"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністри закордонних справ країн «Великої двадцятки» зберуться на саміті 21 лютого в Ріо-де-Жанейро.
Вони обговорять світову напруженість та шляхи вдосконалення багатосторонніх організацій у рамках підготовки до щорічного саміту лідерів під головуванням Бразилії.
Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров зустрінуться за одним столом вперше після того, як вони коротко розмовляли віч-на-віч на торішній зустрічі міністрів закордонних справ у Нью-Делі.
Як нововведення Бразилія запропонує провести другу зустріч міністрів закордонних справ G20 у вересні під час Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку для просування переговорів про глобальне управління за участю всіх країн-членів ООН, запрошених до участі, повідомив європейський дипломат.
На країни G20 припадає близько 85% світового ВВП, більше 75% світової торгівлі та близько двох третин населення світу.
*
Ворог пошкодив лінію енергоживлення ЗАЕС – «Укренерго»
Нині зв’язок станції з енергосистемою забезпечується лише по одній лінії електропередачі
*
Єменські хусити атакували судно США в Червоному морі – Центрком США
Зазначається, що судно прямувало до порту Аден у Ємені
*
"Настав час для рішучих і чітких дій" в допомозі Україні, каже високопосадовиця Держдепу США Юрі Кім
*
У Білому домі проти ідеї передавати допомогу Україні у кредит
Про це на брифінгу сказав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.
«Щодо кредиту Україні, як я вже казав раніше, те, що ми просили і що Сенат ухвалив минулого тижня, — це як військова допомога, так і економічна допомога. Ця економічна допомога надається у формі грантів, бо просити Україну взяти на себе значну суму боргу прямо зараз, коли вона бореться за своє життя, ми не вважаємо це найкращим шляхом уперед. Ми вважаємо, що пакет, який ми склали і за який проголосували сенатори-демократи та республіканці минулого тижня, є правильним пакетом», – сказав Салліван.
У Білому домі знову закликали Палату представників, яка перебуває на канікулах, терміново ухвалити законопроєкт про національну безпеку та надати підтримку Україні.
Салліван зазначив, що законопроєкт про допомогу Україні просуває основні інтереси національної безпеки Америки з кількох напрямків. Зокрема він продовжить інвестиції в оборонно-промислову базу США.
«У наших стратегічних інтересах, у наших холоднокровних інтересах національної безпеки також знаходиться допомога Україні у протистоянні злобному та жорстокому вторгненню путіна. З історії ми знаємо, що якщо диктаторів не зупинити, вони продовжують діяти. Ціна для Америки зростає, а наслідки стають все більш серйозними для наших союзників по НАТО та інших країн світу. Ми знаємо, що путін не просто мріє завоювати Україну. Він погрожував нашим союзникам НАТО, яких ми зобов'язані захищати за договором», – додав радник.
*
Спеціалісти зі Сполучених Штатів Америки навчатимуть курсантів у військових вищих навчальних закладах України
*
Джефф Безос продав акції Amazon загалом на $8,5 мільярдів
*
Двом чоловікам висунули звинувачення у вбивстві за смертельну стрілянину минулого тижня на мітингу на честь перемоги команди Chiefs у Суперкубку з американського футболу в Канзас-Сіті
*
Трамп випустив колекцію золотих кросівок за $399. Їх розкупили за п’ять годин
*
Україна та Канада два дні говорили про двосторонню безпекову угоду
*
Канада приєднається до ініціативи Чехії і виділить 30 млн канадських доларів (близько 23 млн дол. США) на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО.
Про це із посиланням на власні джерела пише CBC News.
“Канада дала зрозуміти свою готовність підтримати ініціативу Чеської Республіки з термінової відправлення десятків тисяч артилерійських боєприпасів із різних держав до України. Хоча деталі ще обговорюються, джерела з оборонної сфери стверджують, що федеральний уряд може виділити на втілення плану до 30 млн дол”, - йдеться у матеріалі.
Президент Чехії Петр Павел під час міжнародної безпекової конференції у Мюнхені оголосив, що домовився із Данією, Нідерландами й Канадою про об’єднання зусиль із пошуку необхідного Україні обладнання й боєприпасів по всьому світу. За його словами, Чехії уже вдалося знайти 800 тис. необхідних артснарядів, але для їх передачі Україні Прага потребує фінансової підтримки партнерів.
Міністр оборони Канади Біл Блер підтвердив, що уклав із Чехією меморандум про взаєморозуміння стосовно сприяння у закупівлі боєприпасів, але він не надав жодних деталей угоди.
“Союзники Канади побоюються, що Оттава може погодитися інвестувати у боєприпаси через Чехію, водночас відмовляючись нарощувати власні потужності із виробництва зброї”, - стверджує CBC News.
*
Велика Британія і Сполучені Штати посідають перше місце за сприйняттям українців як "дружніх" країн, але за рейтингом "однозначно дружніх" країн трійкою лідерів стали Литва, Британія і Канада
*
Випускники льотного факультету Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, які у 2023 році закінчили навчання, вже проходять підготовку у Великій Британії.
Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.
«Випуск льотного факультету 2023 року проходить підготовку у Великій Британії, щоб освоювати літаки F-16, у нього буде більш довгострокова дворічна програма підготовки. Навчаються там і льотчики, і штурмани, й авіаційні інженери. У вересні вони виїхали, тож рахуйте – п'ять місяців там вчаться. Вони вивчають авіаційну термінологію англійською мовою. Українською мовою ніхто книжки та документацію перекладати не буде. Далі вони проходитимуть підготовку на легкомоторних літаках, а потім буде вирішене їхнє подальше перебазування на аеродроми чи в навчальні центри, де є F-16», - повідомив Ігнат, додавши, що курсанти Харківського університету Повітряних сил зможуть у подальшому проходити підготовку і в країнах НАТО, готуватись до роботи на IRIS-T, Patriot, NASAMS та інших системах.
Речник зауважив, що Харківський університет готує не лише пілотів, а й інших фахівців: у радіотехнічні, зенітні ракетні війська, частини логістики та зв’язку, льотні бригади, включаючи безпілотну авіацію.
*
Розвідка Великої Британії помітила зростання атак РФ на півдні України і російські спроби розпорошити українські сили.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії від 21 лютого.
"Російські сили продовжили і з великою ймовірністю наростили наземні атаки на осі Роботиного на півдні України, яке було відвойоване українськими силами під час контрнаступу влітку 2023 року. З того часу село перебувало на лінії фронту", – йдеться в огляді.
Зазначається, що російська 58-ма армія та Повітряно-десантні війська, які діяли в регіоні, зазнали серйозних втрат під час українського контрнаступу. Однак знижені оперативні темпи з того часу та триваючі зусилля РФ з рекрутингу, ймовірно, дозволили російським військам на цій осі відновитися.
"Російські сили в останні тижні інтенсифікували атаки на кількох ділянках фронту, ймовірно, з метою розтягнути українські сили", – йдеться в огляді.
Розвідка Великої Британії також вважає, що після захоплення Авдіївки російським силам потрібен час на переоснащення і відпочинок, але в наступні тижні вони намагатимуться розширити територіальні здобутки.
*
Школярам в Англії заборонили користуватися мобільними телефонами під час навчального процесу
*
Посли ЄС погодили 13-й пакет санкцій проти росії
Його оголосять на роковини повномасштабного вторгнення росії в Україну
*
Погоджений сьогодні послами країн-членів Євросоюзу 13-й пакет санкцій є менш амбітним, аніж розраховувала Україна, однак українська сторона працюватиме над тим, щоб наші пропозиції були включені до 14-го санкційного пакета - Посол України при ЄС
*
ЄС залишив росію у «чорному» списку офшорів
*
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що тільки від України залежить, чи потрібно проводити вибори під час воєнного стану
*
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що рамка для переговорів про вступ України до ЄС не буде готова до європейських виборів, які пройдуть на початку червня
*
Чинна президентка Єврокомісії офіційно визначена єдиною кандидаткою від своєї політичної групи "Європейська народна партія" на переобрання на цю посаду
*
Колишній президент Європейської комісії та колишній прем'єр-міністр Португалії Жозе Мануел Баррозу заявив, що Європейський Союз не готовий прийняти країну, що перебуває у стані війни
*
Електромобілі охопили майже 11% січневого ринку нових легкових авто в ЄС
*
Volkswagen, Renault та Stellantis планують об'єднатися, щоб протистояти Китаю
*
Одна з найбільших інвесткомпаній Європи CVC Capital Partners залучила $6,8 млрд для власного азійського фонду
Приблизно 40% капіталу фонду надійшло від азійських інвесторів
*
Вищий адміністративний суд Берліна-Бранденбурга 21 лютого підтвердив рішення суду нижчої інстанції, яке заборонило українській громадській організації "Віче" транслювати на будівлі посольства РФ кадри з війни в Україні
*
Литва продовжила тимчасовий захист для українців та поступку щодо знання мови
*
За два роки Німеччину залишили понад 300 тисяч українських біженців, які приїхали туди після початку повномасштабної війни РФ проти України
*
Ейфелева вежа у Парижі вже третій день не приймає відвідувачів у зв’язку зі страйком співробітників компанії, яка відповідає за її обслуговування (Sete)
*
У середу колони тракторів порушили рух транспорту в іспанській столиці – фермери зібралися в центрі Мадрида, щоб пройти маршем до Міністерства сільського господарства
*
Перші чотири українські пілоти мають завершити навчання на американських винищувачах F-16 до літа
*
Україна переходить на F-16 в екстреному порядку, як це не робила жодна країна - Ігнат
*
НАТО підтримає український проєкт із розробки систем дистанційного виявлення мін і снарядів – Мінекономіки
До розробки долучаться українські та іноземні науковці, а також оператори протимінної діяльності
*
У Німеччині наступного тижня голосуватимуть щодо надання Україні далекобійних ракет
У проекті йдеться про «постачання додатково необхідних систем озброєння великої дальності»
*
За оцінками економічних дослідників, війна РФ проти України вже коштувала Німеччині понад 200 мільярдів євро
*
Голова європейського комітету в Бундестазі Антон Хофрайтер вважає, що Україна цього року в кращому випадку може запобігти подальшому просуванню окупантів
*
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас натякнув, що серед союзників розглядають нові форми підтримки України
*
Міністерство оборони Австрії уклало контракт вартістю 1,8 млрд євро на закупівлю 225 бронемашин Pandur Evolution для збройних сил
*
Генсек НАТО Єнс Столтенберг вперше прийняв у штаб-квартирі Альянсу нового прем’єра Грузії Іраклія Кобахідзе
*
Міноборони розробляє мобільний застосунок «Армія+»
У додатку будуть доступні документи та послуги для військових
*
За проєктом «Армія дронів» торік законтрактували понад 300 тисяч БПЛА - Федоров
*
Росія тримає на території України 470-тисячне угруповання сухопутних військ - розвідка
*
Російська армія зосередила основні зусилля на Авдіївці, Куп'янську та Лимані - ГУР
*
Росія розгорнула вздовж українського кордону 48 пускових установок «Іскандер» - розвідка
*
Росія має близько 1500 бойових літаків - Ігнат
*
В Україні почав працювати новий венчурний фонд SMG Capital з капіталом у $10 млн
Фонд планує інвестувати в компанії з українськими засновниками, які орієнтовані на ринок США
*
Українські банки із грудня 2020 року, станом на 1 лютого 2024 року, видали мікро-, малому та середньому бізнесу кредитів під державні гарантії на портфельній основі на 105,4 млрд грн
*
Українська пшениця продовжує залишатися найдешевшою на більшості ринків – ВАР
Минулого тижня Україна продала Єгипту пшеницю з вмістом білка 12,5% за ціною $224/т з постачанням до Єгипту, тоді як російська пшениця коштувала $245/т на базисі FOB
*
Ціна на автоперевезення сільгосппродукції до Європи виросла через необхідність об'їжджати кордон з Польщею
Агроекспорт автомобільним транспортом склав 265 тис. т, порівняно з 138 тис. т у січні та 246 тис. т у грудні за аналогічний період
*
Оператори змушені шукати альтернативні маршрути постачання продукції, що збільшує вартість кожного рейсу на 600-1000 євро. Це невідворотно призведе до зростання цін на низку товарів для кінцевих споживачів
*
Через польські протести в Україні зростає ціна на автогаз
На український ринок автомобільні партії газу зі східних терміналів на умовах FCA пропонуються за $604–621/т, що на $27–45/т дорожче проти попереднього тижня
*
Орієнтовно 2500 вантажівок стоять на кодоні з Польщею – Демченко
Речник ДПСУ додав, що пропускають по кілька вантажівок на годину на всіх ПП, окрім «Ягодин» і «Шегині»
*
Випадків, коли транзитна українська агропродукція залишалася б на польському ринку, не зафіксовано – заступник міністра
Водночас він висунув припущення, що українське зерно нібито шкодить іншим країнам ЄС, таким, як Німеччина, водночас польська агропродукцію втрачає свою частку на цих ринках
*
Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзєйчак підтвердив, що українське зерно, через яке фермери блокують кордон, не залишається у країні, і що "протестувати можна було би на іншому кордоні"
*
Уряд Польщі звернувся до виконавчої влади ЄС з проханням допомогти розв'язати питання поставок українського зерна. Пропонують запровадити регіональні квоти на деякі українські товари
*
Європейська комісія заявила, що право на мирні протести є невід’ємною складовою європейської демократії, але в ході демонстрацій, що відбуваються зараз на кордоні Польщі та України, польська влада повинна забезпечувати правопорядок
*
Міністерство закордонних справ Польщі стривожене проросійським плакатом, використаним одним з учасників протесту польських фермерів 20 лютого, та закликало протестувальників дистанціюватися від подібних осіб, оскільки це шкодить репутації країни
*
Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич рішуче засудила дії польських фермерів на польсько-українському кордоні і перепросила "у воюючої України"
*
Через блокування поляками кордону з Україною в чергах стоять 2500 вантажівок
*
На жодному пункті пропуску з Польщею немає вільного руху вантажівок, уряди продовжують перемовини
*
Президент доручив уряду прибути на українсько-польський кордон для діалогу до 24 лютого
Президент також запросив на зустріч польських президента Анджея Дуду та прем'єра Дональда Туска
*
УЗ закликала аграріїв переорієнтувати вантажопотоки на Угорщину
*
Департамент внутрішнього аудиту НБУ очолила Олена Авраменко
*
НБУ змінив правила купівлі валюти для бізнесу з 21 лютого
Відсьогодні банки будуть завершувати валютний нагляд для експортерів, тільки якщо гроші від нерезидента надійшли в іноземній валюті
*
В Україні створять реєстр власників банківських рахунків та сейфів
*
За підсумками 20 перевірок банкам донараховано 7,8 млрд грн податків та зменшено задекларований збиток на 4,1 млрд — ДПС
*
Кількість активних платіжних карток торік зросла на 12,6%
*
Торік банки наростили мережі банкоматів та POS-терміналів
*
В Україні зростає рівень шахрайства — Опендатабот. За підсумками минулого року в Україні було відкрито рекордну кількість справ за статтею "Шахрайство" за останні 11 років - 82,6 тисячі кримінальних проваджень
*
Історичний рекорд: українці відкрили найбільшу кількість ФОПів на другий рік
Найбільше нових ФОПів українці зареєстрували для надання послуг перукарнями та салонами краси
*
Онлайн-торгівля повернула довоєнні позиції: категорія продуктів та алкоголю – прорив 2023 року. Дослідження Promodo
*
«єОселя»: з початку року вже видано кредитів на 1,8 млрд грн
*
В Україні спростили реалізацію житлового сертифікату «єВідновлення»
*
Зростання цін на житло в Україні майже досягло довоєнного рівня — Держстат.
За підсумками 2023 року на первинному ринку ціни на житло зросли на 12,8% – Держстат
При цьому однокімнатні квартири подорожчали на 14%, двокімнатні – на 11,1%, трикімнатні – на 13,5%
*
ПриватБанк запустив новий сервіс для бізнес-клієнтів зі спрощенням подачі податкової звітності
«Календар звітів» доступний у розділі «Електронна звітність» у вебверсії «Приват24 для бізнесу»
*
Mastercard випустила кредитну картку з вбудованим сканером відбитків
*
Японія спростила видачу віз для короткострокового перебування українців
*
Іспанія наздоганяє Польщу за обсягами українського експорту
*
Україна втратила 3,5 мільйона робочих місць через війну — Шмигаль
*
За останніми розрахунками, український аграрний сектор зазнав понад 80 млрд дол. прямих збитків і втрат внаслідок повномасштабного вторгнення
*
«Укрпошта» почала доставляти ліки на деокуповані території
На Донеччині та у прикордонних районах Сумщини стартував пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»
*
КРАІЛ контролюватиме діяльність організаторів азартних ігор онлайн
20 лютого набрав чинності порядок функціонування держсистеми онлайн-моніторингу
*
«Дарниця» провела екскурсію виробництвом для Європейської Бізнес Асоціації
Фармацевтична компанія «Дарниця» провела екскурсію виробництвом для представників Європейської Бізнес Асоціації в межах Програми розвитку для управлінців Pre-MBA
*
«Нафтогаз» проведе стрес-тест ГТС та українських газосховищ, щоб підготуватися до зупинки транзиту газу з рф
Це переконає іноземних трейдерів зберігати газ в українських ПСГ
*
"Укрзалізниця" підтвердила, що з 5 млрд грн, які у 2023 році були виділені компанії з держбюджету, було використано 4,2 млрд грн - зекономлені кошти спрямують на фінансування заходів щодо експлуатаційного утримання автодоріг
*
Цьогоріч ФДМУ виставить на приватизацію низку активів російського олігарха Дерипаски та решти підсанкійних осіб – Коваль
Наразі в управлінні фонду знаходиться 691 актив підсанкційних осіб
*
Фонд держмайна готується відкрити ринок оренди державної землі
В управлінні фонду наразі знаходиться 386 000 га
*
ФДМУ завершив оцінку київського готелю «Україна», його можуть виставити на приватизацію вже наприкінці літа
Фонд оцінив актив у 1,039 млрд грн (без ПДВ)
*
Минулого року в Україні обсяги легального видобутку бурштину сягнули 39,2 т, що в 15 разів більше, ніж у 2019 році, до набрання чинності закону щодо легалізації його видобутку
*
У 2023 році Державна служба геології та надр оформила 465 спецдозволів на користування надрами, що на 58% більше, ніж у 2022 році
*
Економічний ефект роботи антикорупційних органів у 2023 р. становив 4,7 млрд грн - директор НАБУ
*
Процес корпоратизації "ГарПоку" стартував і має завершитися до кінця року - Соболев
*
Конкурс із відбору сьомого члена наглядової ради "Укренерго" оголосять найближчими тижнями - Соболев
*
"Укрнафта" заявила, що отримала перші 50 насосів німецької Oil Dynamics GmbH, перші два з яких уже працюють на свердловинах
*
Південна Корея передала Україні 10 автівок медичної допомоги – МОЗ
Автівки забезпечуватимуть необхідну допомогу пацієнтам, які потребують додаткових заходів під час транспортування
*
Посли держав "Групи семи" в листі до керівництва українських органів влади застерегли від ухвалення реформи Бюро економічної безпеки, яка не відповідає вимогам європейської інтеграції та програми Міжнародного валютного фонду
*
Податковий комітет Верховної Ради підтримав урядовий законопроєкт №10439 про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ), попри позицію бізнес-асоціацій, громадських організацій та експертних центрів
*
У жителів регіонів є інструменти контролю та впливу на видатки місцевих бюджетів
Як і навіщо запроваджувати громадський бюджет інформують експертки U-LEAD
*
Розвиток і перспективи молодіжних рад обговорили в закарпатському офісі Програми «U-LEAD з Європою»
Торік було створено понад чверть від наявних в України молодіжних рад
*
БЕБ оголосило в розшук екскерівника оборонного ДП
Підозрюваний вніс заставу в 1,8 млн грн, та згодом порушив умови запобіжного заходу
*
Детективи Національного антикорупційного бюро відновлювали частину доказів у справі продажу конфіскованих у структур олігарха-втікача Сергія Курченка нафтопродуктів після того, як отримало її для дорозслідування у 2019 році
*
Китай почав більше купувати російську нафту Sokol після того, як від неї відмовилася Індія
*
Китай очікує, що Франція відіграватиме позитивну роль у стабілізації відносин Пекіна з Європейським Союзом
*
Reuters: Іран надав росії «велику кількість» балістичних ракет, у тому числі 400 одиниць Fateh-110
Ракети, що запускаються з мобільних комплексів, здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Міжнародні юристи схвалили конфіскацію заморожених активів Центробанку РФ на користь України
*
Генпрокуратура Берліна у вівторок, 20 лютого, оголосила про розкриття великої російсько-євразійської мережі з відмивання грошей
*
Одна з найбільших у світі юридичних фірм безоплатно створить для "Укренерго" посібник із документування російських злочинів
*
Три найбільші банки Китаю - Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank і Bank of China - перестали приймати платежі з російських підсанкційних фінорганізацій
*
Новий пакет санкцій ЄС проти РФ включатиме великий розділ, присвячений незаконному викраденню українських дітей до окупованого РФ Криму, Білорусі та Росії
*
13-й пакет санкцій ЄС проти Росії передбачає обмежувальні заходи проти 193 фізичних та юридичних осіб - Глава МЗС Нідерландів
*
Постійні представники ЄС схвалили продовження поточних санкцій проти Росії і Білорусі на пів року, не підтримавши спробу Угорщини виключити зі списків імена трьох російських олігархів
*
Європейський Союз, який перебуває на фінальному етапі запровадження 13-го пакета антиросійських санкцій, за кілька тижнів розпочне роботу над наступним пакетом
*
Європейський парламент попросив членів підкомітету з питань оборони перевірити свої телефони на наявність шпигунського програмного забезпечення після того, як на двох пристроях були виявлені сліди злому
*
Велика Британія ввела санкції проти співробітників колонії "Полярний вовк", де помер російський опозиціонер Алексєй Навальний
*
Британська розвідка: російській армії не вистачає боєздатності, щоб скористатися захопленням Авдіївки
Однак в наступні тижні росіяни намагатимуться продовжувати наступ
*
Прикордонна служба Фінляндії планує назавжди закрити тимчасові пункти пропуску "Паріккала" та "Інарі". Протягом декількох років через них не спостерігається рух
*
Уряд Литви схвалив закриття двох контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Білоруссю - "Райгардас" і "Лаворишкес". Вони будуть закриті з березня
*
Міністерство закордонних справ Румунії 21 лютого викликало посла Росії Валерія Кузьміна у зв'язку зі смертю у в'язниці російського опозиційного політика Алексєя Навального
*
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський слідом за іншими країнами вирішив сьогодні викликати посла Росії в Чехії Александра Змєєвського через смерть російського опозиціонера Алексєя Навального в сибірській в'язниці
*
Росія є головною загрозою міжнародній безпеці Швеції, і зовнішні вороги можуть спробувати скористатися підвищеним ризиком екстремістського насильства з боку ісламістів і ультраправих - Служба безпеки Швеції
*
Лідер італійської партії "Ліберальна дія" Карло Календа напередодні у соцмережах розкритикував лідера ультраправої партії "Ліга" Маттео Сальвіні, вимагаючи звіту про угоду 2017 року з путінською "Єдиною Росією" і доказів того, що угода між політсилами була скасована
*
Проросійська ультраправа болгарська партія "Відродження" відправила делегацію до Москви на запрошення партії президента Росії Владіміра Путіна "Єдина Росія"
*
Словаччина може не підтримати продовження режиму лібералізації торгівлі з Україною, якщо її інтереси не будуть враховані – Фіцо
Прем'єр-міністр вважає, що повна лібералізація торгівлі суттєво шкодить країнам, які межують з Україною
*
Сімох депутатів з раніше керівної партії "Право і справедливість" на кілька місяців позбавлять депутатської заробітної плати за їхню роль у сутичках з охороною спікера 7 лютого
*
російські агенти можуть бути причетні до страйків на кордоні з Україною – МЗС Польщі
Гасла, які скандуються на протесті, шкодять Польщі та репутації польського народу
*
Reuters - Швейцарія активізує боротьбу з компаніями та приватними особами, які використовують країну для обходу санкцій, накладених на Росію за її війну в Україні
*
Генінспекторат поліції Молдови заявив, що у Кишиневі затримали підозрюваного у підпалі дверей інформаційного центру НАТО
*
Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просять суд про запобіжний захід для колишнього нардепа Сергія Пашинського у вигляді арешті з можливістю внесення застави у розмірі майже 300 мільйонів гривень
*
СБУ викрила хакерів LockBit – вони атакували міжнародні фінустанови, що надають допомогу Україні
Принаймні з однієї американських компаній зловмисники вимагали $90 млн
*
Російську частину бізнесу Danone, яка була захоплена у 2023 році за наказом Путіна, планують продати бізнесмену, пов'язаний з владою у Чечні, який наближений до Кремля
*
Туреччина перекрила майже половину постачань у росію через загрозу санкцій США
Торгівля деякими товарами припинилася повністю, зокрема, експорт машинного обладнання
*
Західні посадовці оцінюють як недостатній обсяг внутрішнього виробництва Росією боєприпасів для того, аби вона могла задовольнити потреби своїх сил, що ведуть повномасштабне вторгнення в Україні.
Слова цих посадовців, які спілкувались із журналістами 21 лютого на умовах анонімності, цитує агентство Reuters.
Як заявили співрозмовники ЗМІ, внутрішні можливості Росії з виробництва боєприпасів "наразі є недостатніми для задоволення потреб конфлікту в Україні".
"Санкції сильно б'ють по російському військово-промисловому комплексу, викликаючи серйозні затримки і збільшуючи витрати", – додали вони.
Західні посадовці кажуть, що нездатність Росії закуповувати західні компоненти – принаймні в достатніх обсягах – підриває її здатність виробляти нову військову техніку та ремонтувати стару.
Аби компенсувати власний дефіцит, РФ звернулась до своїх союзників – Північної Кореї, яка передала їй сотні тисяч артилерійських снарядів і ракети, а також Ірану, який надав сотні безпілотників-камікадзе.
За деякими повідомленнями, Москва також реквізує військову техніку, яку планувала відправити в інші країни.
Україна в останні місяці також зазнає гострого дефіциту боєприпасів, передусім через затримку схвалення військової допомоги в Конгресі США.
*
Іран з початку 2024 року вже відправив до Росії кілька партій своїх балістичних ракет класу "земля-земля" в межах домовленостей із поглиблення співпраці між двома країнами - близько 400 балістичних ракет
*
У куплених росією північнокорейських ракетах знайшли західні компоненти
Це свідчить про те, що країна розробила мережу закупівель, здатну непомітно оминути санкції, введені майже 20 років тому
*
Нафтопереробний завод у Туапсе після атаки дронів будуть ремонтувати не менше 3-х місяців
російські НПЗ практично все обладнання замінили на іноземне, і все воно знаходиться під санкціями
*
NYT розповсюдило фейк про те, що під Авдіївкою в полон потрапили сотні українських військових
Відповідну інформацію спростували в угрупуванні військ «Таврія»
*
росія внесла американського сенатора Ліндсі Грема до списку терористів та екстремістів
На нього завели кримінальну справу за слова, вирвані з контексту
*
У РФ Верховний суд Татарстану залишив під арештом журналістку Татаро-Башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву. Засідання пройшло у форматі відеозв'язку 20 лютого
*
ЗСУ вчора вдарили по шикуванню мотострільців рф на т.о. Донеччині
Оборонці могли ліквідувати щонайменше 60 окупантів
*
Сили ППО знищили ще один ворожий бомбардувальник Су-34 – Олещук
Це вже сьомий збитий літак рф за останній тиждень
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім