"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Джон Хопфілд та Джеффрі Хінтон: Нобелівська премія за роботи, що лежать в основі машинного навчання
Як підкреслив Нобелівський комітет, машинне навчання на основі штучних нейронних мереж сьогодні має революціонізуючий вплив як на науку, так і на повсякденне життя.
*
На початок 2024 у світі велося 59 активних воєн - найбільше за пів століття
*
Ізраїль оголосив наземну операцію на південному заході Лівану
*
Ізраїльські війська зруйнували тунель угрупування «Хезболла», який приблизно на 10 метрів заходив на територію Ізраїлю з боку Лівану
*
Ізраїль на тлі підготовки до відповіді на ракетний удар Ірану відклав візит міністра оборони Йоава Галанта до США
*
Біньямін Нетаньягу заявив, що після знищення лідера ліванського угруповання «Хезболла» Хасана Насралли ізраїльські військові ліквідували двох його наступників
*
Росія та США зберігають гарячі лінії на випадок загрози війни
Росія заявила у вівторок, що вона все ще має екстрену гарячу лінію зі Сполученими Штатами та союзом НАТО для пом'якшення кризових ситуацій, оскільки ядерні ризики в даний час зростають у зв'язку з найсерйознішим протистоянням між Москвою і Заходом з часів холодної війни.
Російсько-українська війна після двох з половиною років вступає, за словами російських офіційних осіб, у найнебезпечнішу фазу, звертає увагу Reuters. Російські війська просуваються вперед, а США розмірковують про те, щоб дозволити Києву завдати удару Росії за допомогою західних ракет, йдеться в публікації.
Президент Володимир Путін заявив 12 вересня, що схвалення Заходом такого кроку означатиме "пряму участь країн НАТО, Сполучених Штатів та європейських країн у війні на території України".
Заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко, який займається відносинами з Європою та НАТО, повідомив державному інформаційному агентству РІА Новости, що Москва вважає, що Альянс нарощує роль ядерної зброї у своїй стратегії.
Росія, сказав Грушко, оновлює свою ядерну доктрину "щоб наші опоненти не мали ілюзій щодо нашої готовності забезпечити безпеку Російської Федерації всіма доступними засобами", цитує Reuters слова російського високопоставленого дипломата.
Так звану гарячу лінію між Москвою та Вашингтоном було створено 1963 року, щоб, забезпечуючи прямий зв'язок між лідерами США та Росії, зменшити помилки, що призвели до Карибської кризи 1962 року.
Гаряча лінія США—Росія, яка тепер є захищеною системою комп'ютерного зв'язку, використовувалася під час великих криз, таких як Шестиденна війна 1967 року, радянське вторгнення до Афганістану 1979 року, атаки 11 вересня 2001 року та вторгнення США до Іраку 2003 року.
Поряд із гарячою лінією для лідерів, існують так звані ядерні гарячі лінії між Пентагоном та Міністерством оборони Росії. Вони були створені під час холодної війни для зниження ризиків ядерної конфронтації.
Після того, як Путін наказав тисячам російських солдатів увійти в Україну в лютому 2022 року, між російськими та американськими військовими було встановлено додаткову лінію для запобігання переростанню російсько-української війни у ​​війну між Росією та США, пише Reuters.
У липні цього року міністр оборони РФ Андрій Білоусов зв'язався з міністром оборони США Ллойдом Остіном щодо підозр в українській змові з метою нападу на Росію. Видання The New York Times повідомило, що 12 липня Остін прийняв дзвінок від Білоусова про таємну українську операцію, заплановану проти Росії, яку, як вважають у Москві, благословили Сполучені Штати.
Також існує гаряча лінія Росія—НАТО, створена у 2013 році для зменшення непорозуміння у кризових ситуаціях.
*
Пентагон заявив, що міністр оборони Ізраїлю скасував візит до Вашингтона
*
Держдепартамент: миротворці ООН у Лівані не повинні наражатися на небезпеку
Раніше миротворча місія ООН висловила тривогу у зв'язку з воєнними діями Ізраїлю поблизу її позицій.
*
13 штатів та округ Колумбія подали чергові позови проти TikTok
Соціальну платформу звинувачують у заподіянні шкоди неповнолітнім користувачам
*
«Мілтон» може виявитися одним із найбільш руйнівних ураганів в історії
У середу ураган обрушиться на західне узбережжя Флориди, жителі якого ще не оговталися від урагану «Хелена»
*
Байден відклав поїздку до Німеччини через ураган «Мілтон»
Тим часом джерело у німецькому уряді розповіло про підготовку до саміту у форматі «Рамштайн», призначеного на 10-13 жовтня.
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен скасував поїздку до Німеччини, де мав приєднатися до програми візиту президента Джо Байдена, яка передбачала зустрічі з лідерами інших країн та участь у засіданні групи «Рамштайн»
*
"Працюємо над розкладом". У Пентагоні вирішують, чи переносити "Рамштайн" через ураган
*
На південному сході Сполучених Штатів тривають рятувальні та відновлювальні роботи після пошкоджень, завданих нещодавно ураганом Гелін. Водночас постраждалі штати очікують на ще потужніший новий шторм, який нині розгортається в Мексиканській затоці
*
Гарріс: Україна повинна мати право голосу під час обговорення свого майбутнього
Кандидат у президенти від Демократичної партії наголошує, що Київ має бути представлений у разі початку мирних переговорів із Москвою
*
Позиції Трампа та Гарріс щодо Китаю відрізняються, але не повністю.
Політика США щодо Китаю - від адміністрації Дональда Трампа до президентства Джо Байдена – була переважно послідовною. Обидва президенти розглядали Китай як найбільшого конкурента Америки
*
Розрив між кандидатами у президенти США скоротився від 6% до 3%: станом на зараз Камалу Гарріс підтримують 46% електорату, Дональда Трампа – 43%
*
Говард Стерн сказав Камалі Гарріс, що він ненавидить дивитися, як її зображують у SNL: «Занадто багато поставлено на карту»
Віцепрезидент сказала, що вона вважає, що зображення її Майєю Рудольф було «смішним». Але Стерн сказав Гарріс: «Я не хочу, щоб з тебе сміялися».
*
Презентація Камали Гарріс для сімей, яким складно піклуватися і про дітей, і про людей похилого віку: Medicare для догляду за літніми людьми вдома
Камала Гарріс запропонувала страхове покриття Medicare для догляду за людьми похилого віку вдома, яке в середньому обійшлося сім'ям майже в 76 000 доларів у 2023 році.
*
Камала Гарріс хоче, щоб виборці знали, що вона має Glock. Експерти кажуть, що розмови про зброю під час виборчої кампанії — не випадковість.
Політичні та комунікаційні експерти повідомили BI, що спроба розповісти про те, що вона є відповідальним власником зброї, може бути стратегічним кроком з боку Гарріс.
*
У своїх мемуарах Меланія Трамп називає Джорджа Флойда лише «чорним жителем Міннеаполіса»
Трамп більше пише про протести біля Білого дому, ніж про обставини смерті Флойда.
*
10 скандалів, про які Меланія Трамп розповідає у своїх нових мемуарах
У своїх нових мемуарах «Меланія» Меланія Трамп пише про своє одруження з Дональдом Трампом, де вона була 6 січня, і той сумнозвісний піджак.
*
Меланія Трамп каже, що була «приголомшена» зустріччю з керівниками великих технологічних компаній
Трамп пише, що дії керівників під час її зусиль щодо боротьби з цькуванням були «розчаровуючими», що ще більше посилило розкол між ними та її чоловіком.
*
Меланія Трамп каже, що вона «не могла повірити», коли за результатами виборів в Арізоні повідомили про перемогу Байдена «так рано» у 2020 році
Колишня перша леді Меланія Трамп у своїх нових мемуарах ставить питання, як Fox News змогла назвати Арізону для Байдена «так рано» в ніч виборів.
*
Меланія Трамп каже, що Обами не дали їй достатньо часу на ремонт Білого дому.
У своїх нових мемуарах Меланія Трамп каже, що Обами не відреагували належним чином на її прохання про доступ до Білого дому та початок ремонту.
*
Відносини Трампа та Путіна: у новій книзі описуються секретні тести на COVID та до 7 телефонних дзвінків з 2021 року
Представник передвиборного штабу Трампа рішуче спростував твердження в новій книзі, назвавши автора «божевільним і неосудним».
*
У 2020 році, коли коронавірус тільки охопив світ і перед Заходом постала необхідність масового виготовлення тестів для виявлення хвороби, тодішній глава Білого дому Дональд Трамп надіслав такі тести президентові РФ Володимиру Путіну для особистого користування
*
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримав Дональда Трампа, заявивши, що в разі перемоги на президентських виборах той ще до інавгурації доб’ється миру в Україні
*
Кевін О'Лірі каже, що США мають піти на DEFCON 19 проти Китаю і зламати країну за допомогою високих мит
"Ви тисніте на них, тому що китайці розуміють тільки батіг", - сказав Кевін О'Лірі провідному Fox News Трею Гоуді.
*
Допомога США Україні, питання екології, підтримка біженців та вивчення в американських школах теми Голодомору – серед найважливіших питань, які хвилюють українську громаду штату Міннесота, де губернатором є кандидат у віцепрезиденти США від Демократичної партії Тім Волз
*
Під час виборчої кампанії вкрай важливо, щоб виборці та кандидати мали можливість вимірювати стан громадської думки
*
США попереджають виборців про потік дезінформації
*
“Ласкаво просимо на КДБ-фестиваль”: протест біля фестивалю “Російський базар” у Вашингтоні
“Спочатку приходить російська культура з Пушкіним, Лермонтовим, Тургенєвим, з балетами, з піснями, а потім приходить Путін з танками”.
*
«Я можу залишити чоловіка самого»: Як американські лікарі повертають зір українським військовим
Одна з найстаріших та найкращих офтальмологічних лікарень Сполучених Штатів, Wills Eye Hospital, з 2015 року проводить складні операції та повертає зір пораненим українським військовим
*
Канада закликає всі країни допомагати у поверненні викрадених українських дітей - депутат
*
Велика Британія закликає Організацію із заборони хімічної зброї розглянути повідомлення про застосування Росією хімічної зброї проти українських військ
*
Глава MI5: ГРУ прагне влаштувати хаос у Великій Британії та у всій Європі
Кен Маккаллум повідомив і про те, що Іран планує у Великій Британії теракти в безпрецедентних масштабах.
Російська військова розвідка прагне влаштувати «хаос» у Великій Британії та у всій Європі, заявив у вівторок глава британської розвідки. Він підкреслив також занепокоєння, яке викликає у нього загроза з боку «Аль-Кайди» та «Ісламської держави».
Виступаючи із щорічною промовою, генеральний директор британської Служби безпеки (MI5) Кен Маккаллум також звинуватив Іран у підготовці терактів у Великій Британії.
Маккаллум заявив, що за останній рік кількість розслідувань, пов'язаних із загрозами безпеці країни, зросла на 48%, оскільки для виконання «брудної роботи» Росія та Іран вдаються до послуг злочинців, наркоторговців та пов'язаних з ними сил.
Розповідаючи про загрози для Великобританії, глава Служби безпеки пояснив, що з березня 2017 року MI5 та британська поліція зірвали 43 плани з підготовки терактів на пізніх стадіях, іноді за кілька днів до запланованих масових вбивств.
Терористична тенденція, яка, за словами голови розвідслужби, турбує його найбільше, – це зростаюча загроза з боку «Аль-Кайди», яка прагне отримати вигоду з конфлікту на Близькому Сході, і особливо «Ісламської держави», яка відновила зусилля щодо експорту тероризму. Він навів приклад атаку на московський концертний зал у березні.
Проте досі конфлікт на Близькому Сході не вилився у великомасштабні дії бойовиків усередині країни, сказав Маккаллум.
За його словами, із тих, хто перебуває під слідством за причетність до тероризму, 13% – особи віком до 18 років.
Більша частина виступу Маккаллума була присвячена загрозам, що походять від Росії та Ірану.
Попри висилку більш ніж 750 російських дипломатів з Європи після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та висилку останнього офіцера російської військової розвідки з Великобританії на початку цього року, він сказав, що «впадає у вічі» те, як російські державні діячі намагаються використати сили, перебувають у їхньому розпорядженні.
«Зокрема, ГРУ виконує постійну місію зі створення хаосу на британських та європейських вулицях: ми бачимо підпали, диверсії та багато іншого. Небезпечні дії здійснюються з нерозсудливістю», – сказав він.
Він також повідомив, що з січня 2022 року його служба і поліція відреагували на 20 змов, що підтримуються Іраном, які потенційно становили смертельну загрозу для громадян і жителів Великобританії.
«Ми постійно спостерігаємо плани, що готуються (з підготовки терактів) тут, у Великій Британії, в безпрецедентному темпі і масштабі», – сказав Кен Маккаллум.
*
Лондон ввів санкції проти військових РФ за застосування хімзброї в Україні
Під санкціями – війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту РФ та їх начальник Ігор Кирилов
*
Лідери США, Франції, Великої Британії та Німеччини обговорять війну РФ проти України
*
ЄС посилив заходи протидії гібридним загрозам РФ: підриву виборів, дезінформації і кібератакам
*
Президент Фінляндії: НАТО повертається до своєї первинної ролі - захисту від загрози зі Сходу
У сучасних геополітичних умовах Північноатлантичний альянс повертається до свого первинного завдання, для якого і створювався, - стримування та оборони від загрози зі Сходу, насамперед з боку Росії
*
Президент - Росія залишається прямою загрозою як для Фінляндії, так і для всього Північноатлантичного альянсу, що потребує чіткої координації дій країн-союзниць
*
Новий керівник департаменту контррозвідки Поліції безпеки Фінляндії (Supo) Теему Ліікканен вважає, що головна загроза диверсій у країні спрямована на надання підтримки Україні
*
Єврокомісія - Парламентські вибори, які відбудуться у Грузії 26 жовтня, стануть вирішальними для її просування до членства в Євросоюзі та критично важливим тестом для демократії
*
Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що розуміє рішення президента США Джо Байдена відкласти візит до Німеччини через загрозу урагану
*
Національна асамблея відхилила вотум недовіри уряду Мішеля Барньє, який висунув «Новий народний фронт» - переможець останніх парламентських виборів у Франції
*
Генсек НАТО закликав союзників збільшити підтримку України
"НАТО повинно і буде робити більше для допомоги Україні", - заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте у вівторок під час спільної пресконференції з президентом Фінляндії Алексом Стуббом.
Він згадав про свій візит до України минулого тижня і закликав союзників робити більше. Допомога від країн НАТО є "життєво важливою для того, щоб Україна продовжувала боротьбу", зазначає Рютте.
Посадовець визнав, що ситуація на фронті є складною для України. "З одного боку ми бачимо, що українське військо продовжує утримувати частини Курської області в Росії, але ... росіяни продовжують повільно просуватись на сході".
Він все ж зазначив, що Росія зазнає значних втрат.
"Російські втрати - величезні, - заявив посадовець, - наскільки мені відомо, вони щодня втрачають 1000 вбитими та пораненими. Це на додаток до 500,000 вже вбитих і поранених. Втрати Росії величезні.
Але що я побачив за роки з кінця лютого 2022 року, що українці знову і знову показують, що з їхньою хоробрістю та творчим підходом, вони можуть опиратись російським силам. Вони це зробили і будуть робити в майбутньому, але їм потрібна наша допомога і вона потрібна зараз".
Рютте вказав на важливість засідання в форматі "Рамштайн", що відбудеться в суботу. Засідання планував очолити президент США Джо Байден, але він переніс подорож до Європи, через підготовку до урагану у США.
Рютте попередив, що ця зима може бути найскладнішою для України з часу повномасштабного російського вторгнення, через російські обстріли.
"Росія продовжує вести масовані атаки проти критичної енергоінфраструктури України. Україна може зіткнутись із найскладнішою зимою", - сказав Рютте.
*
Генсек НАТО - Лише Україна та її політичне керівництво можуть визначати, які умови мирних переговорів будуть прийнятними і яким чином долучатися до контактів з Росією
*
Рютте - Шлях України до НАТО є незворотним, і Росія не має права голосу або права вето у цьому питанні
*
"Військова загроза проти Швеції зросла". Уряд оновлює буклет з рекомендаціями для населення
*
Хроніка війни. За даними ЗСУ, минулої доби зафіксовано 172 бойові зіткнення
Між головою Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних Сил США Чарльзом Брауном та головкомом ЗСУ Олександром Сирським відбулася телефонна розмова
*
Головнокомандувач збройних сил США в Європі генерал Кріс Каволі передав до Конгресу список озброєнь, які можуть допомогти Україні в боротьбі проти Росії, але з різних причин ще не були надані
*
Російський удар по Харкову: 2 загиблих, понад 30 постраждалих, зокрема – 16-річний підліток
Обласна влада повідомила також про пошкоджені об'єкти інфраструктури
*
Серед поранених у Харкові внаслідок російських авіаударів є 10-річний хлопчик
*
У Харкові кількість постраждалих внаслідок авіаудару РФ зросла до семи, двоє людей загинули, пошкоджені 15 будинків
*
Застосування російськими військами на Харківщині керованих авібомб, виготовлених менше ніж місяць тому, свідчить про вичерпання ворогом старих запасів
*
В Одесі російським обстрілом пошкоджено судно під прапором Палау
*
У селі Приморське Василівського району внаслідок влучання російського дрона в автомобіль загинув чоловік, жінка травмована
*
Упродовж дня російські війська атакували Нікопольський район дронами та з артилерії. Є руйнування інфраструктури
*
Щонайменше одна людина загинула і 6 поранено внаслідок удару КАБами по Костянтинівці
*
Вінницька міська громада передала 120-й бригаді територіальної оборони 200 дронів та засіб РЕБ місцевої розробки
*
Міністерство оборони проводить пошук та дослідження нових типів тканин для літньої польової форми і каркасних наметів та запрошує виробників для участі у випробуваннях цих матеріалів
*
У Міністерстві оборони презентували посібник для закупівель товарів, робіт і послуг у військових частинах Збройних сил України, в якому вперше зібрано всю необхідну базову інформацію про планування та організацію закупівель, оформлення договорів тощо
*
Центр масштабування технологічних рішень, який є розробником і центром експертизи з цифровізації армії та мілтеку, веде більше 50 проєктів, з яких 67% на фінальній стадії розробки
*
Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким статус особи з інвалідністю внаслідок війни зможуть отримати військовослужбовці, які дістали травми під час захисту України
*
В Україні розпочинає роботу Патронатна служба спецпідрозділу «Тимура» Головного управління розвідки Міністерства оборони.
Задача Патронатної служби – підтримувати воїнів та їхні родини. Зокрема служба допомагатиме пораненим та родинам чинних військовослужбовців. Займатиметься пошуком зниклих безвісти та поверненням полонених. Організовуватиме поховання полеглих воїнів. Надаватиме психологічну та юридичну підтримку. Підтримуватиме ветеранів.
*
Протягом вівторка, 8 жовтня, на фронті сталося 142 боєзіткнення Сил оборони України з російськими загарбниками, найгарячіша ситуація - на Курахівському напрямку
*
На напрямку Роботиного Запорізької області російські війська можуть незабаром розпочати штурмові дії
*
У Вовчанську росіяни задіюють тактику «підземних кротів» - це коли вони з одного підвалу у інший намагаються будувати тунелі, щоб спробувати під землею просочуватися туди, де на них не очікують
*
Росія щоденно проводить дистанційне мінування населених пунктів Херсонщини
*
Інтенсивність обстрілів Росією українських енергетичних об'єктів у 2024 році значно перевищує кількість атак на енергетичну інфраструктуру у попередні роки війни
*
У Покровську під щоденними обстрілами перебувають 82 дитини, у Костянтинівці - 368
*
Міністерство фінансів України 8 на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 30,26 млрд грн в еквіваленті
*
Україна одержала майже 3,9 млрд грн від реалізації землі на онлайн-аукціонах Prozorro.Продажі за три роки
*
"Угода між Пенсильванією та Запорізькою областю – це історична подія для всіх".
Перша установча зустріч між представниками Пенсильванії та Запоріжжя, на якій будуть визначені конкретні напрямки співпраці в рамках нещодавньої угоди, відбудеться вже цього тижня.
Також уже створені робочі галузеві групи, які впродовж кількох тижнів мають напрацювати конкретні проєкти співпраці.
Про це Голосу Америки повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.
Серед тих, хто зможе скористатися з угоди між американським штатом Пенсильванія та Запорізькою областю України, яку у вересні підписали керівники цих територій, будуть студенти, науковці, медики та інженери, які займаються високими технологіями, адже в ці галузі Федоров назвав пріоритетними.
Це шоста подібна угода між американським штатом та українською областю, та перша, коли йдеться про область, на території якої ведуться активні бойові дії, і яка є об'єктом територіальних зазіхань Росії, яка вписала цю українську область у свою Конституцію.
Штат Пенсильванія, який майже в чотири рази більший за Запоріжжя за територією і майже в 10 разів більший за населенням, вже бере активну участь у військовій допомозі Україні – 150 членів Національної гвардії Пенсільванії тренують українських військових у Німеччині.
На території штату розташований військовий завод SCAAP – Об’єднаного командування боєприпасів армії США (JMC) виробляє великокаліберні металеві снаряди та міномети для Міністерства оборони США, які передаються Україні.
Також SCAAP спеціально виробляє 155-міліметрові гаубичні снаряди, які є одним з найважливіших засобів для захисту України від Росії.
Федоров називає угоду між своєю областю та американським штатом Пенсильванія, підписану під час приїзду до США президента України, важливою "історичною подією".
Попри те, що візит української делегації до Пенсильванії та зустріч з губернатором штату демократом Джошем Шапіро викликали незадоволення у деяких республіканців, які звинуватили президента України у втручанні у президентські вибори.
"Це надбання та історична подія для всіх: і для республіканців, і для демократів, і для всіх українців, хто проживає на території Запорізької області", – каже очільник області.
Він додає, що після підписання угоди, була розмова з губернатором Шапіро, щоб це був не фініш, а старт спільної роботи.
Аби угода не залишилася лише декларацією про наміри офіси Федорова та Шапіро цього тижня готуються повести першу установчу зустріч. У Запорізький ОВА вже визначили відповідальних осіб, створили робочі групи та, за словами Федорова, намітили план дій.
Зокрема, визначили сфери для співпраці. Це взаємодія між університетами та іншими освітніми закладами, медициною, технологіями, а також відбудова області.
В офісі губернатора Голосу Америки повідомили, що мета угоди – використовувати сильні сторони обох регіонів, а також підтримувати зусилля Запорізької області щодо відновлення після війни. На цьому етапі передбачена безпосередня участь підприємств Пенсильванії через Департамент громадського та економічного розвитку штату.
"У рамках угоди Пенсільванія співпрацюватиме з економічними лідерами Запоріжжя для обміну передовим досвідом у критичних галузях, у тому числі в енергетиці, сільському господарстві, цифрових технологіях, розвитку робочої сили та обороні", – значиться у повідомленні.
У самій угоді прописано, що пріоритетними сферами для посилення співробітництва визначені інновації в енергетиці; агроінновації; агропромислова техніка; обладнання; цифрові технології; робототехніка; розвиток робочої сили; академічна співпраця; науки про життя; оборона.
Ірина Мазур, почесна консулка України у Філадельфії, яка працювала над текстом угоди, каже, обидві сторони хочуть бачити реальні результати цієї співпраці. Каже, Пенсильванію обрали тому, що є схожість в економіках цих регіонів.
"Це й енергетичний сектор, і вугільний, і фармакологія, і освітній", – пояснює вона.
Від угоди вона очікує, що буде відбуватися обмін досвідом. "Також ми очікуємо співпрацю між підприємствами, які працюють у цих критичних секторах. Ми починаємо зараз зв'язувати ключові підприємства Запорізької області та Пенсильванії", – пояснює Мазур.
Федоров каже, що саме схожість економік двох регіонів стало визначним фактором для його команди, коли обирали, якому саме американському штату пропонувати угоду про співпрацю.
"Це й аграрний напрямок, який досить плідно розвивається в Пенсильванії, і науковий. Там велика кількість університетів, які суміжні з нашими за спеціальностями. Це медицина, яка вкрай важлива для нас", – додає чиновник.
Водночас як один з найголовніших критеріїв він називає велику українську діаспору. За даними офісу губернатора, на території штату проживає понад 150 тисяч українців та американців українського походження.
Федоров каже, що серед планів його команди важливе місце займає й освітня інтеграція, зокрема обмін між учнями та студентами.
"Щоб наші діти на два-три тижні або місяць їздили по обміну. Також наше завдання зв’язати між собою наукову спільноту. Якщо науковці почнуть довіряти один одному і формувати спільні розробки, винаходи імплементувати – це буде надзвичайний кейс", – пояснює він.
Мазур додає, у вересні під час візиту Федорова до Пенсильванії та підписання угоди відбулися важливі особисті знайомства з лідерами галузей, де планується співпраця.
Федоров каже, наразі вже почалося напрацювання конкретних пропозицій по галузях у робочих групах. Він очікує, що ця попередня робота буде закінчена за кілька тижнів і вже у листопаді, після президентських виборів у США, почнуться конкретні дії та невеликі проєкти.
Угода між Пенсильванією та Запорізькою областю стала вже шостим подібним договором між американським штатом і областю України. Наразі три такі штати мають республіканських губернаторів і три – демократів.
*
В Запорізькій області за результатами перевірки захисних споруд визначено придатними 1127 об’єктів. Це 88% від загальної кількості
*
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес під час спілкування в онлайн-форматі з очільником Державної прикордонної служби Сергієм Дейнеком повідомила про хід підготовки чергового вантажу для України, зокрема автомобілів швидкої допомоги
*
Міністерство економіки презентувало концепцію пріоритезації в гуманітарному розмінуванні та формулу, за якою визначатимуть ступінь пріоритетності кожної ділянки
*
Уряд оновив програму «єВідновлення»: відтепер заяву на отримання компенсації за знищене житло можна подати через «Дію» та ЦНАП
*
Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик наголосив на необхідності поетапної оптимізації мережі судів та вважає, що розпочинати її треба зі стабільних регіонів
*
Генеральний прокурор України Андрій Костін звільнив своєго заступника Дмитра Вербицького з органів прокуратури
*
У Центрі демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) пропонують запровадити в Україні "штрафні бали" за порушення ПДР і позбавляти права керування у разі повторного вчинення окремих порушень
*
Верховна Рада України прийняла в цілому урядовий законопроєкт (№9219) про розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сферах промислової безпеки, охорони праці та інших суміжних галузях
*
Верховна Рада ухвалила рамковий кліматичний закон, який встановлює стратегію досягнення Україною кліматичної нейтральності до 2050 року
"Ми маємо вже нове розстріляне покоління". Ексклюзивне інтерв'ю з міністром Точицьким
*
Осінь для мешканців Оріхова Запорізької області - чергове випробування. Уже третій рік мешканці містечка виживають під практично щоденними обстрілами росіян. За словами місцевих, їх обстрілюють артилерією та авіабомбами і вдень, і вночі
*
В.о. міського голови Запоріжжя Регіна Харченко - “Перше, що я хочу сказати – це необхідність збереження людських життів. Повірте, все можна відбудувати, все можна відновити. Людей не можна повернути”
*
Першому заступнику «генерального прокурора ЛНР» і двом його спільникам оголосили підозри за незаконне притягнення до відповідальності полонених бійців Національної гвардії України
*
Суд призначив 15 років ув’язнення двом співробітникам ФСБ Російської Федерації, які здійснювали хакерські атаки на державні органи України у складі угрупування Armageddon
*
НАБУ і САП повідомили колишньому в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області про підозру у зловживанні службовим становищем та заподіянні сільгосппідприємству багатомільйонних збитків
*
У Криворізькому районі на одній із баз відпочинку знайшли мертвим колишнього директора Центрального гірничо-збагачувального комбінату Дмитра Шевчика. На місці працює поліція
*
ДПСУ - Уже понад 40 українців втратили своє життя, намагаючись незаконно перетнути кордон, здебільшого на річках та в горах
*
Лубінець - Україні з початку повномасштабної війни вдалось звільнити з полону 57 своїх громадян, які були засуджені та перебували під слідством у Росії
*
Сеул: Північнокорейські солдати, ймовірно, воюють і помирають в Україні на боці Росії
*
В Росії не бракує торговців зброєю як Віктор Бут, – Держдеп
*
За два роки з моменту запуску державний проєкт «Хочу жить» отримав 40 157 звернень від росіян, і ця кількість продовжує зростати, попри всю протидію з боку російських спецслужб
*
Татарський активіст - Влада РФ забороняє вшановувати історичні дати татарського народу, такі, як День пам’яті 15 жовтня, щоб стерти в нього згадку про власну державність, ростити манкуртів, яких можна гнати на злочинну війну проти України
*
Роскомнагляд заблокував месенджер Discord у зв'язку з порушенням вимог російського законодавства
*
З'явилися супутникові знімки, на яких видно наслідки удару, завданого Силами оборони вранці 7 жовтня по нафтовому терміналу у Феодосії - найбільшому у Криму
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім