Широке співробітництво росії з талібами призведе до війни у Центральній Азії

Широке співробітництво росії з талібами призведе до війни у Центральній Азії

Зараз багато говорять про зближення росії та талібів, але насправді це вже давно сталося. При цьому, нещодавня заява путіна про те, що росія та таліби союзники у “боротьбі” з тероризмом, має змусити напружитися багатьох сусідів як самої росії, так і Афганістану. Причому сусіди це нерідко спільні у цих країн і навіть партнери рф з “бізнесу”. Але про все по порядку.

Для початку, трохи хронології того, як росія нарощувала підтримку руху Талібан, спочатку з метою витіснення США з регіону.

У грудні 2015 року спеціальний представник президента росії в Афганістані Замир Кабулов закликав коаліцію західних країн до співпраці з талібами, нібито з метою боротьби з ІДІЛ. У цей же період російська сторона активно порушує питання про зняття санкцій з Талібан.

2016 року росія розгорнула масштабну фінансову та військову підтримку талібів, відправляючи їм зброю через Таджикистан, про що повідомляв глава сил США в Афганістані генерал Джон Ніколсон. Зокрема, для цього використовувалися спільні навчання Таджикистану та росії. Після проведення навчань російські підрозділи поблизу афганського кордону просто залишали боєприпаси, зброю і навіть техніку, які після безперешкодно забирали таліби. Таким чином, росія забезпечувала талібів зброєю протягом кількох років.

У 2017 році МЗС рф взагалі розгорнуло кампанію з легітимізації терористичного угруповання Талібан як політичної сили. У грудні 2017 року міністр закордонних справ росії сєргєй лавров відкрито визнав, що росія контактує з талібами.

9 листопада 2018 року в рамках «Московського формату» консультацій щодо Афганістану, створеного у 2017 році, у Москві у «Президент-готелі» відбулася закрита зустріч заступників міністрів закордонних справ, спеціальних представників та спостерігачів, а також представників руху «Талібан».

15 серпня 2021 року всі російські «експерти», «політологи», «журналісти» та «політики» тріумфували, коли таліби захопили Кабул. У той же час партнери росії з ОДКБ стурбувалися безпекою своїх територій на кордоні з Афганістаном, зокрема, посібник постачання талібів – Таджикистан.

22 вересня 2021 року в Єкатеринбурзі затримують перших прихильників Талібан, які готували серію терактів на території рф, а на кордоні Таджикистану і не тільки почалися з боку Талібан провокації.

У травні 2023, таліби, яких роками вигодовувала росія, оголошують війну Ірану, яка швидко припинилась, але… Справа в тому, що таліби мають територіальні претензії практично до всіх сусідів Афганістану. Таліби ведуть бойові дії за території Північного та Південного Вазірістану у Пакистані, вони час від часу вторгаються до Сіньцзяно- Уйгурської автономії в Китаї.

Довгі роки росія підтримувала талібів зброєю, давши їм можливість захопити владу в Афганістані, а зараз всебічно їх легалізує, що знову ж таки дозволяє Талібану набирати вагу і нарощувати потенціал. І таке союзництво може призвести до того, що в Центральній Азії спалахне чергове полум’я війни. При цьому, враховуючи амбіції та територіальні претензії талібів, це може статися в будь-якій точці біля кордонів Афганістану.

Сьогодні росія продовжує вирощувати те, що проллє велику кров у регіоні вже за пару-трійку років. Довго невоювати таліби просто не можуть.

Олександр Коваленко