"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Україна впевнена, що настане день, коли всі її корінні народи будуть вільними – після того, як Росія виведе свої війська з тимчасово окупованих територій, і справедливість візьме гору, ідеться в заяві української делегації при ООН
*
У Раді Європи актор режисер та військовослужбовець Ахтем Сеітаблаєв розповів про вважливість збереження та відновлення культурної спадщини кримських татар, а також представив проєкт «Кримськотатарська садиба»
*
У Резолюції про українську культурну спадщину, ухваленій у вівторок Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, наголошується, що знищення Росією культурної спадщини є цілеспрямованою політикою знищення української ідентичності - Точицький
*
ЮНІСЕФ: За три тижні війни 400 тисяч дітей у Лівані були змушені залишити свої будинки
Більше мільйона дітей позбавлені можливості здобувати освіту
*
Рада безпеки ООН підтримала миротворців у Лівані після обстрілів із боку Ізраїлю.
Миротворці ООН, які перебувають на півдні Лівану, зазнали обстрілів у ході сутичок між ізраїльськими військовими та бойовиками «Хезболли»
*
ООН закликає розслідувати авіаудар Ізраїлю по будинку на півночі Лівану
*
Рекордна кількість виборців прийшли на дільниці у Джорджії у перший день дострокового голосування
252 тисячі людей прийшли у вівторок на дільниці для дострокового голосування в Джорджії, одному з ключових штатів на майбутніх президентських виборах у листопаді
*
Вибори у США. Гарріс та Трамп обрали різні стратегії у ключових штатах
За три тижні до виборів демократи та республіканці намагаються активізувати своїх виборців у ключових штатах і сподіваються переконати тих, хто ще не визначився
*
Камала Гарріс хоче розширити термін прощення студентських позик для 10 000 лікарів і медсестер, які погодилися працювати в сільській місцевості
Віце-президент Камала Гарріс пропонує розширити програми прощення студентських позик, щоб найняти медичних працівників у сільські райони США.
*
Із наближенням виборів у США медіа замислюються про власну безпеку
*
15 знаменитостей, які є відвертими республіканцями
Ось список знаменитостей, які говорили про свої республіканські цінності, від Арнольда Шварценеггера до зірки серіалу «Фуллер Хаус» Кендіс Кемерон Буре.
*
Я психотерапевт і спостерігаю сплеск хвилювання, пов’язаного з виборами, серед моїх пацієнтів. Деякі з них таємно голосують за Трампа.
Джонатан Альперт приймає пацієнтів по всій Середній Атлантиці та сказав BI, що багато з них мають занепокоєння щодо віце-президента Гарріс та колишнього президента Трампа.
*
Трамп каже, що Google має «велику владу» і він би «щось» з цим зробив, але не підтримує розрив
Дональда Трампа, коли його запитали, чи слід розділити Google, сказав, що США хочуть «мати великі компанії», а «Китай боїться Google».
*
Трамп знову намагається домогтися передачі справи Нью-Йорка про приховування грошей до федерального суду на підставі імунітету
Федеральний суд нижчого рівня двічі відхилив спроби Трампа перенести справу до суду, де, якщо його оберуть, він міг би спробувати помилувати себе.
*
Ілон Маск витратив майже 75 мільйонів доларів на свій протрампівський супер PAC
Нова заявка FEC дає чітку картину того, скільки грошей Маск, найбагатша людина у світі, готовий витратити, щоб допомогти Трампу перемогти.
*
Марк Андріссен і Бен Горовіц пожертвували по 2,5 мільйона доларів на про-Дональда Трампа супер PAC
Згідно з документами FEC, Марк Андріссен і Бен Горовіц пожертвували по 2,5 мільйона доларів «Право на Америку», про-Дональда Трампа.
*
США ввели санкції проти організації, яка збирає кошти для НФОП
США заявили, що Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network є «фіктивною благодійною організацією» та перенаправляють кошти на підтримку терористичних угруповань
*
Білий дім стурбований повідомленнями про відправлення північнокорейських військових до України
Президент України цього тижня звинуватив Пхеньян у відправленні військовослужбовців для участі у російській агресії проти України
*
Новий рівень відчаю Путіна. Білий дім про інформацію щодо північнокорейських військових в Україні
Якщо інформація про участь військових з Північної Кореї на боці Росії у війні проти України підтвердиться, це означатиме суттєве поглиблення відносин між Росією та Північною Кореєю. Про це заявив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі під час розмови з журналістами 15 жовтня. Водночас він відзначив, що Білий дім не має незалежного підтвердження повідомлень про залучення Росією північнокорейських військових.
“Ми не можемо незалежно підтвердити ці повідомлення. Але ці повідомлення нас непокоять, зокрема сама думка про те, що північнокорейські солдати воюють на боці Росії. Якщо це правда, це може означати суттєве поглиблення військової співпраці між Росією та КНДР, відносин про які ми вже говоримо місяці, які проростали, зміцнювались і поглиблювались”, – заявив Джон Кірбі.
Окрім поглиблення відносин між Росією та КНДР, підтвердження інформації про участь північнокорейських солдат у війні на боці Росії “може означати нові рівні відчаю Путіна, який намагається продовжити спроби досягти прогресу в Україні”, – говорить Кірбі.
Радник з питань комунікацій у сфері нацбезпеки адміністрації Байдена наголошує, що хоч інформація про військових з Північної Кореї не підтверджена, її важливо помістити в певний контекст. “Якщо це правда, то це відбувається в той час, коли Росія продовжує зазнавати надзвичайних втрат в конфлікті, який зайшов так далеко”, – говорить Кірбі.
Як раніше повідомляв Голос Америки, західні медіа та військові експерти вважають небезпідставною заяву президента України про те, що Північна Корея надсилає військових до Росії для безпосередньої участі у війні в Україні.
“Ми бачимо дедалі більший альянс між Росією та такими режимами як у Північній Кореї”, – заявив президент України у відеозверненні, поширеному у його соцмережах ввечері 13 жовтня.
“Вже не йдеться лише про передачу зброї. Насправді йдеться про передачу людей з Північної Кореї до військ окупантів”, - сказав український глава держави, закликавши до посилення підтримки з боку партнерів з метою запобігання “більшій війні”.
*
США не розгортають системи протиповітряної оборони THAAD для захисту України, як планують зробити це в Ізраїлі, бо оборонні потреби цих країн зовсім різні. Про це під час брифінгу у вівторок, 15 жовтня, заявила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.
Відповідаючи на запитання кореспондентки Голосу Америки Карли Бабб, чому б THAAD не використати для захисту України від російських атак, розмістивши такі протиракетні системи у Східній Європі, наприклад, у Польщі чи Румунії, Сінгх заявила, що йдеться про "різні можливості, різні війни, різні регіони".
"Зобов'язання перед Ізраїлем та Україною також різні. Ми маємо давнє партнерство, щоб стати на захист Ізраїлю. Ви бачили, як президент зобов’язався це зробити 7 жовтня. І коли на Україну напали понад два роки тому, президент зобов’язався підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Але знову ж таки, ви говорите про переміщення різних потужностей. І те, що потрібно в разі чергової атаки Ірану - це THAAD", - зазначила заступниця речника Пентагону.
Вона додала, що для захисту від російських атак по Україні потрібні інші засоби.
"Це як порівнювати яблуко й апельсин (це дві зовсім різні ситуації). Я не хочу переказувати весь список усього, що ми надаємо Україні, і всього, що ми надаємо Ізраїлю. Але що я можу вам сказати, що ця адміністрація, це міністерство оборони продовжують підтримувати обидві [країни] у різних потребах", - наголосила Сінгх.
Як повідомляв Голос Америки, Сполучені Штати заявили в неділю, що надішлють до Ізраїлю передову протиракетну систему, щоб зміцнити протиповітряну оборону країни після ракетних атак з боку Ірану. Керувати системою будуть американські військові.
Президент США Джо Байден заявив, що надсилає систему "на захист Ізраїлю".
Представник Пентагону Пет Райдер заявив, що розгортання батареї Термінальної висотної зони оборони (THAAD) зміцнить інтегровану систему ППО Ізраїлю.
"Це частина зусиль, які армія США зробила в останні місяці, щоб зміцнити оборону Ізраїлю та захистити американців від нападів Ірану та пов'язаних з ним збройних формувань", — сказав Райдер.
*
Вашингтон закликав Ізраїль вжити заходів щодо покращення гуманітарної ситуації в Газі
Держсекретар Ентоні Блінкен і голова Пентагону Ллойд Остін підкреслили, що інакше Ізраїль може зіткнутися із забороною на військову допомогу країнам, які перешкоджають доставці гуманітарної допомоги зі США
*
Пентагон - Перші компоненти сучасної протиракетної системи THAAD уже прибули до Ізраїлю, і передова група американських військових уже почала процес розгортання комплексів
*
США та Філіппіни проводять навчання поблизу Тайваню та у Південно-Китайському морі.
У маневрах KAMANDAG беруть участь Австралія, Великобританія, Південна Корея та Японія
*
Білий дім - Росія продовжує втручатися у виборчий процес у Молдові та витрачає мільйони доларів для того, щоби підтримати певних кандидатів та перехилити результати голосувань на свою користь
*
Виробник чіпів для електромобілів Wolfspeed отримає урядові гранти на будівництво нового заводу
Компанія виготовляє мікросхеми з карбіду кремнію – більш енергоефективного матеріалу, ніж звичайний кремній
*
Американська компанія Apple представила у вівторок новий iPad mini, перше оновлення свого найменшого планшета з 2021 року
*
Дипломатичний конфлікт Індії з Канадою може вплинути на світові амбіції Моді
*
Мемуари колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона Unleashed, які надійшли у продаж минулого тижня, стали бестселером - за цей час придбано 42,5 тисячі примірників
*
Президент Європейської ради Шарль Мішель запросив Президента України на саміт лідерів країн-членів ЄС
*
ЄС обговорює заходи щодо контролю за імпортом ЗПГ із Росії
Десять країн Євросоюзу, включаючи Францію, закликали Єврокомісію посилити звітність для компаній-постачальників
*
ЄС готовий до завершення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про транзит – єврокомісарка
*
За перші дев'ять місяців 2024 року кількість нелегальних перетинів кордону з Європейським Союзом скоротилася на 42% (до 166 000 осіб) порівняно з аналогічним періодом минулого року
*
Франція не зможе надати Україні обіцяні 3 млрд євро в 2024 році, проте отримана допомога перевищить 2 млрд євро
Причиною став дефіцит бюджету, повідомив міністр оборони
*
Шольц у ході саміту ЄС попросить збільшити військову допомогу Україні — Reuters
Формат саміту скорочено через візит Байдена до Німеччини
*
Іспанія перехопила 13 тонн хімікатів, призначених для виготовлення на росії хімічної зброї
4-ро арештованих осіб створили логістичну структуру для експорту цих хімікатів, використовуючи дочірню компанію в москві
*
У Національній університетській бібліотеці Страсбурга, яка є другою за значенням науковою бібліотекою Франції, у вівторок відкрили книжкову полицю з новими україномовними виданнями
*
Дебютний фільм «Деміург» режисерки Ольги Семак отримав Народну премію Естонії на 38-му фестивалі документального кіно в Пярну
*
Фонд Pro Musica Viva, який щороку проводить у Варшаві Дні української музики, організовує восени низку симфонічних концертів в Україні, зокрема 25 жовтня та 11 листопада у Києві та 1 листопада у Черкасах
*
Новий командний центр НАТО для координації допомоги Україні розбудовується
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте сказав, що робота нового командного центру, який під керівництвом альянсу координуватиме міжнародну військову допомогу Україні, буде помітна і на полі бою і для безпеки союзників.
Марк Рютте у понеділок 14 жовтня вперше відвідав командний центр відомий під абревіатурою NSATU (NATO Security Assistance and Training Ukraine) у Вісбадені в Німеччині.
“Послання полягає в тому, що ми діятимемо далі, що ми зробимо все потрібне, аби він (президент Росії Путін) не домігся свого, щоб Україна перемогла”, - сказав керівник НАТО в інтерв’ю.
Створення NSATU було узгоджене на саміті НАТО у Вашингтоні в липні 2024 року, “щоб координувати постачання союзниками і партнерами військового оснащення для України і навчання”.
Представники НАТО заявляли, що Альянс має перебрати у США координаційну роль в Контактній групі оборони України.
В роботі Контрактної групи, наради якої отримали назву Рамштайн, беруть участь понад 50 країн.
Коли саме NSATU почне повноцінну роботу не відомо, але Рютте сказав, що до приблизно 200 військових, які зараз користуються наметами на американській базі у Вісбадені, незабаром долучаться ще кілька сотень, включно з українськими військовослужбовцями.
В структуру NSATU також входитиме штаб НАТО в бельгійському місті Монс і центри постачання в Польщі та Румунії.
*
Уряд Швеції планує збільшити військові витрати наступного року до 2,4 відсотка ВВП у відповідь на загрозу з боку Росії
*
Міністерство оборони Нідерландів у межах масштабних інвестицій в оборону вирішило закупити 46 танків Leopard та нові системи протиповітряної оборони
*
Найбільші оборонні компанії Німеччини та Італії Rheinmetall і Leonardo створили спільне підприємство
*
Київ зазнав російської атаки з використанням безпілотників
За словами мера української столиці, російські дрони атакували житлові квартали у Троєщині
*
ЗСУ: з початку доби – понад 90 бойових зіткнень. Найбільше – на Курахівському напрямі
Число постраждалих внаслідок російського ракетного удару по Миколаєву зросло до 23 осіб
*
Бійці “Азову” провели зустрічі з посадовцями НАТО для привернення уваги до визволення з полону азовців
Головною темою зустрічі стало питання проведення обмінів захисників Маріуполя, зокрема бійців «Азову»
*
Кабмін спростив утилізацію боєприпасів – постанова
Загалом, у зоні бойових дій не спрацьовує п'ята частина снарядів та інших боєприпасів
*
За два місяці росія захопила в 5,5 разів більше української території, ніж за весь 2023 рік — UA War Infographics
За 9 місяців 2024 року росія захопила 1559 кв. км, це 0,25% усієї території України
*
Із Купʼянська та ще трьох громад оголошено примусову евакуацію – Синєгубов
Очільник ОВА зауважив, що від деяких населених пунктів до лінії фронту – близько 4 кілометрів
*
В Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України показали, як аеророзвідники ГУР МОУ спільно з бійцями бригади Національної гвардії “Хартія”, 12 бригади оперативного призначення та 92 окремої штурмової бригади знищують у Харківській області російську артилерію
*
Піротехнічні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій із 24 лютого 2022 року знешкодили 535 896 вибухонебезпечних предметів
*
Представники ЗСУ ознайомились з новітніми тенденціями у сфері цифрових технологій у рамках конференції IT Arena 2024, де обговорювались проблеми штучного інтелекту, кібербезпеки, оборонних технологій та ін.
*
У застосунку "Армія+" починаючи з 8 серпня 2024 року військові подали понад 10 тисяч електронних рапортів, документи мають таку ж силу, що й паперові
*
У столиці під час повітряної тривоги пролунали вибухи, працювала ППО
*
Російська армія увечері у вівторок, 15 жовтня, завдала удару по Харкову керованими авіабомбами
*
Мінфін США: МВФ схвалить новий транш для України вже незабаром
Україна чудово впоралась із виконанням показників програми МВФ, що дозволяє правлінню Фонду вже незабаром затвердити п’ятий транш 1,1 млрд дол. Про це в коментарі Голосу Америки сказав заступник міністра фінансів США Брент Німен. Це може відбутись в рамках щорічних зборів МВФ та Світового банку в жовтні у Вашингтоні, каже посадовець.
Фонд на робочому рівні схвалив надання траншу ще 10 вересня, але виконавче правління Фонду ще не надало остаточне схвалення.
"Україна винятково добре пройшла вже декілька переглядів програми і близько місяця тому завершила п’ятий перегляд програми МВФ", - каже Німен.
Він переконаний: правління затвердить п’ятий перегляд і схвалить фінансування на 1,1 млрд доларів.
"Україна дуже добре впоралась, виконала всі структурні маяки і показники, які треба було виконати за літо. Тому, гадаю, ми скоро схвалимо перегляд, й Україна продовжить успішно виконувати програму", - додав посадовець.
Чотирирічна програма фонду загальним обсягом 15,6 мільярда доларів є важливою частиною економічної підтримки України західними країнами та міжнародними організаціями.
Через обстріли української енергетики Фонд очікує економічного уповільнення у другій половині 2024 року.
За 2024 рік МВФ очікує загального зростання економіки на 3%. Відтак ризики для України "залишаються надзвичайно високими", кажуть в МВФ.
Німан же переконаний, що попри складнощі Україна здатна втримувати економічну стабільність.
"Через надзвичайні руйнування енергетичної інфраструктури, було зменшено прогноз зростання до 3%, а інфляція зросла, - каже Німен. - Звичайно, це справжні складнощі, але Україна показує здатність добре керувати в надзвичайно складних умовах і добре виконувати програму МВФ".
*
Чого очікувати Україні від зборів МВФ. Інтерв’ю із заступником міністра фінансів США
*
NYT: Політичні чвари в Україні ускладнюють зусилля відвернути енергетичну кризу цієї зими
*
Єврокомісія виділяє 3 млн євро для роботи МАГАТЕ на українських підстанціях
Кошти надаються в рамках Європейського інструменту міжнародного співробітництва у сфері ядерної безпеки
*
Україна отримала сонячні панелі для 1500 закладів охорони здоров'я
*
Морські порти обробили 7,1 млн тонн вантажів у вересні
Зерно та руда сформували 76% вантажообігу
*
Врожай-2023 приніс українським компаніям утричі більший прибуток від очікуваного
Сумарний прибуток компаній по основних культурах, зібраних у 2023 році, становив 129 дол./га проти 94 дол./га за прогнозом
*
Україна отримуватиме більше підтримки від ФAO в агросекторі
Під час Всесвітнього дня продовольства в Італії, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФAO) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України домовилися провести аналіз нових напрямів співпраці.
*
Серед найбільш актуальних запитів бізнесу в Харківській області – страхування майна на випадок пошкоджень і повного руйнування внаслідок війни
*
У Харківській області до програми “Національний кешбек” долучилися 58 торговельних мереж
*
У Сумах заклали початок будівництва модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб
*
У Чернівецькій області за програмою єОселя компенсацію на придбання житла отримали вже понад 50 сімей військових та ветеранів
*
Рівень готовності до опалювального сезону в Донецькій області становить 99,9%, а на випадок блекаутів більшість господарчих об’єктів забезпечені генераторами
*
Міністерство культури та стратегічних комунікацій та Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій розробили методичний посібник з дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів
*
У Центрі професійно-технічної освіти в Житомирі за участі міністра освіти Естонії Крістіни Каллас презентували проєкт “Інтеграція освіти підприємництва в українську профтехосвіту”
*
Опитування: 80% українців підтримують закон про заборону УПЦ Московського патріархату
Дослідження проведено Київським міжнародним інститутом соціології
*
В Одесі затримали експравоохоронця, який погрожував розправою та вимагав 60 тисяч доларів, видаючи себе за працівника Державного бюро розслідувань
*
На Херсонщині шахраї продали неіснуючі автомобілі на майже 800 тисяч гривень, вводили в оману зловмисники й військовослужбовців ЗСУ
*
СБУ повідомила про підозру жителю Донеччини, який чергував на блокпостах ворога, грабував жителів Херсонщини та брав участь у бойових діях у складі армії РФ
*
Служба безпеки України та Національна поліція ліквідували ще три корупційні схеми ухилення від мобілізації, які діяли у Києві, Черкасах та у Закарпатській області - в одному з університетів викрито 225 фейкових «студентів»
*
На Вінниччині підозрюваній в отриманні хабаря за оформлення інвалідності І групи літній людині головлікарці обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту строком на 60 діб
*
За матеріалами СБУ судитимуть топчиновниць окупаційної влади на Луганщині
*
Колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова у Сербії повторно засудили до одного року позбавлення волі за відмивання грошей
*
Судитимуть командира роти та двох міліціонерів спецпідрозділу «Беркут» УМВС України, які здійснили перші постріли по мітингувальниках 20 лютого 2014 року в Києві
*
Російське посольство в Норвегії скоротить консульський персонал до двох осіб
МЗС Норвегії заявило, що не йдеться про висилку дипломатів
*
Російська влада оголосила у міжнародний розшук мультиплікатора, творця серіалу Mr. Freeman Павла Мунтяна. Про це повідомляють державні агенції з посиланням на матеріали справи.
Мунтяна оголошено в міжнародний розшук, «оскільки отримано оперативну інформацію про те, що він знаходиться за межами Російської Федерації», йдеться в одному з документів.
Мунтян із 2014 року живе на Кіпрі. У Росії влада оголосила його іноземним агентом, звинувативши в критиці російського вторгнення в Україну та збиранні коштів на її підтримку. Сам Мунтян заявляє, що збирає гроші на підтримку мирних українців, а не її армії.
У вересні суд у Москві заочно засудив мультиплікатора до 8 років колонії у справі про поширення недостовірної інформації про російську армію. Приводом стала його публікація у блозі про вбивства громадянського населення російськими військовими в українському місті Буча.
Крім того, його оштрафували на 40 тисяч рублів за статтею про дискредитацію збройних сил.
Павло Мунтян відомий як автор та продюсер анімаційного серіалу Mr. Freeman, який виходить на YouТube з 2009 року та критикує обивательський та споживчий спосіб життя.
*
Адміністрація виправної колонії №5 Тверської області посилила умови ув'язнення для художниці Людмили Розумової, засудженої у справі про поширення «фейків» про російську армію.
За інформацією близьких ув'язненої, її помістили до приміщення камерного типу, де вона проведе найближчі три місяці. Режим ПКТ - один із двох найсуворіших режимів утримання, що існують у російських в'язницях, так звана «в'язниця у в'язниці».
Причини такого рішення адміністрації невідомі.
Раніше Розумову кілька разів відправляли до штрафного ізолятора. Вона заявляла про погіршення свого здоров'я.
Людмилу Розумову засудили до семи років колонії у березні минулого року. Разом з нею на шість з половиною років було засуджено її чоловіка - Олександра Мартинова. За версією слідства, подружжя публікувало записи у соціальній мережі «Однокласники» з різкими оцінками дій російських військових в Україні, а також малювали антивоєнні графіті, через що їх звинуватили ще й у вандалізмі.
*
Московські суди стали приховувати статті КК, за якими ведуть справи
*
За перші шість місяців поточного року російські суди засудили до покарання 6088 військових – це рекордний показник щонайменше з 2011 року
*
Пенсійні установи на тимчасово загарбаних територіях завертають людей, що досягли пенсійного віку, посилаючись на відсутність у них документів про трудовий стаж
*
Жителі тимчасово захопленого росіянами Лисичанська Луганської області через відсутність телефонного зв'язку змушені долати пішки до десяти кілометрів, щоб викликати "швидку"
*
Представникам релігійних громад Суджанського району та Суджі на підконтрольній Україні території Курської області (РФ) передали на зберігання майно п'яти православних храмів
*
З двох ворожих кораблів, що перебувають у Чорному морі, один є носієм крилатих ракет «Калібр»
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім