia pokoju) польською мовою, передмову до якої під назвою “Дванадцять місяців страшної війни” написав Вселенський патріарх Варфоломій
*
Міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар заявив, що його країна підтримує дружні відносини з Україною і Росією та сподівається допомогти Києву і Москві врегулювати «конфлікт»
*
Авіакомпанії скасовують рейси до Бейрута через ескалацію напруженості в регіоні
Раніше США, Німеччина, Британія та Франція попередили своїх громадян про необхідність негайно залишити Ліван або уникати поїздок туди
*
Ізраїльська армія підтвердила, що у вівторок ввечері завдала удару по столиці Лівану – Бейруту, в результаті чого загинув один із високопосадовців «Хезболли»
*
Міністр оборони Венесуели генерал Владімір Падріно назвав антиурядові протести, які спалахнули після оголошення суперечливих результатів виборів, «переворотом». Загалом вже відомо про затримання понад 700 людей
*
Після офіційного оголошення Ніколаса Мадуро переможцем президентських виборів у Венесуелі, уряд Перу наказав усім венесуельським дипломатам покинути країну впродовж 72 годин
*
Байден та Лула закликали Каракас оприлюднити детальні підсумки голосування
Лідери США та Бразилії погодилися з необхідністю якнайшвидшої публікації підсумків голосування на спірних виборах, що відбулися у Венесуелі в неділю
*
Білий дім закликав владу Венесуели розкрити повні дані про результати виборів
У Вашингтоні вважають, що офіційні результати голосування не відбивають волю венесуельців
*
США очікують від Індії активнішої взаємодії з Україною
Заступник держсекретаря Курт Кемпбелл виступив у сенатському Комітеті з міжнародних відносин
*
США нададуть Філіппінам військову допомогу на $500 млн
Про новий пакет військової допомоги заявили у Манілі глави зовнішньополітичного та оборонного відомств США
*
Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти п'яти фізичних і семи юридичних осіб з Ірану, Китаю і Гонконгу, які були задіяні в закупівлі компонентів для іранської оборонної промисловості
*
Йеллен: Харріс налаштована на продовження курсу Байдена – не підвищувати податки на середній клас
Імовірний кандидат від демократів на президентських виборах-2024 проводить у вівторок передвиборний захід у Джорджії
*
Рейтинги віцепрезидентки США Камали Гарріс та кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа в семи ключових штатах зрівнялися.
Про це свідчать дані соцопитування Bloomberg News / Morning Consult, оприлюднені у вівторок.
Так, 48% опитаних у цих штатах (swing states) підтримують Гарріс, 47% – Трампа.
На початку липня Трамп випереджав президента Джо Байдена загалом на 2 відсоткові пункти, причому експрезидент лідирував у п'яти із цих семи штатів.
Зараз Гарріс випереджає Трампа на 11 пунктів у Мічигані й на 2 пункти в Неваді, Арізоні та Вісконсині.
Тим часом Трамп набирає більше, ніж Гарріс, в Пенсильванії (на 4 пункти) і в Північній Кароліні (на 2 пункти). Джорджії обидва мають по 47% підтримки.
Опитування проводилося з 24 по 28 липня й охопило 4973 зареєстрованих виборців. Похибка становить 1 відсотковий пункт.
*
Віцепрезидентка США Камала Гарріс наступного тижня оголосить кандидатуру на посаду віцепрезидента у своїй виборчій кампанії і відвідає разом з ним кілька штатів, які визначатимуть долю виборів
*
Племінник кандидата в президенти Дональда Трампа Фред Трамп назвав свого дядька «атомно божевільним» і заявив, що голосуватиме за претендентку від демократів Камалу Гарріс
*
В.о. голови Секретної служби – про охорону мітингу, під час якого Крукс стріляв у Трампа
Рональд Роу, який очолив відомство після відставки Кімберлі Читл, дав свідчення в Сенаті
Новий в. о. директора Секретної служби Рональд Роу заявив у вівторок у своїх свідченнях у Сенаті, що йому соромно за серйозні недогляди при забезпеченні безпеки на передвиборному мітингу в Пенсільванії 13 липня, під час якого було скоєно замах на кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа.
У свідченнях, опублікованих перед виступом Роу перед двома сенатськими комітетами, в.о. директора Секретної служби розповів, що він відвідав відкритий майданчик мітингу в Батлері та піднявся на дах сусідньої будівлі, звідки 20-річний Томас Крукс зробив з гвинтівки AR-15 постріли, внаслідок яких Трамп отримав поранення у вухо, одного з учасників мітингу було вбито, а двоє інших – поранені.
«Те, що я побачив, змусило мене засоромитися, – заявив Роу, який дав свідчення на спільних слуханнях Комітету національної безпеки та Юридичного комітету Сенату. – Як професійний співробітник правоохоронних органів із 25-річним стажем роботи в Секретній службі, я не можу пояснити, чому (доступ) на дах не був кращим».
Слова Роу про недогляди в системі безпеки пролунали через тиждень після того, як директор Секретної служби Кімберлі Читл пішла у відставку під тиском представників обох партій, відмовившись докладно розповісти про недоліки системи безпеки у своїх свідченнях перед комісією Палати представників.
«Я наказав нашим співробітникам простежити, щоб кожен план забезпечення безпеки на місці проведення заходу ретельно перевірявся кількома досвідченими керівниками, перш ніж здійснюватись», – сказав Роу.
Секретна служба – федеральне правоохоронне агентство, в обов'язки якого входить охорона президента та низки інших високопоставлених політичних діячів, – з 13 липня додала до списку шестеро осіб, у тому числі кандидата у віце-президенти від Республіканської партії Джей Ді Венса та його родину, а також незалежного кандидата у президенти Роберта Ф. Кеннеді, посиливши при цьому охорону, сказав Роу.
Свідчення має дати і заступник директора ФБР Пол Еббейт, який у четвер планує допитати Трампа у рамках розслідування інциденту.
Слідчі досі не з'ясували мотив Крукса, але Еббейт повідомив, що нещодавно вони виявили аккаунт у соціальних мережах, датований 2019-2020 роками, який, як виявилося, був пов'язаний зі стрільцем.
«З цього облікового запису було опубліковано понад 700 коментарів, – сказав Еббейт. – Деякі з цих коментарів відображають антисемітські та антиімміграційні теми, пропагують політичне насильство та характеризуються як екстремістські за своєю природою».
Замах, що відбувся, є предметом цілої низки розслідувань, що проводяться комітетами Палати представників і Сенату, а також новою двопартійною цільовою групою, створеною спікером Палати представників республіканцем Майком Джонсоном і лідером демократів у палаті Хакімом Джефрісом.
За словами слідчих, Крукс, мабуть, був одинаком, не мав близьких друзів, а в соціальних мережах спілкувався здебільшого з найближчими родичами.
«Цей напад став шокуючим нагадуванням про те, що загроза політичного насильства жива та актуальна в нашій країні. За всіма ознаками, це був непробачний провал у забезпеченні безпеки та плануванні», – заявив голова сенатського Комітету з національної безпеки демократ Гері Пітерс, додавши, що комітет, який він очолює, працює над реформами щодо посилення протоколів безпеки для Секретної служби.
Головний республіканець у комітеті Сенатор Ренд Пол сказав, що його співробітники виявили прогалини у комунікаціях між місцевою поліцією, яка першою помітила Крукса, та Секретною службою.
Роу сказав, що контрснайпери Секретної служби та співробітники служби безпеки Трампа не знали, що на даху сусідньої будівлі знаходиться людина з вогнепальною зброєю.
Великий інтерес викликає хронологія подій з того моменту, коли правоохоронці вперше помітили Крукса, і до того, як снайпери Секретної служби застрелили його після того, як він відкрив вогонь.
У понеділок ФБР повідомило, що Крукс вперше був помічений поліцією більш ніж за годину до того, як зробив не менше восьми пострілів у Трампа.
Місцевий поліцейський сфотографував Крукса та надіслав фотографію іншим співробітникам правоохоронних органів, які перебували на місці злочину. Приблизно через 30 хвилин співробітники спецназу побачили, що Крукс користується далекоміром і переглядає сайти новин, повідомили у ФБР.
*
Спецслужби: Росія намагається залучити американців до поширення дезінформації про вибори
Для цього, зокрема, створюються сайти, що імітують американські ЗМІ, та фейкові акаунти в соцмережах
*
Трамп і Гарріс запустили нову атакуючу рекламу - ось що вони нам розповідають
Дональд Трамп і віце-президент Камала Гарріс запустили масштабні рекламні кампанії, спрямовані одна проти одної в ключових штатах, де відбудуться вибори.
Кампанія Гарріс зосереджена на її кар'єрі та критиці опонента. Тим часом, кампанія екс-президента зарезервувала ефірний час на цьому тижні для великої телевізійної реклами, яка критикує минулі коментарі Харріс щодо імміграції.
Ентоні Цурчер з Бі-Бі-Сі аналізує, як обидві кампанії активізують свої зусилля у боротьбі за підтримку виборців.
*
В Айові набула чинності заборона на аборти після шести тижнів вагітності
Закон передбачає винятки у забороні, серед яких загроза життю матері
*
ULA востаннє запустили ракету Atlas V для Пентагону
Ракета Atlas п'ятого покоління відправила на орбіту вантаж Пентагону вже у 100-й раз.
*
Американська гімнастка Сімона Байлз здобула золоту медаль на Олімпіаді
Це олімпійське золото стало п'ятим для 27-річної титулованої спортсменки.
*
Канадська компанія TC Energy продасть частку в газопроводі громадам корінних народів за $722 млн.
*
Китайська компанія BYD вивчає можливість виходу на канадський автомобільний ринок - регуляторна подача
*
В Британії згорнуть державні проєкти на мільярди доларів, щоб закрити діру в бюджеті
*
Розвідка Британії вважає, що в найближчі тижні Росія може продовжити тактичне просування
*
У місті Вісбю, адміністративному центрі шведського острова Ґотланд, 7 серпня відбудеться лекція «Спільна середньовічна історія Швеції та України»
*
Литва звернулася до Європейської комісії зі скаргою на рішення Угорщини спростити процедуру в'їзду для громадян Росії та Білорусі, заявивши, що цей крок загрожує безпеці Європейського союзу
*
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто звинуватив Єврокомісію в організації зупинки постачання російської нафти через територію України і попередив, що це може призвести до енергетичної кризи
*
Президент Фінляндії Александр Стубб вважає, що зараз Україна перебуває у сильнішій позиції, ніж кілька місяців тому, і це гарний момент для початку переговорів
*
Антимонопольне відомство Іспанії (CNMC ) оштрафувало компанію Booking.com на 413,2 мільйона євро (448 мільйонів доларів) за зловживання домінуючим становищем на ринку протягом останніх п'яти років
*
Нідерланди замовили у США крилаті ракети AGM-158 JASSM-ER для озброєння винищувачів п’ятого покоління F-35A
*
Основна проблема для України полягає в тому, що хоча їй і постачають високоякісні та високоточні системи озброєння від Заходу, вона, передусім через позицію США, не може використовувати їх у тому масштабі, щоб здійснити суттєвий вплив на російську сторону - Райснер
*
Винищувачі F-16 не є якимось "вундерваффе" (диво-зброєю), але їх поставка Україні є важливим внеском у захист критично важливої інфраструктури України, а також для можливого витіснення російської бойової авіації вглиб РФ і, таким чином, зменшення використання Росією керованих авіабомб (КАБ) - Райснер
*
ЗСУ: минулої доби на фронті сталося 149 бойових зіткнень
На Курахівському напрямку українські десантно-штурмові частини відбили атаку російських військ
*
На Харківському напрямку українські військові щодня знешкоджують загалом понад 10 одиниць автотехніки РФ
*
Російські військові відновили використання аерозольних гранат К-51, заборонених Женевською конвенцією, на Харківщині
*
На Харківському напрямку за останні кілька днів зменшилася кількість штурмів, але при цьому збільшилася кількість російських обстрілів позицій ЗСУ
*
Під час удару по аеродрому "Оленья" у РФ були пошкоджені одразу два російські бомбардувальники Ту-22М3 - ГУР
*
Державний оператор тилу у кількох регіонах запустив пілотний проєкт, спрямований на контроль постачальників безпосередньо під час прийому харчових продуктів безпосередньо у військових частинах
*
Міністерство оборони розробило наказ щодо створення та ведення Переліку недобросовісних іноземних постачальників товарів, робіт і послуг оборонного призначення. Цей крок спрямований на підвищення прозорості та відповідальності у процесі закупівель для Збройних сил України
*
Кіберполіція радить українським військовим застосовувати для безпечної комунікації зашифровані месенджери й регулярно оновлювати програмне забезпечення на своїх пристроях
*
Окрім керованих авіабомб (КАБів), росіяни на півдні активно застосовують некеровані авіаракети (НАРи) - Лиховій
*
Росіяни на півдні тиснуть авіацією, артилерією й дронами - для штурмів бракує живої сили
*
Українські ІТ-спеціалісти із BO “Team” атакували російську групу компаній “Комбайновий завод Ростсельмаш”, внаслідок чого виведено з ладу більше 110 серверів і близько 2500 комп’ютерів працівників компанії
*
Уряд передбачив щонайменше 1,6 млрд грн для виробників Волинської області у межах державної політики «Зроблено в Україні» - Свириденко
*
У Харкові на базі обласного Центру зайнятості відкрився перший в регіоні офіс «Зроблено в Україні»
*
У пошкоджених будівлях п’яти громад Херсонщини встановили майже три тисячі вікон завдяки благодійному американському фонду Global Empowerment Mission (GEM)
*
На Донеччині судитимуть чотирьох співробітників окупаційного телеканалу, які працюють на РФ у тимчасово загарбаному Маріуполі
*
Співробітника російської ФСБ заочно засудили за шпигунство до 10 років позбавлення волі
*
Служба безпеки України і Нацполіція затримали чоловіка та жінку, які на замовлення росіян підпалювали автомобілі Сил оборони у Київській області
*
В Одесі Київський райсуд виправдав інспектора ДСНС Леоніда Бондара, якого обвинувачували у неналежному виконанні службових обов`язків, що спричинило тяжкі наслідки у справі пожежі у дитячому таборі «Вікторія»
*
Бюро економічної безпеки викрили осіб, які організували незаконний продаж фальсифікованого пального на території Київської області
*
У Сумах перейменували 11 об'єктів топоніміки відповідно до закону по декомунізацію
*
Масуд Пезешкіан 30 липня під час засідання парламенту склав присягу як новий президент Ірану
*
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко помилував засудженого до смертної кари громадянина Німеччини Ріка Крігера
*
Мама художниці Сашка Скочиленко розповіла «Голосу Америки» про те, де може перебувати її дочка і коли вона востаннє виходила на зв'язок.
Родичі та адвокати художниці Саші Скочиленко, засудженої на сім років за статтею про так звані фейки про армію, намагаються встановити її місцезнаходження. Як розповіла «Голосу Америки» мама Сашка Надія Скочиленко, інформацію про те, що її дочка може перебувати в Москві, достовірно не підтверджено. «Ми намагаємося знайти її в Москві, але поки що результатів немає», — сказала Надія Скочиленко. За її словами, останній раз вона зв'язувалася з Сашком у п'ятницю, коли отримала від неї лист у відповідь на коротеньку записку. «Коли я отримала цей лист, мені одразу захотілося відповісти, було якесь передчуття, що треба написати відповідь одразу, хоч у листі не було нічого, що вказувало б на якісь зміни», — каже Надія. У понеділок вона отримала повідомлення про те, що листа не було доставлено, а пізніше з'явилася інформація про те, що зв'язок Сашком та іншими політв'язнями втрачено.
Надія Скочиленко також розповіла про самопочуття доньки, яке останнім часом погіршилося через операцію: «Їй видалили корінні проблемні зуби, з якими вона майже три роки там пробула. Операцію зробили буквально тиждень чи два тому. Вона приймала знеболювальні, і їй було дуже тяжко». Надія додала, що сьогодні у Сашка мало бути годинне побачення з її дівчиною Сонею. Це все для нас абсолютно несподівано. Я навіть не знаю, чи вона встигла взяти з собою своє спеціальне харчування, продукти», — сказала Надія Скочиленко.
Нагадаємо, у Сашка Скочиленка діагностовано целіакію — захворювання, при якому імунна система реагує на вживання глютена. Їй необхідно дотримуватися суворої дієти, що стало фактично неможливим з моменту укладання. Крім того, у Сашка порок серця та біполярний розлад. Вже в СІЗО їй також діагностували посттравматичний стресовий розлад, а проблеми із серцем призвели до пролапсу мітрального клапана та сильної аритмії.
Раніше стало відомо, що з російських колоній та в'язниць з колоній та в'язниць у невідомому напрямку було вивезено кількох політв'язнів, зокрема Сашу Скочиленка, Іллю Яшина, Лілію Чанишеву, Олега Орлова та Ксенію Фадєєву.
*
Адвокат: Іллю Яшина відвезли з колонії у Смоленській області
Четверо російських політв'язнів, які перебувають у колоніях чи СІЗО, вивезені з них. Йдеться про Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Олега Орлова та Сашу Скочиленко.
*
Суд заочно засудив політолога Аббаса Галлямова до 8 років колонії
*
У загарбницькій війні проти України Росія могла вже втратити вбитими та пораненими від 500 тис. до 750 тис. осіб, серед яких вбитими – до 150 тисяч.
Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу полковник ЗС Австрії, керівник Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії Маркус Райснер.
«Нещодавно було опубліковано одне цікаве дослідження, яке, на мою думку, є дуже добре вивченим. У ньому йдеться про те, що, можливо, вже було вбито від 100 тис. до 150 тис. російських солдатів», - прокоментував Райснер питання щодо його оцінки втрат РФ у війні проти України.
За його словами, якщо взяти до уваги уроки воєнної історії і «той факт, що приблизно в 3-4 рази більше додатково слід зараховувати як поранених», то мова йде про величезні втрати.
«Загалом це може становити від 500 тис. до 750 тис. осіб, як загиблих, так і поранених. І це, на мою думку, є цілком реалістичним, зважаючи на інтенсивність конфлікту», - сказав експерт.
Водночас він вказав на те, що також українська сторона «зазнала дуже великих втрат». «Але проблема полягає в демографії та у людському потенціалі обох держав. І тут видно, що Росія спирається на людський потенціал у 150 мільйонів людей, з відповідним потенціалом для рекрутування», - додав він.
*
У Росії засудили жителя Єсентуків Сергія Станчева до семи років позбавлення волі за підготовку до підпалу військкомату у Ставропольському краї
*
У Росії заочно засудили до 14 років позбавлення волі громадянина Фінляндії Топі Хухталу, який воював у 2022-2023 роках на боці ЗСУ
*
Засуджений до 19 років позбавлення волі громадянський журналіст Ремзі Бекіров тимчасово утримується у СІЗО-1 міста Красноярська РФ
*
У Ростовській області Росії військова вантажівка з написом «V» на кабіні протаранили легковий автомобіль. Загинули 6-річна дитина та її мама, ще троє дітей постраждали
*
У російському обласному, промисловому центрі Єкатеринбурзі сталася велика пожежа на оборонному заводі, робітників евакуювали
*
У тимчасово окупованому Криму через аварію у районі Керчі 50 тисяч жителів залишилися без електропостачання
*
Силами оборони України сьогодні вночі була уражена ворожа нафтобаза в Курській області
*
У тимчасово окупованому Севастополі у Гагарінському муніципальному окрузі партизани виявили замаскований ракетний комплекс окупантів, радіолокаційну станцію та кілька комплексів С-300
*
РФ розпочала масштабні військово-морські навчання в Арктиці, на Балтійському та Каспійському морях і на Тихому океані. Чорноморський флот в них участі не бере
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім