"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
МЕА передбачає еру електрики, спад видобутку викопного палива до 2030 р. - МЕА
*
МЕА чекає на «великий надлишок» на ринку нафти в 2025 році
*
Україна офіційно звернулася до Міжнародної морської організації із закликом невідкладно направити до портів Великої Одеси міжнародну моніторингову місію на тлі посиленого російського терору
*
Сибіга - Від початку повномасштабного вторгнення внаслідок обстрілів армією РФ зазнали пошкоджень 23 цивільні судна
*
У середу восьмеро міністрів закордонних справ з країн Північної Європи та держав Балтії прибули з візитом до Одеси
*
Для розв'язання проблем із глобальною бідністю потрібно понад 100 років — Світовий банк
*
Названі країни з найкращою та найгіршою пенсійною системою у 2024 році
Нідерланди зберегли свій титул найкращої у світі пенсійної системи в щорічному міжнародному пенсійному індексі Mercer CFA Institute. Про це повідомляє Bloomberg.
Слідом за Нідерландами до четвірки найкращих пенсійних систем у світі увійшли Ісландія, Данія та Ізраїль. Це єдині країни з 48 оцінюваних, які отримали загальну оцінку A.
Демографічні проблеми
У звіті, який оцінює пенсійні системи на основі їх адекватності, стабільності та цілісності, говориться, що у всьому світі існують демографічні проблеми для пенсійної системи.
«Ми просто не народжуємо дітей та живемо довше. Якщо об'єднати населення, яке старіє, та меншу кількість платників податків з державним боргом та очікуванням державних пенсій, щось має десь піти на спад», — заявив один з авторів доповіді Девід Нокс.
У звіті зазначається, що збільшення тривалості життя та зниження рівня народжуваності, а також високі відсоткові ставки та зростання вартості медичної допомоги посилили тиск на державні бюджети щодо підтримки пенсійних програм. Це, зокрема, сприяло нижчим загальним індексам у цьому році.
США зайняли 29 місце, Велика Британія — 11, а Японія — 36 місце. Індія посіла найнижче місце з рейтингом D, поступившись Південній Африці, Туреччині, Філіппінам і Аргентині, які також отримали рейтинг D.
Австралія, пенсійна система якої високо цінується в усьому світі, опустилася нижче Сінгапуру на шосте місце.
Китай зайняв 31-ше місце, але нещодавні пенсійні реформи в країні не були враховані в його індексному показнику цього року. Мексика, Індія та Франція також здійснили зміни в пенсійні реформи.
*
Світові акції виробників мікрочипів втратили $420 мільярдів
Інвестори в акції чипів стикаються з новим викликом після того, як стриманий прогноз ключового постачальника обладнання ASML Holding NV спричинив глобальне падіння в цьому секторі
*
Ціни на нафту піднялися на ранніх торгах у середу, 16 жовтня, через невизначеність щодо перебігу конфлікту на Близькому Сході, після того, як занепокоєння попитом звели ринок до найнижчого рівня з початку жовтня на попередній сесії
*
Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що за минулу добу їхня авіація завдала ударів по більш як 140 об’єктах угруповання «Хезболла» у понад п’ятдесяти районах Лівану
*
Американський президент Джо Байден, як очікується, відвідає Німеччину цього тижня та зустрінеться з трьома європейськими лідерами.
За даними співрозмовників телеканалу, очікується, що у Берліні Байден проведе зустріч з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Емманюелем Макроном та прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером, як це планувалось до відкладення його візиту минулого тижня.
Нещодавно речник німецького уряду Вольфганг Бюхнер підтвердив, що Байден має приїхати до Німеччини наприкінці тижня.
*
США звернулися до Північної Кореї з проханням припинити дії, що збільшують ризик конфлікту після того, як Пхеньян підірвав дороги, які зв’язували країну з Південною Кореєю
*
Сполучені Штати, Південна Корея та Японія разом із країнами-партнерами запустили новий спільний механізм для моніторингу дотримання санкцій Ради Безпеки ООН щодо КНДР
*
Квартальний прибуток Goldman Sachs підскочив на 45%
Американський банк Goldman Sachs зафіксував 45% зростання чистого прибутку в третьому кварталі, що завершився 30 вересня, який склав $2,99 млрд або $8,4 на акцію, перевищивши прогнози аналітиків LSEG в $6,89 на один папір.
*
Уолл-стріт у плюсі на чолі з паперами банків
*
Прибуток Morgan Stanley за 3 кв виріс на 32% за рахунок відновлення угод.
Американський кредитор у середу звітував про зростання чистого прибутку до $3,19 мільярда, або $1,88 на акцію, за три місяці, що закінчилися 30 вересня, з $2,41 мільярда, або $1,38 на акцію, за аналогічний період роком раніше.
*
Глава ФРЛ Атланти сказав, що у його точковий графік закладено зниження ставок ще на 25 б.п. у 2024 р
*
Компанія Meta повинна буде відповідати у суді за позови американських штатів, які звинувачують її у спричиненні проблем із психічним здоров'ям серед підлітків через створення залежності від платформ Facebook та Instagram
*
Бум штучного інтелекту підняв акції Apple до нових історичних максимумів
Станом на 9:30 за Києвом, акції зросли на 1,10% до $233,85
*
Tesla перевела всі свої біткоїни на невідомі гаманці. Це близько $770 млн
*
Канада модернізувала Leopard 2A6MC2: ЗМІ показали перші кадри нового танка.
Leopard 2A6M C2 CAN — це модернізований канадський варіант німецького основного бойового танка Leopard 2A6. Він був розроблений шляхом модернізації 20 танків Leopard 2A6M за контрактом з KMW на 76 млн доларів.
15 жовтня в сюжеті німецького телеканалу ARD 1, присвяченому екскурсії об'єктами оборонної компанії Krauss-Maffei Wegmann, могли показати перші кадри нових канадських танків Leopard 2A6M C2. На це вказав військовий аналітик Jeff21461 у соцмережі Х.
Вартість модернізації нового танка Leopard 2A6M за контрактом з KMW коштувала 76 млн доларів. Капітальний ремонт охоплює оновлення оптики, систем управління вогнем і інтерфейсів, заміну застарілих аналогових технологій на сучасні компоненти для збільшення терміну служби.
У лютому 2023 року міністр оборони Канади Аніта Ананд заявила, що Канада планує замінити танки Leopard 2, відправлені в Україну, хоча конкретні терміни цих придбань не розкривали. Тим часом Канада готувалася модернізувати свої Leopard 2, що залишилися, в рамках проєкту до 2035 року.
*
Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга запросив парагвайського колегу Рубена Раміреса Лескано на міністерську конференцію з людського виміру в Канаді наприкінці жовтня.
*
Канада допоможе в інклюзивному, соціальному та економічному відновленні Київщини
Канада допоможе в інклюзивному, соціальному та економічному відновленні Київщини. Зокрема, до участі у проєкті відібрали чотири громади регіону. Загалом іноземці допоможуть відновити 19 територіальних громад України.
Про це повідомляє пресслужба Глевахівської селищної ради.
В рамках ініціативи "Інклюзивне відновлення за лідерства громад" (CLIR) 19 територіальних громад із 7 пошкоджених війною областей України отримають експертну підтримку. Йдеться про стале інклюзивне, соціальне та економічне відновлення.
Загалом своє бажання взяти участь в ініціативі висловило понад 300 громад із 11 найбільш пошкоджених областей. У Київському регіоні до участі у проєкті відібрали чотири громади: Баришівську, Глевахівську, Боярську та Великодимерську.
Зазначається, що ця ініціатива є одним із компонентів проєкту міжнародної технічної допомоги "Супровід урядових реформ в Україні" (SURGe), який фінансується урядом Канади. Експерти CLIR надаватимуть відібраним громадам експертну підтримку за такими напрямками:
стратегічне управління та планування
налагодження партнерств із міжнародними організаціями
залучення зовнішніх інвестицій
розвиток сфери соціальних послуг
підтримка з розробки планів і стратегій відновлення та розвитку
впровадження принципів сталого розвитку тощо.
"Під час великої війни для країни вкрай важливо, аби територіальні громади перетворилися на лідерів відбудови. Це неможливо без розбудови на місцевому рівні глибоких компетенцій та дієвих інституцій. Комплексна експертиза, якою володіє команда CLIR в питаннях інклюзивності, гендерної орієнтованості та сталості має стати запорукою ефективного відновлення" — сказала заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.
За словами директорки проєкту SURGe в Україні Танії Санфорд Аммар, усі відібрані громади мають отримати необхідні знання, навички та інструменти для розробки ефективних планів відновлення, залучення фінансової підтримки та бути лідерами у відновленні країни.
"Супровід урядових реформ в Україні" (SURGe) — це проєкт з інклюзивного прийняття рішень в Україні, який реалізується компанією Alinea International та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади з 2019 року. SURGe є наступником проєкту "Експертна підтримка врядування та економічного розвитку" (EDGE), який реалізовувався у 2015-2019 роках.
Що відомо про відновлення Київщини
Унаслідок бойових дій навколо Києва в лютому-березні 2022 року на Київщині зафіксовані руйнування у 46 з 69 територіальних громад. Критичних руйнувань завдано в Бучанській, Ірпінській, Гостомельській, Бородянській, Макарівській, Великодимерській та Пісківській територіальних громадах.
Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ в області було зруйновано чи пошкоджено 27 226 об'єктів. Основний "удар" припав саме на житло — 24,3 тис. об'єктів. Крім цього, постраждали 227 шкіл та садочків, 125 адміністративних будівель і ЦНАПів, 128 медичних закладів, 138 культурних та релігійних споруд.
На кінець 2023 року на Київщині відновили повністю або частково із забезпеченням життєдіяльності понад 16,5 тисяч об'єктів. Із них 15 тисяч — це багатоквартирні та приватні житлові будинки.
На Київщині створюють Каталог відновлення області, де можна дізнатись про відремонтовані об'єкти за кошти з резервного держбюджету протягом 2022 року. Торік звідти на ремонт в області виділили понад 700 млн грн.
Також у Київській області створили Спостережну раду з питань відбудови. Її основне завдання — контролювати усі етапи відбудови від планування до завершення проєктів. Працюватиме і робоча група, яка виявлятиме корупцію під час відбудови.
Спостерігати за процесом відновлення 18 багатоквартирних будинків на Київщині, які були пошкоджені внаслідок повномасштабного вторгнення Росії і на відбудову яких збирає платформа UNITED24, можна на інтерактивній карті.
*
Парламент Британії обговорить законопроєкт про асистовану смерть
Пропозиції щодо надання невиліковно хворим дорослим людям в Англії та Уельсі права покінчити з життям внесуть до парламенту в середу, що очікувано викличе емоційні дебати з питання, яке поляризує думки
*
Британія опрацьовує власні пропозиції щодо можливості ураження Україною військових об'єктів вглибині Росії - Сирський
*
Інфляція споживчих цін у Британії у вересні склала 1,7% р/р, менше за прогноз
*
Ціни виробників у Британії у вересні знизилися на 0,5% м/м, більше за прогноз
*
Глава Євроради перед самітом ЄС: Україна буде центральною темою наших дискусій
Саміт ЄС зосередиться на обговоренні ситуації в Україні і, зокрема, заслухає президента президента України щодо запропонованого ним Плану перемоги
*
Франція заборонила ізраїльським фірмам брати участь у майбутній військово-морській виставці, що стало останнім інцидентом, який підкреслює все більш напружені відносини між двома союзниками
*
Президент Франції Еммануель Макрон у розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу засудив невибіркові удари Ізраїлю, які збільшують людські жертви в Газі та Лівані
*
Естонський парламент, Рійгікогу, у середу 16 жовтня ухвалив заяву до 80-х роковин масової депортації кримських татар, які визнав актом геноциду
*
Новий генеральний секретар Соціал-демократичної партії Німеччини Маттіас Мірш закликав до переговорів для припинення війни в Україні
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц знову наголосив на своїй готовності провести переговори з лідером Росії Владіміром Путіним про справедливий мир в Україні
*
Кандидат у канцлери Німеччини Фрідріх Мерц обіцяє надати Україні Taurus і дозволити бити ними по росії
Але це буде зроблено за однієї умови — спочатку він звернеться до путіна
*
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо перед самітом ЄС висловив думку, що війна в Україні закінчиться найближчим часом
*
Європейська комісія закриє очі на тимчасове призупинення дії права на притулок у Польщі і не буде карати Варшаву
*
Рада міністрів Польщі у вівторок ухвалила міграційну стратегію
*
Польський президент Анджей Дуда переконаний, що ініціатива уряду про призупинення права на притулок для мігрантів зашкодить опонентам режиму Александра Лукашенка, які втекли до Польщі з Білорусі
*
Польща продає облігації на 3 мільярди євро через зростання потреб у запозиченнях
*
В Ісландії підтвердили проведення дострокових парламентських виборів у зв’язку з розпадом коаліції та визначили датою 30 листопада
*
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що був ознайомлений зі змістом Плану перемоги, який президент України представив у Верховній Раді, та обговорює його із союзниками в Альянсі
*
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що стратегія Альянсу полягає у військовій допомозі Україні і якщо в певний момент Київ розпочне переговори з Росією щодо закінчення війни – він зробить це з позиції сили
*
Перевірка системи масового оповіщення населення у Варшаві показала, що багато містян не почули сигнал і теперішня система розміщення недосконала
*
Франція найближчим часом почне постачати Україні нові дрони-камікадзе власної розробки
*
Найбільші в історії НАТО артилерійські навчання Lightning Strike відбудуться у Фінляндії наступного місяця
*
У жовтні президент України провів нараду щодо мобілізації, під час якої військові зазначили, що поточна модель бронювання працівників заважає мобілізації. Місцеві адміністрації можуть втратити право на бронювання підприємств
*
Українська компанія планує побудувати в Литві завод з виробництва вибухових речовин RDX (гексогену)
*
"Державний оператор тилу" Міністерства оборони припиняє роботу з постачальником "Трейд Граніт Інвест" у Донецькій області та застосовує до нього оперативно-господарські санкції, чим забороняє брати участь у тендерах ДОТ протягом 12 місяців
*
Міністерство юстиції України 15 липня і 9 жовтня уклало дві угоди з юридичними фірмами про юридичні послуги для Міноборони по судах щодо невиконаних поставок бронежилетів у 2022 році
*
Міністерство оборони України кодифікувало й допустило до постачання мультифункціональний дрон вітчизняного виробництва “Чаклун”, який збудований за літаковою схемою і ефективно працює навіть за поганих погодних умов
*
Від початку поточної доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найактивніше війська РФ діють на Курахівському напрямку Донеччини
*
Армія РФ проводить штурмові дії в районах Левадного та Новодаріївки Запорізької області
*
Російські війська посилили свою присутність на Кінбурнській косі
*
МЗС - Російські війська готуються до ударів по об’єктах ядерної енергетики в Україні
*
Сили оборони півдня України виявили та уразили місце навчання особового складу російських військ
*
Сили оборони України станом на 13 годину сьогодні, 16 жовтня, збили ще 17 ворожих безпілотників, чотири – локаційно втрачено
*
На півночі Харківської області підрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України зачистили 400 гектарів лісу і знищили майже полк російських загарбників
*
Росіяни зранку обстріляли Дніпровський район Херсона, постраждав 56-річний чоловік, він у середньому стані тяжкості
*
Ворожа армія знову атакувала мирне населення Запорізької області. Російський FPV-дрон влучив по цивільному автомобілю мешканця Приморського, що неподалік Запоріжжя
*
У Кругляківці Куп’янського району Харківської області внаслідок скидання КАБу пошкоджено будинок, загинув 67-річний чоловік
*
Минулої доби на лінії фронту відбулося 171 бойове зіткнення, найбільше російських атак відбили на Курахівському напрямку
*
Російська армія вночі та вранці у середу, 16 жовтня, здійснила вісім обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 9 вибухів
*
Увечері у вівторок, 15 жовтня, російські війська завдали удару дроном по території Нікопольського району Дніпропетровської області
*
Протягом доби російські військові завдали 388 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області
*
Сили і засоби протиповітряної оборони знищили усі російські ударні БПЛА, запущені вночі 16 вересня в бік Києва
*
Виконавча рада Міжнародного валютного фонду ухвалить рішення щодо п’ятого перегляду програми EFF для України та виділення наступного траншу у п’ятницю, 18 жовтня
*
Свириденко зустрілася з регіональним директором Світового банку
Україна та Світовий банк домовилися про поглиблення співпраці в реалізації проєктів з трансформації української економіки, сприяння поверненню громадян та залучення іноземних інвестицій для відбудови країни
*
Україна повернулася до групи найбільш економічно невільних країн – звіт Інституту Фрейзера
*
НБУ не розглядає криптовалюту як законний засіб платежу, але працює над цим викликом
Гривня є єдиним законним засобом платежу в Україні, і це залишається принциповою позицією Національного банку України, тоді як криптовалюта таким засобом не є, і необхідне законодавче врегулювання ринку віртуальних активів.
*
НБУ пропонує оновити підходи до розрахунку індикаторів валютного ринку: торкнеться і рубля
Національний банк України пропонує запровадити довідковий курс гривні до євро та нові принципи формування переліку валют для щоденного встановлення офіційного курсу.
*
Збереження банківської таємниці залишається одним із важливих завдань Нацбанку – голова НБУ
*
Голова НБУ очікує повноцінного приведення страховиками своєї діяльності до нових вимог до кінця 2024 р.
*
Голова НБУ сподівається на хороші новини в приватизації держбанків у 2025 р. Голова НБУ сподівається продати Сенс Банк та Укргазбанк у 2025 році
*
Список ненадійних інвестиційних проєктів поповнився на 19 кейсів
Усього перелік від НКЦПФР містить 357 найменувань
*
Експортно-кредитне агентство України підтримало експорт на 5,7 млрд грн за 9 місяців цього року
*
Експорт товарів з України за січень - серпень 2024 року сягнув 27,578 млрд дол., що на 12% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас імпорт українських товарів збільшився на 9,8% - до 45,191 млрд доларів
*
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про застосування попередніх антидемпінгових заходів щодо імпорту радіаторів з Туреччини та Китаю
*
Державне фінансування на суму 171,4 млн грн в межах програми "Зроблено в Україні" виділили ще трьом індустріальним паркам. Індустріальні парки «Біла Церква 2», «ВінІндастрі» та «Місто скла» отримають 171,4 млн грн від держави
*
В Україні вже визначили сім підстанцій, важливих для видачі потужності з атомних станцій, на які поширюється робота місій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ)
*
«Енергоатом» має резерв потужності, який можна додати за потреби – Котін
*
За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській та Харківській областях
*
Міністерка закордонних справ Швеції Марія Мальмер Стенергард оголосила, що країни Нордично-Балтійськоі вісімки вирішили виділити Україні зимовий пакет енергетичної підтримки
*
Втрата Покровська може суттєво знизити об’єм виробництва української сталі
Шахта, розташована приблизно за 10 км на захід від Покровська, є єдиним джерелом в Україні вугілля для виробництва коксу
*
Глава "Укрметалургпрому" назвав основними викликами галузі е/е, загрозу Покровську і морському коридору
*
Глобальне зниження попиту на сталь є найбільшою проблемою металургійної галузі України. Відновлення сталевого споживання в Європі очікується не раніше другої половини наступного року
*
Покровськ на Донеччині став асоційованим партнером Європейського альянсу міст і регіонів для відбудови України
*
ПАТ "Укрнафта" провело капітальний ремонт свердловини у Полтавській області та збільшила її дебіт в 520 разів до 104 тонн нафти
*
У січні-вересні 2024 року за підсумками своєї діяльності група "Нафтогаз" сплатила майже 67 млрд грн податків
*
Пенсії в Україні зросли, проте їх "з'їла" інфляція
Станом на 1 жовтня 2024 року, порівняно з минулим роком, середня пенсійна виплата номінально зросла на 9,4%, реальна - на 0,7%
*
43% українців отримують пенсії менше за $100. Чверть — $66
*
Україна готується до опалювального сезону
Уряд, обласні військові адміністрації та влада громад працюють у трьох ключових напрямах
*
Київстар створює Центр передового досвіду на базі технологій від AWS
*
Buzzi закрила операцію з продажу своїх активів в Україні компанії CRH за EUR100 млн
*
Кадрові зміни у телеком-холдингу DVL: призначено 6 нових керівників
Група компаній DVL об’єднує бренди Датагруп, Volia і lifecell та пов’язані з ними компанії
*
NovaPay підвищує ставки по корпоративним облігаціям
*
«єОселя»: Від початку року українці отримали кредити на придбання житла на 12,1 млрд грн
*
єОселя поширюється на Одещину: Ощадбанк акредитував житлове містечко від ZEZMAN Holding
*
Цього року через засуху та надзвичайну спеку якість і кількість винограду значно погіршилися - він розміром з родзинку
*
Експертна комісія Міністерства аграрної політики та продовольства України затвердила нову породу рисистих коней
*
Попит на китайські авто в Україні впав: що обирали у вересні
Впродовж вересня 2024 року українці придбали майже 1,2 тис. легкових авто, ввезених з Китаю. Це на 8% менше, у порівнянні з вереснем 2023 року
*
За останні два роки вартість однокімнатної квартири в оренду в Києві зросла на 60%
*
У Києві до тепла вже підключили 234 будівлі соціальної сфери
*
ІТ-коаліція з вересня 2023 року зібрала 157 мільйонів євро на підтримку України, з цієї суми Україна отримала обладнання і програмного забезпечення на 99 мільйонів
*
Миколаїв отримає як благодійну допомогу пожежну машину, яка перед цим використовувалася на британському острові Мен
*
На Донеччині Укрпошта готує до відновлення відділення у Костянтинівці та Миколаївці, де були прямі ворожі влучання і приміщення були зруйновані. Загалом сьогодні в області продовжують діяти 69 стаціонарних її відділень та 16 – пересувних
*
Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області завершила будівництво мосту на в’їзді до Чернігова, що був зруйнований 23 березня 2022 року
*
Майже всі прокурори Хмельниччини оформили інвалідність через схему головної лікарки МСЕК Крупи та її сина – Бутусов
*
Підтримував війну та «зливав» наслідки обстрілів: затримано посадовця «Укренерго»
Фігурантом є один з керівників департаменту безпеки держпідприємства
*
17 українських вишів увійшли до Times Higher Education World University Rankings 2025
*
У підмосковному місті Щолково виникла пожежа на території військового аеродрому «Чкаловський»
*
У Підмосков'ї розстріляли високопоставленого офіцера ГРУ та спецназу

*******

Всі, всі, всі на корабель
*
МЕА передбачає еру електрики, спад видобутку викопного палива до 2030 р. - МЕА
*
МЕА чекає на «великий надлишок» на ринку нафти в 2025 році
*
Бум електромобілів та зеленої енергетики в Китаї підривають попит на нафту та вугілля РФ
Економічна політика Пекіна щодо відновлюваної енергії закладає міну уповільненої дії під російський сектор викопного палива і бюджет, що залежить від його експорту.
*
У Росії впали продажі будівельно-дорожньої техніки через брак коштів на ремонт доріг
Російські заводи, що випускають будівельно-дорожню техніку у серпні 2024 року реалізували продукції на 5,1 млрд руб., що на 33,5% менше порівняно з тим самим періодом 2023 року.
*
Казахстан поки що не планує приєднуватися до БРІКС, хоча президенту країни Касим-Жомарту Токаєву надходили такі пропозиції
*
Президент Сербії може відмовитися від поїздки до Путіна на саміт БРІКС
*
Російські постачальники не можуть доставити в країну до 30-40% контейнерів з автомобільними запчастинами через проблеми з платежами
*
У Краківському окружному суді розпочався судовий процес над двома росіянами, які були найняті російською групою Вагнера для розклеювання у Кракові листівок із закликом вступати до цієї організації
*
Пожежа на пожежній станції в місті Штадталлендорф у німецькій федеральній землі Гессен завдала збитків на десятки мільйонів євро
*
Словенська поліція подала кримінальну скаргу на прем'єр-міністра Роберта Голоба за звинуваченням у "втручанні у справи поліції"
*
На півночі Молдови сьогодні вранці за чотири кілометри від кордону з Україною виявили уламки ракети
*
У Молдові, де у неділю пройдуть вибори, до офісу партії-агента Кремля приїхав спецназ
Вранці 16 жовтня біля офісу передвиборчого блоку "Перемога" у Бєльцях помітили спецназ, у поліції підтвердили, що там ведуться слідчі дії
*
На півдні Норвегії провели велику операцію проти мережі наркоторговців, затримали загалом 19 осіб
*
Франція видала тимчасові візи шістьом російським військовим, які дезертували з поля бою в Україні
*
Аналітики ISW назвали ймовірну причину рішення Путіна відправляти військових КНДР в Україну
Росія могла укласти з Північною Кореєю договір про "всеосяжне стратегічне партнерство", щоб, серед іншого, мати змогу залучити особовий склад армії країни до війни в Україні.
*
Путін намагається уникнути мобілізації в Росії за рахунок угоди про «партнерство» з КНДР - ISW
Кремль, імовірно, використовує угоду про всеосяжне стратегічне партнерство з КНДР, щоб залучити до війни північнокорейських військових. Таким чином Володимир Путін намагається уникати мобілізації в РФ якомога довше.
*
Кім Чен Ин мобілізував 1,4 мільйона людей і пообіцяв «знищити» Південну Корею
*
Ввечері 15 жовтня у південному передмісті Стокгольма стався сильний вибух біля входу до будинку, затриманий підозрюваний – неповнолітній хлопець
*
У Польщі поліцейські затримали трьох людей та вилучили 35 кг наркотиків, вартість яких на чорному ринку становить майже мільйон злотих – їм загрожує до 20 років у в’язниці
*
Китай готовий прагнути мирного возз’єднання із Тайванем, але ніколи не відмовиться від застосування сили проти острівної держави
*
Сі Цзіньпін: Китай готовий бути партнером і другом США
Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що успішне партнерство Китаю і Сполучених Штатів буде корисним для всього світу
*
Китай пригрозив знищити Тайвань у разі війни
*
Louis Vuitton втратила 23 млрд євро вартості на тлі слабкого попиту в Китаї
*
Bloomberg: Китай запроваджує податок на доходи від іноземних інвестицій
Китай має намір запровадити податок на прибуток від інвестицій за кордоном для надбагатих людей, пише Bloomberg із посиланням на людей, знайомих із ситуацією.
За словами співрозмовників агентства, останні місяці місцеві податкові органи викликали деяких заможних людей у великих китайських містах на зустрічі для оцінки потенційних платежів, у тому числі заборгованостей за минулі роки. Деяким із них було запропоновано провести цю оцінку самостійно.
Як зазначає Bloomberg, китайці можуть зіткнутися з податком на прибуток від інвестицій у розмірі до 20%, а також їм загрожують штрафи за прострочені платежі.
Незрозуміло, на кого саме поширюються ці заходи і як довго вони продовжаться, кажуть співрозмовники агентства.
За їх словами, у деяких з «кипців, які «потрапили під підозру», було не менше $10 млн в офшорних активах, а інші були акціонерами компаній, зареєстрованих у Гонконгу та США. Хоча місцеві закони завжди передбачали, що резиденти мають оподатковувати податки на доходи по всьому світу, включаючи прибуток від інвестицій, донедавна це рідко дотримувалося, зазначили джерела Bloomberg.
Введення таких заходів наголошує на зростаючій потребі уряду Китаю в розширенні джерел доходу, у тому числі на тлі падіння продажів землі. Введення податку також узгоджується з кампанією президента КНР Сі Цзіньпіна під назвою «Загальне процвітання», яка спрямована на більш рівномірний розподіл багатства в країні. Податкове управління Китаю не відповіло на запит Bloomberg.
При цьому в рамках Єдиного стандарту звітності (Common Reporting Standard, CRS) Китай протягом останніх шести років автоматично обмінюється інформацією з майже 150 юрисдикціями про рахунки, що належать особам, які оподатковуються в кожній країні-учасниці.
«У Китаю вже є скарбниця даних CRS, яку податкові органи можуть з легкістю використовувати для виявлення можливостей для збору податків», — розповів Bloomberg заступник голови Deloitte China Патрік Іп.
У КНР «потенціал індивідуальних податкових перевірок порівняно з податковими перевірками підприємств зростатиме», припустив експерт.
Податкові доходи Китаю з січня по серпень 2024 року впали на 2,6% порівняно з минулим роком і склали близько 14,8 трлн юанів.
Доходи від продажу державних земель упали на 25% — до 2 трлн юанів, а податкові надходження скоротилися на 5,3%.
З кінця вересня китайська влада оголосила про цілу низку стимулюючих заходів, спрямованих на пожвавлення економіки, пише Bloomberg. У тому числі вони пообіцяли зробити наймасштабніші за останні роки зусилля щодо обміну позабалансового боргу місцевих органів влади, щоб полегшити їхній фінансовий тягар.
*
Китайські "блакитні фішки" та акції в Гонконгу знизилися - інвестори чекають на подальші стимули
*
"Оссі" відступає через скептицизм навколо економічних стимулів у КНР
*
У Міністерстві оборони Південної Кореї заявили, що «уважно» стежать за ситуацією щодо можливого відправлення Північною Кореєю військових для участі у війні Росії проти України
*
Щонайменше 94 людини загинули і близько 50 отримали поранення в результаті вибуху бензовоза на північному заході Нігерії
*
Військово-повітряні сили Туреччини провели повітряні операції на півночі Іраку, нейтралізувавши 14 терористів
*
Представники російської влади, а також бізнесмени та інші російські впливові особи за допомогою піар-агентств намагаються видалити з пошукової видачі Google розслідування, репортажі та новини про їхню діяльність
*
FATF укотре спробує внести Росію до чорного списку
Міжнародна група з боротьби з відмиванням грошей (FATF) 22 жовтня вкотре розгляне включення Росії до чорного списку, на якому наполягає Україна. Про це пише Politico з посиланням на порядок денний FATF.
Включення до чорного списку ускладнить доступ країни-агресора до світової фінансової системи, банкам доведеться посилити перевірки всіх повʼязаних із РФ транзакцій.
Деталі
Росія використовує Telegram і криптовалюти для фінансування тероризму, підтримує тісне фінансове і військове співробітництво з КНДР та Іраном, внесеними до чорного списку, йдеться у матеріалах, підготовлених до засідання FATF.
Автори правки звертають увагу на фінансування Росією приватних військових формувань, відмивання грошей, отриманих від продажу товарів, викрадених під час вторгнення в Україну.
Контекст
FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира розміщена в місті Парижі. Пленарне засідання FATF, під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.
24 лютого 2023 року FATF безстроково зупинила членство РФ. Членство у FATF дає змогу відслідковувати походження коштів під час здійснення платежів між країнами. Якщо країну виключають із FATF, це фактично позбавляє її можливості регулювати ринок грошових потоків.
Україна неодноразово закликала групу внести РФ до чорного списку, але щоразу FATF відмовляла. Востаннє це відбулося на засіданні у липні цього року. Водночас FATF ухвалила заяву, в якій наголосила на необхідності жорсткого застосування цільових фінансових санкцій проти Північної Кореї та припинення будь-яких кореспондентських відносин із банками КНДР.
*
Казначейство Бельгії відмовилося розблокувати активи російських брокерів
російські брокери стикаються з труднощами через блокування активів у Європі
*
Туреччина відклала суперечливий податковий законопроєкт на тлі громадського обурення
*
Сенегал може залишити сірий список FATF до кінця жовтня — Bloomberg
*
Росіяни не вірять, що влада впорається з інфляцією
*
Інфляційні очікування населення зросли до 13,4% у жовтні - опитування на замовлення ЦБР
*
Аналітики підвищили прогнози середньої ключової ставки та інфляції в РФ - опитування ЦБР
*
Глава ВТБ чекає підвищення ключової ставки у 2024 р. до 21%
*
Майже у 80% контрактників, що вирушають на війну з Україною, не виявилося вищої освіти
*
Простоювання первинних потужностей на НПЗ РФ впаде в другій половині жовтня на 15% - розрахунок Рейтер
*
Простоювання первинних потужностей на НПЗ РФ зріс у жовтень на 10% до колишнього плану до 4,4 млн тонн - розрахунок Рейтер
*
Силовики прийшли з обшуками до лікарів, які закликали розслідувати смерть Навального
*
Кремль відмовився втручатися в конфлікт Кадирова та мільярдера Керімова
*
У Держдумі запропонували в рази збільшити штрафи та кримінальні терміни для підприємців
*
Головний кадровик Міноборони при Шойгу виявився доларовим мільйонером
*
У Росії знизили квоту на тимчасове проживання мігрантів
*
Імпорт російської нафти до Індії у вересні зріс на 11,7% порівняно із серпнем - дані
*
Найбільші брокери отримали відмову у розблокуванні заморожених у Європі активів росіян
*
Кінотеатрам пригрозили перевірками через піратські покази голлівудського кіно
*
Рубль малорухливий до юаня, слабшаючи до долара і підростаючи до євро з урахуванням FX
*
Росіяни приготувалися до погіршення матеріального становища оточуючих у найближчі два роки
*
У Росії різко зросли зарплати керівників
*
Частка валют «дружніх» країн у розрахунках за імпорт опустилася до мінімуму за півтора роки
*
ВТБ чекає охолодження роздрібного кредитування та рекордний приплив вкладів у банки
*
У Росії почалися проблеми із закупівлею автозапчастин за кордоном
*
Росія попросила у Грузії та Азербайджану допомоги з постачанням електрики через аварії на електростанціях
*
Росіянам на 17% піднімуть ціни на горілку
*
Росіянам підвищать податок на газовані напої
*
Уряду запропонували запровадити держрегулювання цін на вершкове масло
*
ЦБ попередив про посилення політики у відповідь на заходи уряду щодо наповнення бюджету та порятунку держмонополій
*
ЦБР підтвердив необхідність підтримки жорстких грошово-кредитних умов тривалий час
*
Держдума проголосувала за довічні терміни для організаторів збройних заколотів
*
Митниця зафіксувала різке падіння поставок до Росії імпортного одягу та взуття
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всі