Сергій Лойко відмовив Голлівуду в екранізації своєї книги "Аеропорт"

Сергій Лойко відмовив Голлівуду в екранізації своєї книги "Аеропорт"

Сергій Лойко відмовив Голлівуду в екранізації своєї книги "Аеропорт" про оборону Донецького аеропорту. Причина - після продажу прав на екранізацію, Лойко був би позбавлений можливості впливати на сценарій.

Так, американці зняли б круте кіно з динамічним сюжетом і карколомними спецефектами. Ми охренівали б від реалізму картинки і трешу на екрані. Ми ревіли б від захоплення, коли боєць з 93-ї підбив би російський танк з гранатомета РПГ-7 з одної руки, коли правосек косив би сепарів із двух кулеметів по-македонськи і коли атаку спецназу російського ГРУ відбіли б кіборги, що від кемеронівського оригіналу відрізнялися б лише шевронами "укроп".

Нам полестили б сепари зображені мов толкіновські орки з калашніковими. Про ДАП дізналися б у всьому світі. Україна отримала б шикарну рекламу. Можливо цей фільм був би навіть комерційно успішним...

От тільки до реальної оборони ДАП він мав би такий самий стосунок, як морські свинки до моря.

Оборона ДАП - подія цікава і захоплююча. Аби її зобразити - треба передати всю міру її трагізму і напруження. Тут - потрібна рука справжнього митця, такого як Коппола, Стоун або Кубрик. Колись про Донецький аеропорт обов'язково знімуть гідне кіно. Але - згодом.

Хочеться вірити, що зніме його український режисер.

Dmitro Vovnyanko