"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
У Лівані внаслідок авіаудару ізраїльської авіації по "Хезболлі" загинуло четверо людей
*
У секторі Газа вбито командира батальйону «Аль-Фуркан» Джабер Азіз
*
Сенатор США Кардін закликав Бангладеш сформувати відповідальний тимчасовий уряд
Тим часом у країні продовжуються заворушення. Надходять повідомлення про напади на представників меншин
*
Держдепартамент наказав про від'їзд ряду держслужбовців з Бангладеш
США рекомендують американцям відмовитися від подорожей до Бангладеш і закликають владу цієї країни сформувати демократичний тимчасовий уряд
*
Країна продовжить нарощувати оборонний бюджет - президент Тайваню
Наступного року оборонний бюджет Тайваню сягне майже 20 млрд дол. США, що стане рекордним показником за всю історію країни
*
Міністерство закордонних справ Південної Кореї у вівторок заборонило своїм громадянам поїздки у прикордонні регіони Ізраїлю та Лівану у зв'язку з загостренням ситуації на Близькому Сході
*
Австралія підписала зі США меморандум з протидії маніпуляціям інформацією з боку іноземних держав
*
Запуск супутників та боротьба з дезінформацією: міністри США та Австралії обговорили розвиток співробітництва
Зустрічі голів оборонних та зовнішньополітичних відомств двох країн відбулися напередодні міністерських консультацій AUSMIN
*
Мешканця Вірджинії арештовано за звинуваченнями у насильницьких погрозах Гарріс
*
У вівторок, 6 серпня, кандидатка у президенти Камала Гарріс оголосила ім'я свого напарника, ймовірного кандидата у віцепрезиденти від Демократичної партії. Ним став губернатор штату Міннесота Тім Волц.
До того, як прийти у політику, Волц служив в Національній гвардії США, працював шкільним вчителем суспільних наук та географії та тренував шкільну команду з американського футболу.
У 2004 році він працював волонтером під час президентської виборчої кампанії демократа Джона Керрі. З 2007 по 2019 роки шість разів переобирався конгресменом від одного з виборчих округів штату Міннесота. Останні 6 років він - губернатор Міннесоти, на другий термін його переобрали у 2022-му році.
У Конгресі Волц був членом комітетів із сільського господарства, збройних сил та був найвищим за рейтингом демократом у Комітеті зі справ ветеранів. Також він неодноразово висловлювався щодо війн на Близькому Сході та в Україні.
Голос Америки зібрав основні висловлювання Тім Волца щодо України.
Губернатор Міннесоти став на підтримку України з перших днів повномасштабного вторгнення Росії. Так вже 24 лютого 2022 року він написав на своїй сторінці у мережі X слова підтримки Україні.
"Міннесота підтримує народ України та засуджує Росію за цю незаконну агресію. Лідери в усьому світі повинні об’єднатися і відповісти на цей напад на демократію", - написав Волц.
Наступного дня, 25 лютого, він спільно з губернатором Огайо, республіканцем Майком ДеВайном оголосили про двопартійну підтримку України від імені Ради губернаторів. Це дорадчий орган при федеральному уряді США.
“Ми підтримуємо Україну та засуджуємо Росію за ці неспровоковані та незаконні атаки”, — йдеться у заяві від імені Волца. “Ми готові підтримати федеральний уряд у спрямуванні нашої країни в цей час насильства, і я зобов’язуюсь працювати разом з лідерами на всіх рівнях влади, незалежно від політичної партії, для досягнення миру. Настав час об’єднатися, захистити демократію та працювати разом, щоб покласти край насильству та притягнути Росію до відповідальності”.
Через кілька місяців вони підтримали ініціативу президента США Джо Байдена посилити кіберзахист США на тлі російської агресії в Україні.
"Ми поділяємо вашу стурбованість щодо важливості стійкості кіберзахисту як національного пріоритету, і ми запевняємо вас, що наші колеги-губернатори залишаються відданими захисту мереж, систем і операційних технологій, на які спирається наша країна та економіка", - йдеться в повідомленні Ради губернаторів.
2 березня на знак солідарності з Україною Волц відвідав українську католицьку церкву в Міннеаполісі.
4 березня губернатор Волц підписав указ, який вимагав від усіх державних агенцій на рівні штату розірвати будь-які зв'язки з російськими структурами та утриматись від майбутніх контактів. Указом він також закликав приватні компанії відмовитись від співпраці з Москвою.
Менше, ніж за місяць, аналогічний законопроєкт схвалив конгрес Міннесоти, який також розширював заборону на Білорусь.
6 березня 2022 року Волц оголосив Днем солідарності України в Міннесоті.
"Ми стоїмо разом з нашою українською громадою в час, коли хоробрий і стійкий народ України продовжує захищати свободу та демократію від тиранії", - написав Волц на своїй сторінці у мережі X (раніше Twitter).
Волц також проводить міжнародні зустрічі, пов'язані з Україною.
30 червня 2022 року він обговорив співпрацю із допомоги Києву із латвійським прем'єром Кріш'янісом Каріньшем.
"Наш штат стоїть разом з Україною та її союзниками проти російської агресії. Для мене було честю вітати прем'єр-міністра Каріньша та латвійську делегацію в Міннесоті, і я з нетерпінням чекаю на розвиток нашого партнерства для розширення торгівлі та захисту демократії", - написав він на своїй сторінці в мережі X.
Через рік, 4 квітня 2023 року, він разом з іншими губернаторами провів онлайн зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.
"Сьогодні вранці я приєднався до інших губернаторів, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським і підтвердити нашу постійну відданість Україні. У той час, як Україна захищає свободу від тиранії, Міннесота підтримує нашу українську громаду та народ України" - написав Волц у мережі X.
У 2024 році, у другі роковини повномасштабного вторгнення Росії, губернатор Тім Волц відвідав посольство України у Вашингтоні та зустрівся з посолкою України у США Оксаною Маркаровою. Там же він підписав Лист про взаєморозуміння щодо співробітництва в аграрній сфері між штатом Міннесота та Чернігівською областю.
"Міннесота продовжить підтримувати Україну, яка захищає свободу та демократію. Я відвідав посольство України, щоб налагодити офіційне партнерство між державним, приватним та академічним секторами Міннесоти та Чернігівської області, зміцнюючи зв'язки нашого штату з Україною", - написав Волц на своїй сторінці в соцмережі.
Раніше Голос Америки писав про погляди на Україну кандидата у віцепрезиденти США від Республіканської партії Джей Ді Венса.
Венс виступав зокрема проти допомоги Україні й зазначив, що понад 60 мільярдів доларів допомоги Києву в законі щодо фінансування підтримки союзників США – це лише маленька частина того, чого потребує Україна, щоб переломити хід війни. За його словами, Сполучені Штати не мають індустріальної спроможності виробити достатньо зброї, необхідної Україні для перемоги.
Венс заявляв, що потреби України в солдатах та боєприпасах настільки великі, що ані Україна, ані союзники не здатні це забезпечити. Тому Венс пропонує США говорити з Путіним про завершення війни в Україні.
Венс пояснив, що не закликає до капітуляції України, а радше хоче, щоб президент США виступив посередником в укладенні мирної угоди, адже наразі адміністрація "не має життєздатного плану перемоги українців у цій війні".
Також він наполягав, що "Європа повинна активізуватися, а Сполучені Штати повинні зосередитися на Азії".
Під час Мюнхенської безпекової конференції минулого тижня сенатор-республіканець Венс не пішов на зустріч з представниками України.
Також напередодні візиту Зеленського до Вашингтона Венс заявив, що Україні, можливо, доведеться поступитися деякими територіями Росії, щоб покласти край війні.
*
Харріс та Уолз вперше разом виступили на передвиборному мітингу в Пенсільванії
Губернатор Міннесоти і віце-президент США у вівторок увечері розпочали багатоденне турне по штатах, що вагаються, що мають велике значення для листопадових виборів президента
*
Чинний президент США Джо Байден привітав рішення віцепрезидентки США та кандидатки в президенти від демократів Камали Гарріс обрати кандидатом у віцепрезиденти своєї команди губернатора штату Міннесота Тіма Волза
*
Колишній державник секретар США Гілларі Клінтон високо оцінює висунення кандидатури губернатора Міннесоти Тіма Волза на посаду віцепрезидента
*
Політики США – про демократичного кандидата у віце-президенти Тіма Уолза
Демократи вітають вибір, зроблений Камалою Харріс. Республіканці вважають Волза «занадто лівим»
*
Волз вдало атакує й висміює опонентів, тому Гарріс його обрала - експерт Атлантичної ради
Губернатор штату Міннесота Тім Волз – найменш очікуваний вибір кандидатки від демократів Камали Гарріс, яка висунула його претендентом на посаду віцепрезидента США
*
Спікер Палати представників США Майк Джонсон вважає, що республіканцям буде легше конкурувати з демократами, оскільки на посаду віцепрезидента висунуто «лівого» губернатора Міннесоти Тіма Волза
*
Колишня радниця Трампа Келліенн Конвей зареєструвалася як лобістка на користь Фонду Пінчука
Келліенн Конвей, колишня радниця президента США, а нині - соратниця кандидата у президенти Дональда Трампа, зареєструвалася у реєстрі Мінюсту США як лобістка, що представляє британський офіс Фонду Віктора Пінчука, й працюватиме над низкою питань, пов’язаних з інтересами України.
Згідно з поданням до Міністерства юстиції США, Конвей отримуватиме 50 000 доларів на місяць за свої послуги. Її контракт розпочався 25 липня й триватиме до 14 листопада цього року, й може бути продовжений за взаємною згодою сторін.
Реєстрація Конвей в американському Мін'юсті відбулася у п’ятницю, 2 серпня. У поданні вона зазначила, що український уряд стане “основним бенефіціаром” її зусиль з лобіювання від імені фонду українського мільярдера, втім уряд України не володіє фондом і не контролює його.
До обов’язків колишньої радниці Трампа входитимуть спілкування з американськими законодавцями, експертами, лідерами громадської думки з метою “пояснити важливість України для порядку, заснованому на правилах, та захисту демократичних принципів”.
Вона також сприятиме “підвищенню обізнаності серед осіб, які ухвалюють рішення у США, про боротьбу українців за свободу та про російську незаконну агресивну війну”.
Окремо у договорі йдеться про зусилля, яких має вжити Конвей для того, щоб американські законодавці та експерти відвідали щорічну конференцію Ялтинська європейська стратегія, також відому за англійською абревіатурою YES, яка має відбутися в Києві 13-14 вересня цього року.
Конвей має “докласти всіх зусиль, щоб переконати американських законодавців, експертів та лідерів громадської думки” взяти участь у конференції особисто або у віртуальному форматі.
На додаток, в обов’язки Конвей входитиме “допомога в організації зустрічей українських військових та ветеранів із політичними лідерами США” для того, щоб українці могли поділитися своїми думками.
Вона також інформуватиме фонд Пінчука “про свою оцінку поточного стану поглядів на Україну серед обраних офіційних осіб США, кандидатів, експертів та лідерів думок”.
Як зазначає видання The New York Times, Пінчук за часів війни позиціонував себе як “провідний прихильник” боротьби України проти російської агресії.
Залучення Конвей до зусиль з лобіювання на користь інтересів України відбулося на тлі сигналів самого Дональда Трампа, що він може суттєво переглянути допомогу Україні в разі його обрання до Білого дому в листопаді цього року.
Напарник Трампа у президентських перегонах, сенатор Джей Ді Венс неодноразово виступав проти надання подальшої допомоги Україні.
The New York Times нагадує, що за кілька годин після появи подання Конвей на вебсайті Міністерства юстиції, на своїй сторінці в мережі Х вона опублікувала фотографію з Трампом у Нью-Джерсі, зазначивши, що це був “чудовий візит”.
Видання з посиланням на особу, обізнану з зустріччю, додає, що Трамп і Конвей говорили декілька годин і торкнулися багатьох тем, пов’язаних з президентськими виборами.
Американські медіа також нагадують, що Пінчук пожертвував 150 тисяч доларів у 2015 році благодійному фонду Трампа, який наразі припинив існування. Торік Дональд Трамп виступив віртуально на конференції YES, його виступ тривав 20 хвилин.
Крім того, як повідомляє The New York Times, Пінчук з 2006 року пожертвував щонайменше 13 мільйонів доларів Фонду Клінтонів, заснованому колишнім президентом-демократом Біллом Клінтоном.
*
Річард Верма стане новим спецпредставником США з відбудови України. Пріцкер залишає цю посаду
Спеціальним представником США з питань економічного відновлення України з вересня стане нинішній заступник держсекретаря з управління та ресурсів Річард Верма.
Нинішня спецпредставниця з відновлення України Пенні Пріцкер залишає цю посаду у вересні, тому що завершується її однорічний контракт.
Про це повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен 6 серпня.
Держсекретар у заяві сайті Державного департаменту США відзначив роботу Пріцкер, зокрема, що лише за рік вона відвідувала Київ шість разів.
“Вона виступала за надання Україні економічної допомоги в розмірі приблизно 9 млрд доларів; допомагала запустити консультативну дорадчу групу при платформі координації донорів України за участі "Групи семи" [..], підтримувала зусилля України щодо проведення ключових економічних реформ, які мали сприяти інвестиціям приватного сектору”, – заявив Блінкен.
Також держсекретар відзначив роль Пріцкер у запуску оборонної промислової бази Deal Team задля сприяння спільним проєктам українського та американського оборонпрому.
Пенні Пріцкер вважає, що для відновлення України після завершення війни потрібна участь багатьох країн, підприємств та неурядових організацій. Про це вона сказала 31 липня у виступі на обговоренні майбутнього української економіки в інституті Брукінгс.
Під час промови Пріцкер тоді виголосила “послання рішучості та оптимізму” щодо економічного майбутнього України, яке ґрунтується на прогресі, свідком якого вона була протягом останніх місяців.
*
Байден високо оцінив роботу Пенні Пріцкер з економічної підтримки України
У вересні 2023 р. президент призначив її своїм спецпредставником із цих питань
*
Мотиви замаху на Трампа досі невідомі, стрілець шукав інформацію про кандидатів від обох партій
*
Мін'юст США звинуватив передбачуваного учасника змови для вбивства американського політика
Громадянин Пакистану, ймовірно, пов'язаний з Іраном, намагався завербувати в США виконавців вбивства на замовлення, метою якого, за даними ЗМІ, міг бути Дональд Трамп
*
Кандидат у віцепрезиденти США Венс заявив про потребу просувати “прийнятний мир” для України
*
Байден привітав американських олімпійців із історичними досягненнями
Президент у вівторок зателефонував плавчині Кеті Ледекі, яка стала найтитулованішою жінкою в американській історії участі в Олімпіадах, і спринтеру Ноа Лайлсу, який разом із золотою медаллю у бігу на 100 метрів удостоївся звання найшвидшої людини у світі
*
У жовтні колектив Національного балету України вперше за період незалежності вирушить у турне по Сполучених Штатах Америки
*
Українка Еліна Світоліна подолала перше коло турніру Жіночої тенісної асоціації (WTA) у Торонто (Канада) із призовим фондом понад $3 млн
*
Коментарі Ілона Маска в X про заворушення в Британії привертають критичну увагу уряду
Британський прем’єр-міністр Кір Стармер наголошує на покаранні причетних до насильства і заворушень і каже, що однаково закон має діяти також щодо підбурювань в інтернеті.
Поділитись
Print
Британські урядовці кажуть про стурбованість використанням інтернетних медійних платформ для підштовхування ворожнечі та хвилі заворушень в країні, що спалахнули після загибелі і поранень дітей внаслідок нападу з ножем в англійському місті Саутпорт 29 липня.
Міністрка юстиції Великої Британії Гейді Алекзандер сказала 6 серпня, що власник мережі X (що в минулому називалася Твіттер) Ілон Маск має “особливу відповідальність”, і також в інтерв’ю національному радіо вона назвала деякі дописи Маска “досить прикрими”.
На тлі протестів у низці міст Англії, деяких яких супроводжувалися сутичками і вандалізмом, в країні обговорюють, яку роль можуть відігравати соціальні медіа і зокрема неправдива інформація в інтернеті у підбурюванні людей.
Одразу після нападу в Саутпорт, що поблизу Ліверпуля, в мережі X поширилися фальшиві повідомлення з натяками, що нападник буцімто був біженцем і мав ім’я схоже на мусульманське.
Згодом поліція повідомила, що 17 річний заарештований нападник народився в Британії від батьків африканського походження і не мав відомих зв’язків з ісламом.
Але фальшиві повідомлення з вигаданим ім’ям підозрюваного переглянули багато мільйонів разів.
Елон Маск, який має у мережі X понад 192 мільйони зареєстрованих читачів, був одним з тих, хто коментував повідомлення з Британії, і деякі з дописів викликали осуд британських посадовців.
Натяки на "громадянську війну"
Особливу критику спричинив короткий коментар Маска: “Громадянська війна неминуча” під дописом коментаторки Ешлі Ст. Клер, в якому вона 4 серпня стверджувала, що британські заворушення є наслідком “масової міграції” і “відкритих кордонів”.
Станом на 6 серпня той коментар Маска отримав 8,8 мільйона переглядів, 5 тисяч коментарів, 7 тисяч поширень і 35 тисяч позначили його вподобанням.
Поміж дописами Маска в Х переважно про електромобілі його компанії Тесла, космічні ракети, штучний інтелект і його реакції на виборчу кампанію у США, є також низка карикатур із натяками на однобокість дій поліції в Британії та інші коментарі й реагування на британські події.
Під дописом прем’єр-міністра Кіра Стармера, в якому прем’єр-міністр засудив випадки насильства і також писав про “нетерпимість до нападів на мечеті і мусульманські громади”, Маск відповів: “Чи не мали б ви бути стурбовані нападами на всі громади?”
Британський прем’єр-міністр, який у минулому очолював прокуратуру країни, неодноразово підкреслював, що закон повинен діяти однаково повсюди.
“Закон діє і онлайн (в інтернеті). Отже, якщо ви підбурюєте до насильства, то не має значення чи це онлайн, чи офлайн (поза інтернетом)”, - сказав Кір Стармер після спеціально засідання уряду 5 серпня.
Міністрка внутрішніх справ Великої Британії Івет Купер сказала, що медіакомпанії повинні діяти проти “шокуючої дезінформації”, проти "підбурювачів" в інтернеті і проти “організовування насильства”.
*
Міністерство закордонних справ Фінляндії у вівторок порекомендувало своїм громадянам негайно залишити Ліван і утриматися від будь-яких поїздок до цієї країни
*
Міністерство оборони України спільно з компанією ActiveLex у межах проєкту Військове право запускає новий продукт LEX.Військовий юрист, який надаватиме абсолютно усю інформацію щодо нормативно-правових актів України
*
Кабінет міністрів виділив із резервного фонду держбюджету 500 млн грн Міністерству внутрішніх справ на зміцнення обороноздатності держави, зокрема на облаштування полігонів та стрільбищ
*
Державна прикордонна служба отримала від благодійників продуктового ритейлера 50 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro, які відправлять у бойовий підрозділ на фронт
*
У тимчасово окупованому Криму з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українська армія знищила близько 50 одиниць російського ППО
*
Загалом відбулося 107 бойових зіткнень, на більшості напрямків продовжуються бої, Покровський напрямок — найгарячіший
*
Інформація про окупацію росіянами села Нью-Йорк Донецької області не відповідає дійсності, наразі там тривають важкі бої
*
Над територією Сумської області 6 серпня Сили протиповітряної оборони України знищили ворожу балістичну ракету, два безпілотні літальні апарати та один вертоліт
*
Армія РФ протягом дня атакувала Херсонщину дронами, 11 людей отримали поранення
*
Кількість постраждалих унаслідок удару російської армії по Харкову зросла до 12, одна людина загинула
*
Станом на 18:00 вівторка, оперативні служби продовжують роботи з ліквідації наслідків атаки військ РФ на Київщину. Серед наслідків цього обстрілу - вибиті вікна у чотирьох багатоповерхових будинках
*
У тимчасово окупованому Криму – пожежа, чутно гучні вибухи в районі аеродрому "Октябрське", попередньо, детонують склади боєприпасів російських окупантів
*
Посол США в Україні Бріджит Брінк у вівторок оголосила про збільшення імпорту та експорту на прикордонному пропуску «Ужгород»
*
Кабмін відтермінував борг Укренерго та інших позичальників перед KfW
*
Кудрицький - Для побудови стійкої до можливих атак енергосистеми Україна у найближчі роки має збудувати понад 12 ГВт потужностей, для чого треба 12-13 млрд євро
*
Кабінет Міністрів надав іноземним компаніям та організаціям на період воєнного стану набувати право на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів СС2 та СС3 класів наслідків
*
Шостий апеляційний адміністративний суд дозволив компанії "Укрнафтобуріння" відновити видобуток газу на Сахалінському родовищі
*
З початку 2024 року Державна служба зайнятості скасувала 1 740 дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства із близько 3 000 виданих через несплату єдиного соціального внеску
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у вівторок підписав з очільником МЗС Замбії Муламбо Хаїмбе меморандум про політичні консультації
*
Працівники ДБР передали до суду обвинувальний акт стосовно посадовців Державної служби з надзвичайних ситуацій, які закупили комп’ютери за завищеними цінами, що спричинило збитки на понад 14 млн грн
*
Вищий антикорупційний суд застосував санкції до "міністра охорони здоров’я ЛНР" Наталії Пащенко та постановив стягнути у дохід держави її нерухомість в Ірпені та Луганській області
*
У Києві слідчі повідомили про підозру чотирьом посадовцям акціонерного товариства “Укрзалізниця”, які завдяки організованій корупційній схемі за два місяці отримали від підприємців понад 130 тис. грн
*
Колишній директор Спеціалізованого комбінату підприємств «Київський крематорій» та його спільники відшкодували Києву 200 тис. гривень збитків, завданих під час закупівлі урн для праху загиблих військових за завищеними цінами
*
Тернопільська облрада подаватиме касаційну скаргу на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду у Львові, який поновив підозрюваного у хабарництві Михайла Головка на посаді голови обласної ради
*
Медальний залік: Україна - у топ-20
За підсумками 11-ти днів XXXIII літніх Олімпійських ігор у Парижі (Франція) розіграно 196 комплектів нагород
*
Уряд Нігеру прийняв рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною через "солідарність з урядом і народом Малі" та у зв’язку з нібито підтримкою Україною "терористичних угруповань"
*
Венесуельська армія повністю лояльна до Мадуро - міністр оборони
*
Генеральний прокурор Венесуели і близький союзник президента Ніколаса Мадуро оголосив початок розслідування проти лідерів опозиції Марії Коріни Мачадо та Едмундо Гонсалеса за звинуваченням у «підбурюванні до повстання»
*
Російське МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Молдови Олександра Кетрару, щоб висловити йому рішучий протест та заявити про оголошення persona non grata працівника молдовського Посольства в Москві
*
"Я нікого не ненавиджу, відчуваю співчуття до суддів, слідчих, офіцерів". Алсу Курмашева - про емоції після звільнення з російської тюрми
*
Москва представляє обмін ув'язненими як внутрішньополітичну перемогу
Повідомляється, що російські ЗМІ отримали вказівки представляти «героїв», які повернулися до Росії, а вивезених з країни – як «непотрібних» людей
*
Басманний суд Москви заочно засудив до семи з половиною років ув'язнення журналіста Дмитра Колезєва. Його визнали винним у поширенні так званих "фейків про російську армію"
*
Суд у російському Челябінську відмовив у звільненні важкохворого кримського політвʼязня Тофіка Абдулгазієва
*
У тимчасово окупованому Генічеську "суд" засудив кримського татарина Нарімана Аблязова до 3,5 року позбавлення волі за обвинуваченням в участі у «кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана»
*
Санкт-Петербурзький міський суд засудив громадянина України Олексія Єфименка до семи років ув'язнення у колонії суворого режиму у справі про "шпигунство"
*
Від початку роботи проєкту «Хочу найти» на нього надійшло понад 20 тисяч заявок на пошук російських військових
*
У тимчасово окупованому Криму біля Керченського мосту росіяни зводять ще один міст, для якого забивають палі
*
Дмитро Плетенчук - У Чорному морі станом на зараз зафіксований лише один російський підводний човен
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім